19-åringen brukte kun 4,11 sekunder på å oppnå 445 km/t med bilen sin på Tierp Arena i Sverige sist søndag. Dermed har hun lisens til å debutere i EM-løp i den råeste klassen i dragracing, Top Fuel.

- Lisenskravet er et run på kortere tid en 4,70 sekunder og en hastighet fortere enn 386 km/t. Distansen er 1000 fot, 304 meter, forteller Maja Udtian.

Snart drar hun og teamet hennes til England for å delta i sitt første EM-løp.

- Siden dette blir det første løpet har vi ikke mulighet til å vinne cupen, men helgens løp i Sverige viser at vi kan hevde oss og være med i toppen. Jeg håper på en full EM-sesong neste år, men det er avhengig av sponsorer.

11 000 hestekrefter

Det er ikke bare å trøkke klampen i bånn i dragrace. Det er krevende både psykisk og fysisk. Maja skal holde styr på 11 000 hestekrefter og monsterbilen kjører 0–100 km/t på 0,7 sekunder. Du blir utsatt for fem, seks G (fem, seks ganger gravitasjonskraften).

- Så mye kraft og høy fart gjør at kroppen instinktivt vil slippe gassen, og du må derfor stålsette deg for å holde gassen inne. Alt må klaffe og du må ha full fokus. Selv om sikkerheten er på topp, kan det være svært farlig hvis noe går skeis, forklarer hun.

- Hva førte til at du akkurat i helgen greide lisenskravet med god margin?

- Mekanikerne i teamet gjorde en strålende jobb, alt var tipp topp i motoren. Jeg gjorde bare sluttarbeidet, og det gikk som kjent veldig bra.

Begynte tidlig

- Er du aldri redd?

- Nei, aldri. Det var pappa som introduserte meg for dragrace da jeg var lita jente, og jeg har aldri vært redd. Ikke nervøs en gang. Men mamma er redd, innimellom sover og spiser hun knapt. Samtidig synes hun det er veldig artig at jeg driver på med dette og hevder meg.

Ikke akkurat Fiat: Med en kanontid sist helg er Maja Udtian klar for å kjøre EM-runde i den råeste dragracing-klassen Top Fuel. Foto: Remco Scheelings
Yngste kvinne: Maja Udtian (19) blir den yngste kvinnen som noensinne prøver seg i EM. Foto: Remco Scheelings
Maja Udtian og hennes team, Islanders Dragracing Team/Nitro Vikings reiser til England for å debutere i EM-runde. Foto: Annette Ravneberg