Trondheim

Lasse fjerner 40 tonn blåskjellyngel fra småbåthavn og selger de til storoppdretter

- Nå slipper vi å kalle inn båteierne til dugnad, jubler lederen i Trondheim båtforening.
SE FLERE BILDER VED Å BLA ELLER TRYKKE PÅ BILDET OVER Selvstendig næringsdrivende og skjellentusiast Lasse Kvanli Olsen rensker småbåthavna på Grilstad for blåskjellyngel. Skjellene kjøpes opp av Norgeskjell i Åfjord som dyrker dem videre i sine anlegg.   (Foto: Frank Lervik)

SE FLERE BILDER VED Å BLA ELLER TRYKKE PÅ BILDET OVER Selvstendig næringsdrivende og skjellentusiast Lasse Kvanli Olsen rensker småbåthavna på Grilstad for blåskjellyngel. Skjellene kjøpes opp av Norgeskjell i Åfjord som dyrker dem videre i sine anlegg.   Foto: Frank Lervik

Med fem kroner per kilo i betaling synes skjellsamler Olsen det er god butikk når man finner så store ressurser som på Grilstad.   (Foto: Frank Lervik)

Med fem kroner per kilo i betaling synes skjellsamler Olsen det er god butikk når man finner så store ressurser som på Grilstad.   Foto: Frank Lervik

Blåskjellene fylles i sekker før de lastes opp i plastkar og kjøres til Åfjord.   (Foto: Frank Lervik)

Blåskjellene fylles i sekker før de lastes opp i plastkar og kjøres til Åfjord.   Foto: Frank Lervik

Slik ser flyteelementene på småbåthavna ut før de blir rensket for blåskjell. 

Slik ser flyteelementene på småbåthavna ut før de blir rensket for blåskjell. 

Mengdene med blåskjell var så store at flyteelementene uansett skulle rengjøres i nærmeste framtid.  

Mengdene med blåskjell var så store at flyteelementene uansett skulle rengjøres i nærmeste framtid.  

Elleve av i alt 40 tonn med blåskjellyngel er allerede tatt opp og sendt til Åfjorden. 

Elleve av i alt 40 tonn med blåskjellyngel er allerede tatt opp og sendt til Åfjorden. 

Om ett til to år finner du blåskjell som har vokst opp på Grilstad Marina i restauranter og butikker. 

Om ett til to år finner du blåskjell som har vokst opp på Grilstad Marina i restauranter og butikker. 

Saken oppdateres.

Vanligvis hentes blåskjellyngel fra allerede eksisterende blåskjellanlegg. Men Lasse Kvannli Olsen fra Åfjord ville prøve noe nytt.

Prøveprosjekt

Nå rensker han og to medhjelpere småbåtanlegget på Grilstad for store mengder blåskjellyngel som gror på flyteelementene.

- Dette er et prøveprosjekt for å se om det går an å bruke vill blåskjellyngel på denne måten. Jeg har en avtale med Norgeskjell AS som kjøper yngelen for fem kroner kiloen og setter den ut i sine anlegg, forteller Olsen.

Tørrdrakt, malingsskrape og kurver er det viktigste utstyret for å sanke blåskjellyngel. Medhjelper Kirill Zenjov tar seg av jobben på land.  

LES OGSÅ: Åfjord et blåskjellmekka

40 tonn

Han har vært opptatt av sjømat i hele sitt liv og sier han liker det meste med skall. I tillegg til blåskjellyngel leverer Olsen også konsumklare sandskjell og snegler til bedriften i Åfjord. Den siste tiden har han saumfart småbåthavnene i Trondheimsfjorden og Grilstad Marina utmerket seg som en lokalitet med store mengder skjell.

- Vi tror det kan være opptil 40 tonn med skjell her som vi skal fjerne i løpet av de neste ukene. Dette er et nytt anlegg med skjell i passende alder og størrelse, dessuten er skjellene rene og fine, sier skjellentusiasten.

LES OGSÅ: - Har ikke vært så mye giftige blåskjell på 25 år i Trondheimsfjorden

Stort behov

Norgeskjell AS har 32 skjellanlegg i Åfjorden, på Namdalskysten og på Helgelandskysten. De produserer bortimot 800 tonn konsumskjell hvert eneste år, men behovet for blåskjellyngel er fortsatt stort.

- Vi har problemer med å skaffe nok skjell og skulle veldig gjerne produsert mer. Etterspørselen er voksende så dette måtte vi være med på, forteller Håvard Aakerøy i Norgeskjell AS.

Et lastebillass med skjell fraktes daglig fra Grilstad til Åfjord. Der puttes skjellene i spesialstrømper som så plasseres i sjøanleggene. Det tas også prøver for å sikre at skjellene er fri for miljøgifter. Norgeskjell forventer at de 40 tonnene fra Grilstad vil bli til 200 tonn ferdig konsumskjell om ett til to år.

- Alt ser bra ut foreløpig, så jeg tror dette prosjektet er relativt risikofritt. Dette er samme blåskjellart som vi allerede dyrker, så det blir neppe problemer med å få skjellene til å vokse og trives i Åfjorden, sier Aakerøy.

Skjellsanker Lasse Kvannli Olsen (t.v), Håvard Aakerøy i Norgeskjell AS og Jan Terje Strømsnes i Trondheim båtforening er alle strålende fornøyd med det litt spesielle samarbeidet. 

LES OGSÅ: Nå flytter de inn i Trondheims Dubai

Båtforeninga jubler

For Trondheim båtforening kom forespørselen om å fjerne skjellveksten på båtanlegget svært overraskende, men samtidig veldig beleilig.

- Groinga på anlegget var så stort at det begynte å bli et problem. Vi var i startgropa med å organisere en dugnad der alle båteierne måtte bidra for å renske anlegget. Så ringer det plutselig en fyr og sier han ville gjøre jobben gratis. Jeg trodde nesten ikke det jeg hørte. Det er klart vi sa ja til det, humrer Jan Terje Strømsnes, daglig leder i Trondheim båtforening.

Hvert flyteelement huser opptil hundre kilo med blåskjellyngel. 

LES OGSÅ: Disse båtnavnene er mest populære i Trøndelag

Om blåskjellyngelen fortsetter å trives så godt på Grilstad kan det bli mer jobb på blåskjellsankerne allerede neste høst.

- Når det først skal gro så mye her var det heldig at det var blåskjell som tydeligvis er en ettertraktet vare. Vi ønsker dem hjertelig velkommen tilbake, sier Strømsnes i båtforeninga.

Se arkivvideo fra 2011: Blåskjellhøsting i Verrasundet

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

På forsiden nå