Idrettens hederskveld:

Dette er ildsjelene i sørtrøndersk idrett

Sør-Trøndelag har 26 kommuner og 26 ildsjeler i idretten. Her finner du din lokale ildsjel og alle de andre:

Vafler må til: Inger Karen Grøtting (t.h.) på dugnad i forbindelse med cup-kampen mellom Åfjord og RBK i april. Hun er årets ildsjel i Åfjord.   Foto: rune petter ness

Saken oppdateres.

På Idrettens hederskveld 6. oktober gjør Sør-Trøndelag Idrettskrets stas på ildsjelene fra alle kommunene.

Agdenes: Jan Arild Sletvold, Lensvik IL

I begrunnelsen heter det at Sletvold representerer alle de som jobber og bidrar i kulissene og i styrearbeid. Sletvold har særlig lagt ned mye arbeid med økonomi i idrettslaget. Han har vært engasjert i håndballavdelingen,  fotballavdelingen, gymnastikk- og turnavdelingen, vært kasserer for Furumoen skytebane og bidratt i planlegging og finansiering av lysløypa i Øyangen.

Her kan du lese om Idrettens hederskveld i fjor.

Bjugn: Andreas Søraker, FK Fosen

Begrunnelse for nominasjonen kommer senere.

Frøya: June Lena Rise, Nabeita IL

Begrunnelse kommer

Hemne: Jorunn Sættem, Vinjeøra IL

Hun hedres for sin mangeårige innsats for Robergrennet, et 17 kilometer langt skirenn som går fra Vinjøra til Hemne skisenter. Rennet har vært arrangert siden 1966, og Jorunn Sættem har vært med siden midten av 70-tallet, heter det i idrettslagets begrunnelse. Sættem har blant annet hatt ansvar for registrering av alle deltakere. I begrunnelsen står det at det var en stor og krevende jobb særlig før dataalderen.

LES OGSÅ: Solveig (17) byttet idrett - ble tatt rett ut på landslaget

Hitra: Hitra Fotballklubb

Hele fotballklubben er årets ildsjel fra øykommunen. «Hitra Fotballklubb er en meget godt organisert klubb med høy sportslig aktivitet. De har også høy aktivitet med tanke på dugnader og annet frivillig arbeid, noe som blant annet har resultert i bygging av Hitra Idrettspark som er et av Midt-Norges mest gjennomførte og flotte idrettsanlegg. Mange lag kommer av den grunn tilbake år etter år på treningssamlinger. Dette har også inspirert andre idrettslag i kommunen til å bygge anlegg av høy kvalitet», heter det blant annet i begrunnelsen.

Holtålen: Jon Inge Breen,  Ålen IL

Orienteringsildsjel: Jon Inge Breen, Ålen IL 

Idrettslaget kaller ham for en krumtapp og ildsjel i orienteringssporten. Han har vært viktig for gjennomføringen av to norgesmesterskap i orientering, i 2002 og 2009. Han var løypesjef og løypelegger begge gangene. I begrunnelsen heter det at Jon Inge Breen lever og ånder for orienteringsidretten og er en skikkelig ildsjel!

LES OGSÅ: Dette var fjorårets beste trønderske idrettsutøvere

Klæbu: Finn Harald Bye, Klæbu Golfklubb og Einar Anders Holthe, Klæbu Bryteklubb

Begrunnelse kommer.

Malvik: Jan Stokdahl, Malvik IL

Han blir kalt for en av de virkelige ildsjelene i skiavdelingen i Malvik IL.  I begrunnelsen står det at innsatsen hans har vært formidal. Han har vært trener, oppmann og hatt flere andre verv og funksjoner. Han var også viktig for å få realisert skitraseen fra Hønstad og opp til Vulusjøen, samt utvidelsen av Vulusjøhytta på 1980 tallet.

Det står også i begrunnelsen at han har sikret og tilrettelagt for bruk av Malvikmarka i all ettertid til kommende generasjoner. Både på ski, til fots og ikke minst dokumentasjon og skilting av gamle kulturminner i Malvik. Han var også engasjert i St. Olavsloppet fra starten og langt inn på 2000-tallet.

Meldal: Torkjell Orre Rye, IL Dalguten

Ingen begrunnelse lagt ved.

Melhus: Tore Aune, IL Trønder Lyn

Dette er mannen som alltid har stilt opp når noen manglet. Han har kokt kaffe, tatt på seg dommeroppdrag og tatt på seg treneroppgaver. Han har også vært speaker. I begrunnelsen heter det at han har vært som poteten og kan brukes til alt. I tillegg ser han alle kampene til Trønderlyn om det er på Ler, Skogn eller Hitra.

