Kommunesammenslåing mellom Hemne, Halsa og deler av Snillfjord:

«Heim» blir trolig nytt kommunenavn

Et gammelt kommunenavn ligger an til å bli navnet på den nye kommunen når Hemne, Halsa og deler av Snillfjord slår seg sammen.

Nytt navn - gammelt kommunehus: I dag blir Hemne styrt fra kommunehuset på Kyrksæterøra. Fra 1. januar 2020 blir dette administrasjonssenteret for den nye kommunen.  Foto: jens petter søraa

Saken oppdateres.

Navnegruppa for de tre kommunene har samlet seg om navnet «Heim» på den nye kommunen. Fellesnemnda skal si sitt i slutten av oktober, før navneforslaget blir sendt inn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Kommunene har invitert innbyggerne til idédugnad for å finne det nye navnet. Etter forslagsfristen valgte den politisk oppnevnte navnegruppa å gå videre med åtte forslag til nytt kommunenavn: Halsa, Hemne, Havn, Vinjar, Vinjefjord, Fjordheim, Sodvin, Sjøstrand og altså Heim.

Quiz: Trøndelag får ti nye kommuner som følge av kommunereformen så langt. Sju har bestemt nytt navn. Vet du det?


LES OGSÅ: Navnekamp i kommunene

Egen kommune

Heim var fra 1911 til 1963 navnet på en kommune på begge sider av den ytre delen av Hemnfjorden i det som i dag hører til kommunene Snillfjord og Hemne. Bygda Heim ligger i dagens Hemne kommune på vestsida av Hemnfjorden og er også et kirkesogn. I 1911 ble daværende Hevne herred delt i to, til Hevne og Heim. Nå ser det ut til at Heim igjen overtar som kommunenavn.

Ifølge referatet fra møtet i navnegruppa konkurrerte navnet Heim med Vinjefjord om å bli nytt kommunenavn.

LES OGSÅ: 24,5 millioner til trønderske kommuner som slås sammen

Argument for «Heim»

Navnegruppa har følgende argument for å tilrå «Heim»:

  • Kort navn med flere betydninger
  • Et gammelt kommunenavn
  • Navnet inviterer til fellesskap
  • Det er et sted vi hører til: «Heim»
  • Ikke veldig kjent og vil trolig bli lett å innarbeide som nytt kommunenavn
  • I den digitale verden vil navnet Heim fungere godt.

LES OGSÅ: Frøya er blant de dårligste i landet på skole

Ønsket nytt kommunenavn

Det var mange forslag på Hemne som nytt kommunenavn. Men navnegruppa, som består av representanter fra alle tre kommunene, viser i sin innstilling til intensjonsavtalen der det heter at den nye kommunen skal ha nytt navn og nytt kommunevåpen.

På forhånd var kommunene enige i at det nye navnet bør ha historisk og kulturell forankring i det området den nye kommunen dekker, og være dekkende for mest mulig av det geografiske området til den nye kommunen. Målet har vært å finne fram til et navn som bidrar til at alle innbyggerne kan kjenne tilhørighet til den nye kommunen, heter det i invitasjonen til å komme med forslag.

LES OGSÅ: Oppdal er en av Norges aller beste kommuner

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå