Frostating lagmannsrett slår fast at veilaget er i sin fulle rett til å stenge Gjevilvassvegen for å legge til rette for en av Midt-Norges mest populære skiløyper. Det var Opp.no som først skrev om saken.

Ordføreren er glad

Den betente striden gjelder at en håndfull grunneiere krever å brøyte Gjevilvassvegen, slik at de blant annet får lettere tilgang til sine eiendommer og skogen i dalen. Majoriteten av grunneierne mener derimot at en av de fineste skiløypene i Modt-Norge bør fortsette å legges på selve veien.

- Jeg er tilfreds med at lagmannsretten bekrefter tingrettens dom. Veilaget har med dette vunnet fram med sitt syn om at de har kan styre bruken av veien. Veilaget og Oppdal kommune er omforent om hvordan veien skal brukes i vintermånedene. Slik sett er dommen også positiv for Oppdals befolkning og gjester som ønsker skiløype i Gjevilvassdalen, uttaler ordfører i Oppdal, Kirsti Welander, overfor Adresseavisen.

- Anke høyst sannsynlig

Dommen er avgitt under dissens. Jordskiftelagdommer, Magne Reiten, stod på brøyternes side.

- Vi mener at mindretallet har truffet spikeren på hodet. Lagmannsrettens flertall har ikke vektlagt rettighetshavers grunnleggende rettigheter på veien. I praksis vil det bety at en grunneier fraskriver seg sine rettigheter hvis man er med i en slik sammenslutning, sier brøyternes advokat, Ivar Andersskog, til Adresseavisen.

- Vil dere anke?

- Vi har ikke møttes og diskutert anke, men saken vil bli høyst sannsynlig anket. Hvor sterkt står en grunneiers rettighet i forhold samvirkelovenes forvaltningsregler er et prinsipielt interessant spørsmål som vi nok vil prøve i Høyesterett, sier Andersskog.

En lignende sak har ikke vært prøvd i Høyesterett, men det blir opp til Høyesteretts kjæremålsutvalg å vurdere om saken skal prøves for landets øverste rettsinnstans, dersom brøyterne velger å brøyte. Det er fire ukers ankefrist.