Dessuten mener idrettslaget at han har betydd alt for å få til klubbhus og kunstgressbane på Sørøya. «Uten Tores iherdige pågangsmot og iver etter å skape noe for fotballavdelinga og idrettslaget, har vi nok fremdeles hatt de to sammenbygde brakkene.»

Midtre Gauldal: Trond Karstein Amundsen, Singsås IL

Trond Karstein Amundsen er 51 år og har spilt seniorfotball i 36 sesonger og er fortsatt aktiv,  heter det i begrunnelsen. «Han debuterte for Singsås A-lag i 1981 har senere spilt over 420 seriekamper for klubben. Amundsen var sentral da Singsås klatret fra 6. til 3.divisjon første del av 90-tallet, og er en viktig spiller også i dag.» Han har fotballnavnet «Karse» og har i år scoret tre seriemål.

Oppdal: Hallgeir Vognild, Oppdal Alpin Klubb/Oppdal IL

Oppdalsildsjel: Skitrener Hallgeir Vognild får heder for innsatsen med alpinidretten på Oppdal.  Foto: Richard Sagen

Han er alpinist med lang fartstid både som løper og trener. På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet var han landslagsutøver. De siste ti årene har han vært hovedtrener på som hovedtrener ved Oppdal Skigymnas/Oppdal Videregående Skole. Han har også vært trener for juniorer og rekrutter både lokalt, regionalt og nasjonalt og vært landslagstrener for E-cup.

Ifølge begrunnelsen  jobber han utrettelig for å legge til rette for de best mulige treningsforhold for sine treningsgrupper. Han har hatt flere roller i klubben og vært styremedlem, trener, materialforvalter og bakkesjef for en rekke NM, Hovedlandsrenn og FIS-renn.  Videre heter det i begrunnelsen: «Hallgeir er dedikert og legger sin ære i å levere optimale forhold uansett forutsetninger når klubben arrangerer skirenn. Hallgeir har lagt ned et ufattelig stort antall dugnadstimer i klubben over mange år.»

Orkdal: Kjell Fandrem, Orkdal IL

Han har vært aktiv idrettsutøver i friidrett, orientering og langrenn. Han er en del av Knykenfolket, og har i snart 50 år vært en iherdig dugnadsmedarbeider i Orkdal Idrettslag.

Kjell Fandrem er fortsatt  aktiv i Knyken skisenter og passer på alt grøntareal og sørger for at anlegget er i god stand til en hver tid, står det i begrunnelsen.  Han er også en kunstner med tre, heter det.  «Kjell har laget mange fine gjenstander, bl.a. premier for mange arrangement, det er populære og ettertraktede premier.»

Osen: Janne Kristin Osen, Osen/Steinsdalen IL

Begrunnelse kommer.

Rennebu: Olav Stavne og Magnar Gunnes, begge Rennebu IL

Begrunnelse kommer.

Rindal: Johan Landsem, Rindal IL

Pengegave: Her mottar Johan Landsem (t.h.) på vegne av Rindals-Troll. Jens Arne Svartedal (t.v.).  

Han har vært aktiv i klubben i snart 50 år og har vært aktiv, trener og leder for langrenn. Johan Landsem er æresmedlem i IK Rindals-Troll for det frivillige arbeidet. Han er fortsatt med på alle dugnader i skiavdelinga og er styremedlem i Rindal IL. Han har også vært styreleder for skigruppa i  IK Rindals-Troll.

Rissa: Ingmund Ringseth, Skauga IL

Begrunnelse kommer.

Roan: Magne Ugedal, Roan Grendelag

Han var grendelagets første leder. Formålet var å få til veilys i grenda. «Siden har det ballet på seg med fotballbane, nærmiljøanlegg og klubbhus som barn og ungdom bruker hver dag. På våren i år var siste tilskudd på plass, en maxi-gapahuk.» heter det i begrunnelsen.

Røros: Steinar Tamnes, Brekken IL

Han har vært en viktig drivkraft i idretten i Brekken IL både sommer og vinter i 30 år. Han har arrangert serierenn for barn og unge og vært hovedmannen bak ST-Cup finalen i Brekken, og senere på Røros, heter det i begrunnelsen.
Han har i flere tiår hatt ulike verv også innen fotballen, både som oppmann og trener for jentelaget. I begrunnelsen står det også at Steinar Tamnes er en viktig inspirator og bidragsyter i lokalsamfunnet og en verdig kandidat som Årets Ildsjel, Røros.

