Det opplyser Mattilsynet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

- Algegiften DSP (Diarrhetic Shellfish Poisoning) er funnet i blåskjell produsert av Snadder og Snaskum i Rissa kommune i Sør-Trøndelag. Rundt åtte tonn blåskjell er sendt ut på markedet i hele landet. Noe av dette er sannsynlig spist, mens resterende parti tilbaketrekkes fra markedet, skriver Mattilsynet.

- Oppkast og diaré

Spising gir risiko for diaré, oppkast og magekramper. Produktene bør kastes, skriver Mattilsynet, som foreløpig ikke har fått melding om at noen er blitt syke etter å ha spist skjellene.

Seiniorrådgiver i Mattilsynet, Merete Hestdal, sier de ikke har oversikt over hvor store mengder som allerede er solgt.

- Nå tilbakekaller produsenten alt, de kontakter alle sine leverandører nå. Prøveresultatene ble klare for halvannen time siden, og det jobbes på spreng, forteller Hestdal til Adresseavisen.

I juli kom det melding om at flere har blitt syke av blåskjell fra Trøndelag. Disse skjellene var også fra Snadder og Snaskum, og eier Magne Hoem uttalte den gangen at situasjonen var svært beklagelig.

Tidligere i sommer ble også algegiften PSP funnet i innmat fra krabbe langs trøndelagskysten. Dette er en annen type gift, som kan forårsake lammelser.

- Veldig ubehagelig

- Hvor alvorlig er giften?

- Den gir diaré, oppkast og magekramper, og hvis man spiser mye av det, kan det jo bli veldig ubehagelig og føre til uttørking. Men dette er ikke en paralyserende gift slik vi opplevde i sommer. Dette er en diarégift. Vi har ikke fått melding om noen som har blitt syke ennå, sier Hestdal.

- Når ble blåskjellene sendt ut på markedet?

- De har blitt høstet i løpet av uka. Prøvetaking har blitt gjort på korrekt måte, men giften har utviklet seg raskt. Det har vært varmt og solrikt den siste tiden, og da ligger forholdene til rette for at giften utvikler seg. Denne typen diarégift kan også lagre seg opp i fjordsystemet, opplyser seniorrådgiveren.

Mattilsynets kontor på Fosen er i dialog med blåskjellprodusenten og melder videre til regionkontoret i Trondheim.

- Vi vil ikke kunne si mer om dette i dag, men vi jobber videre med saken. Den blir tatt godt hånd om, forsikrer Merete Hestdal i Mattilsynet.