Ildkule observert over Trøndelag

- Det var et fascinerende syn

Flere personer har sett det som trolig var en meteor over Fosen tirsdag morgen.
 

Saken oppdateres.

Da Pål Wigdahl var på vei til jobb på Ørlandet tirsdag morgen så han en ildkule på himmelen.

- Klokken var 06.36 da jeg så et blågrønt lys som bevegde seg ganske sakte fra vest mot øst. Avstand og hastighet var vanskelig å bedømme. Det var synlig i flere sekunder, men jeg fikk dessverre ikke tatt bilde. Det var lyst, men likevel veldig godt synlig, forteller Wigdahl, som mener det han så var en meteor.

Pål Wigdahl fra Ørland var en av de som observerte det som trolig var en meteor på himmelen over Fosen tirsdag morgen.  Foto: privat

LES OGSÅ: Hva ramlet ned fra himmelen?

- Det var nok en stein som brant opp i atmosfæren. Hvor den eventuelt landet er umulig å si. Jeg synes det var et fascinerende syn og det er artig å høre at flere har observert det samme.

Fikk tatt bilde av lysglimtet

Etter at Adresseavisen omtalte saken, tok Steinar Moen kontakt og fortalte at han hadde klart å ta et bilde av lysglimtet da han var på Fannrem i Orkdal. Han forteller at den lille streken på bildet var mye lenger rett før han fikk tatt et bilde.

Steinar Moen klarte å ta et bilde av lysglimtet da han befant seg ved riksvei 65 ved Fannrem.   Foto: steinar moen

Terje Ringen forteller at han så samme lyskule i Meråker. Den kom fra vest og dro mot øst. Han så den fra Meråker semtrum nær bensinstasjonen i bygda.

- Den gikk i bane over Kirkebyfjellet sett fra stedet jeg betraktet fenomenet, forteller Ringen.

Observasjoner fra Trondheim

Adresseavisen har mottatt flere tips om hendelsen fra personer som så ildkulen fra Trondheim på samme tidspunkt. En mann som observerte ildkulen fra Lade i Trondheim beskriver det slik i en epost til Adresseavisen:

«Det var en cirka 20–30 meter lang lysstripe på himmelen. Spissen på stripen var kraftigst og lyste med et gulgrønt lys».

Ikke Forsvaret

Politiet i Trøndelag mottok mandag flere henvendelser om lysglimt som ble observert utenfor Ørland og Bjugn. Disse lysene stammet fra Forsvaret som for tiden har øvelse på Halten skytefelt der F16-fly fra flere nasjoner deltar.

- Det brukes skarpe missiler som skyter ned droner. Bak missilene vil man se en lysstripe og de eksploderer når de treffer målene. Observasjonene som er gjort klokken 06.35 tirsdag morgen har imidlertid ikke noe med våre øvingsaktiviteter å gjøre, sier presseoffiser ved Ørland hovedflystasjon, Sigurd Tonning-Olsen.

LES MER: Tror lysraketter er skip i havsnød

Sannsynligvis en meteor

Stein O. Wasbø i Trondheim astronomiske forening kan også avkrefte at dette var lys fra forsvarsaktiviteter.

- Jeg så lyskulen selv fra verandaen min på Nardo. Dette var sannsynligvis en meteor og den var veldig godt synlig i flere sekunder før den delte seg opp og sloknet. Det er sjelden at de er så kraftige, sier Wasbø.

Dett er et bilde av en veldig stor meteor som eksploderte over den russiske byen Chelyabinsk i 2013. 

LES OGSÅ: Så du denne ildkula søndag kveld?

Kan ha truffet Fosen

En meteor er en stein som har kommet fra verdensrommet og inn i jordens atmosfære. Størrelsen på denne steinen avgjør hvor synlig den blir fra jorda. Mange meteorer brenner helt i stykker på sin ferd gjennom atmosfæren, men biter kan også treffe jorda. En meteorbit som har truffet bakken kalles en meteoritt.

- Får man inn observasjoner fra flere steder er det mulig å krysspeile og finne ut hvor disse bitene eventuelt har havnet. Med de ulike observasjonene vi har nå er det mulig at biter fra denne meteoren har landet på Fosen, mener Wasbø.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

På forsiden nå