Selbu: Jostein Moslet, Øverbygda IL

Han var aktiv langrennsutøver og trener i mange år, senere mosjonist og turrenndeltaker. Han blir kalt for en støttespiller for alle som jobber med og for laget. Videre heter det i begrunnelsen av han har stor kunnskap og vet det meste om lagets historie samt bygg og anlegg. Både treneroppgaver, dugnadsinnsats, smørekurs og organisatorinnsats blir trukket fram i begrunnelsen.

Skaun: Dugnadsheltene, Skaun Håndballklubb

De fire dugnadsheltene heter Erling Sjømo, Erling Lofgren, Anita og Åge Johansen.

Her er det rett og slett folkene som tar dugnadsarbeidet, som sammen er årets ildsjel. De er fire dugnadshelter som stiller opp frivillig og ifølge begrunnelsen blir de skuffet dersom de ikke blir spurt. «Disse fire personene er svært viktige for håndballklubben og umulig å velge imellom, de blir derfor nominert som en gruppe», heter det i begrunnelsen.

Snillfjord: Nils Olav Volden, Krokstadøra IL

Han har en årelang fartstid i idrettslaget som aktiv på ski, sykkel og løping. Han har vært kasserer, bidragsyter i forefallende vedlikeholdsarbeid og sier alltid ja ved spørsmål om å stille på dugnad, står det i begrunnelsen. Han har sikkert 20 år bak seg i styret, de fleste som økonomiansvarlig. Han blir også kalt en stille og beskjeden mann som aldri sier nei.

Trondheim: Leif Lande, Byåsen IL

Rennleder i Granåsen: Leif Lande, var leder for Hovedlandsrennet i Granåsen i 2015.   Foto: Joakim SlettebakWangen

«Vi har i alle avdelinger i Byåsen IL sett den mildt sagt imponerende tilstedeværelsen til Leif.» heter det i begrunnelsen. Der står det at det er utrolig at en mann kan bety så mye for så mange. Han har vært en viktig drivkraft i alle klubbens avdelinger. Leif Lande har siden tidlig 80-tall hatt mange ulike roller som oppmann, ulike lederverv, leder langrenn, leder skigruppa og leder i hovedlaget. Han blir kalt for lagarbeider og dugnadsmann. Ifølge begrunbnelsen deltar han alltid og tar på seg å være løypevakt, ryddehjelp, malingsarbeid og frivillig både når Byåsen IL er arrangør og når andre har store arrangement.

Tydal: Einar Storhaug, Tydal IL

Einar Storhaug nærmer seg 80 år og er fortsatt svært aktiv blant annet som løypekjører i ski- og lysløyper. Han har vært en markant person i all frivillig virksomhet i Tydal gjennom mange år, heter det i begrunnelsen fra Tydal Idrettsråd.  Han blir kalt en utpreget ja-person. Han er en hedersmann i ordets rette forstand, ifølge begrunnelsen.

Ørland: Helge Olden, Ørland Pistolklubb

Dette er en av veteranene i Ørland Pistolklubb der han har hatt en rekke verv. «Han har bidratt til at klubben i dag både har mange aktive skyttere som hevder seg i konkurransesammenheng, at klubben har tidsmessige anlegg og utmerker seg som en svært dyktig og aktiv arrangør av store stevner og mesterskap.» heter det i begrunnelsen. Der står det også at han er en god støttespiller for hele idrettsmiljøet i kommunen.

Åfjord: Inger Karen Grøtting, Åfjord IL

Vaffeldugnad: Inger Karen Grøtting på dugnad i forbindelse med cup-kampen mellom Åfjord og RBK i april.   Foto: rune petter ness

«Hun er høyt og lavt, tidlig og sent, alltid tilgjengelig, alltid et JA om det skal tapes en ankel eller bakes en kake til kiosksalg!» heter det i begrunnelsen. Der står det også at hun har en veldig tilstedeværelse og evne til å se hver enkelt spiller, ikke bare innen håndball men også på fotballbanen. Hun har bidratt for Åfjord IL som spiller, lagleder, trener, styremedlem, spillerutvikler, materialforvalter, psykolog og «lege», står det i begrunnelsen.

Nå spiller hun selv håndball i 4. divisjon for Åfjord. Inger Karen Grøtting har vunnet NM flere ganger med Byåsen veteran handball og spilt EM-finale innen veteran handball.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Det finnes knapt noe sted i verden der en verdensmester kan gå like ubemerket gjennom hovedgata som i Trondheim.

På forsiden nå