– Hundene betyr alt for meg

Hun prioriterer heller ei helg på fjellet, enn fest og moro. De siste fire årene har Tonje Rønning jobbet knallhardt for å hevde seg i hundesporten. Nå får hun betalt for strevet.

Saken oppdateres.

Nylig ble Rønning tidenes første kvinnelige vinner av Norsk Derby for stående fuglehund. I konkurranse med 150 andre deltagere trakk Rønning og irsksetteren Skarvdalens Baileys det lengste strået. Konkurransen ble arrangert på Hjerkinn, og værforholdene var krevende.

– Det er utrolig stort for meg å vinne dette, jeg har aldri gjort det før, sier Rønning. Forrige uke ble hun feiret i klubbhuset til Malvik jeger- og fiskerforening i Hommelvik.

27-åringen vokste opp med irsksettere i familien, men begynte ikke selv med aktivt hundehold før i 2013. Før det hadde hun drevet med hest siden hun var fem år.

LES OGSÅ: Kongemedalje for et hundeliv

Fjell foran fest

Rønning har en ME-diagnose, og dessuten en medfødt ryggskade som har ført til tre operasjoner. Det hjelper å trene, og det å ha en hund å være med er godt for både kropp og sinn.

– Hundene betyr alt for meg på grunn av helsa. Det å våkne på morgenen og vite at jeg må ut med hundene mine er viktig. Å vite at det ikke bare er meg, men også noen andre liv som skal ut og trenger omsorg, gir veldig mye mening. Det er dette jeg holder på med hele tida, døgnet rundt.

– Har du ofret mye for å få det til?

– Jeg er 27 år og ganske ung ennå. Det er fortsatt mye som skjer i helgene, men det har jeg prioritert bort. Det gir meg mer å gå i fjellet enn å ta en fest, om jeg kan si det på den måten. For kroppen min sin del er det også gull verdt. Jeg har ofret en del for at dette skal gå, men jeg angrer ikke.

– Hvordan er det du jobber med hundene?

– Jeg jobber mye med å knytte dem til meg tidlig, jeg er konsekvent på det jeg gjør og jobber mye med å lære dem å samarbeide.

LES OGSÅ: Sølvhunden-grossistene

Helhet

Norsk Derby gikk over tre dager forrige helg. 150 deltagere stilte til start i rundt åtte partier med 20 hunder i hvert gruppe. Så ble de silet ut gjennom helga, før de beste sto igjen i finalen.

– Hundene slippes to og to, og i utgangspunktet er det førstemann til å finne fugl. Dommerne ser på hvordan hundene oppfører seg i fjellet og på helheten i hvordan de opptrer som jakthunder, forteller Rønning.

Det er andre gang et medlem i Malvik jeger- og fiskerforening (MJFF) tar seieren i derby for stående fuglehunder. Leder Pål Malvik var stolt over klubbmedlem Rønnings prestasjon da han ble intervjuet av Bladet forrige uke.

– Norsk Derby er toppen for unghunder. Prestasjonen er jo helt enestående for det er en enorm påkjenning både fysisk og psykisk å være med på en sånn tevling. Konkurransen går i høyfjell, og været var ikke spesielt gunstig med snø like før, og surt og kaldt. Det er en knallhard konkurranse og det ligger utrolig mye trening bak. Det er imponerende. Du må ha hånd om dyr og vite hva du holder på med. Du må lære deg å lese hunden og hva den tåler. Det er en fin balanse, sa Malvik til avisa.

LES OGSÅ: De fleste som prøver å treffe ryper går tomhendt hjem

Sosialt liv

I dag har Tonje Rønning fem hunder, hvor to av dem bor hos foreldrene Ola Rønning og Bente Bjølstad. Hun driver dessuten oppdrett hjemme på Saksvik, under navnet Kennel Skarvdalen.

For Rønning dreier det meste av livet seg om hund. Men hva er det vi som ikke har hund går glipp av?

– Jeg synes dere går glipp av mye. Det er sosialt, selv om du ikke kan snakke med dem. Og på jaktprøver møter jeg mange nye folk i fjellet. Det er både interessant og hyggelig. Du får et annet syn på naturen når du går ute med hund, og du får oppleve den sammen med dine beste venner. Sånn er det for meg. Du er aldri alene, og du kommer alltid hjem til noen som er veldig glad for å se deg, sier Tonje Rønning.

LES OGSÅ:  Hvem ble mest sliten, eier eller hund?

Mer om Folk?

Hver uke skriver vi saker om interessante og engasjerte mennesker i Adresseavisens Folk-spalte. Les flere intervjuer her.

Har du tips til folk vi bør snakke med? Send inn til folk@adresseavisen.no

Glad vinner: Tonje Rønning med dommerne som dømte i finalen på Kongsvoll, Helen Jetmundsen og Tor Espen Plassgård. 

Glad vinner: Tonje Rønning med dommerne som dømte i finalen på Kongsvoll, Helen Jetmundsen og Tor Espen Plassgård. 

På forsiden nå