Høyres nye gruppeleder, som i realiteten også blir uoffisiell gruppeleder for opposisjonen i det nye fylkestinget, sier Høyre har startet diskusjonen om hva som blir det viktigste for Trøndelag fremover. Han vil ikke komme med noen endelig fasit, men peker blant annet på rammebetingelsene til næringslivet.

- Etter å ha vært rundt i fylket, ser vi hvor viktig dette er. Det handler om alt fra videregående skoler som samarbeider med næringslivet, til infrastruktur. Det henger egentlig tett sammen. Skal du ha folk til å bo spredt og skal du ha utvikling i hele Trøndelag, så må du ha et levende næringsliv.

Lynkarriere

- Vi i Høyre har tolv representanter i det nye fylkestinget. Nå blir det viktig å jobbe sammen med politikk. Det skal være det viktigste fremover. Som gruppeleder skal jeg jobbe for godt internt samarbeid og mot de andre gruppene i fylkestinget, sier Eiden.

- Hva ser du som det viktigste i den jobben?

- Gruppelederrollen, i et opposisjonsparti, handler blant annet om å fremstå ordentlig og ryddig. Det blir det viktigste. Vi må også etablere rutiner for hvordan vi skal jobbe sammen. Vi må se hvordan vi skal få gjennomslag for flest mulig av sakene vi synes er viktig. Med grunnlag i programmene til partiene i Nord- og Sør-Trøndelag

- Er diplomatisk

Han beskriver selv som en utypisk høyremann, med videreutdanning i barnevern, egen inkassobevilgning, har jobbet i kollektiv og som helse- og sosialsjef i kommunen, i tillegg til ballast fra næringslivet.

- Jeg tror de fleste som kjenner meg vil si at jeg er pragmatisk og diplomatisk. Jeg tror jeg har forutsetninger til å fylle rollen på en god måte, sier Eiden.

Han snakker om at fylkesordførervervet var interessant og lærerikt. Det lærte ham mye om fylket Nord-Trøndelag og ulike utfordringer for ulike kommuner. Samtidig fikk han også representere fylket ved flere anledninger i Sør-Trøndelag

- Jeg ønsker å være en politiker for hele Trøndelag, selv om jeg er trygt forankret i et kystdistrikt. Men jeg ønsker å være en fornuftig politiker også for byene. Vi er ett Trøndelag. Det er fokuset. Jeg håper at jeg ikke vil bli oppfattet som en distriktspolitiker, men en politiker for hele Trøndelag. Det er min personlige målsetting.

Ønsker minst mulig fokus på konflikten

Eiden er klar på at han ikke ønsker å snakke så mye om den opprivende personkonflikten som oppsto etter at Torhild Aarbergsbotten ble vraket og Henrik Kierulf ble partiets nummer to i gruppen. Sistnevnte har nå vært gruppeleder, mens Aarbergsbotten har vært stortingsrepresentant. I etterkant av vrakingen har både Aarbergsbotten og Høyre-nestor Marvin Wiseth kommet med sterke beskyldninger mot flere av partikollegene.

- Dere fremstår som en gruppe der enkeltpersoner ikke tåler hverandre. Hva tenker du om dette, Eiden?

- Jeg tenker at det er noe vi må jobbe med. Vi må jobbe med det som er vanskelig. Vi må tørre å snakke om det. Det har jeg tro på. Jeg har håndtert saker med ulikt konfliktnivå opp gjennom tiden der jeg har jobbet, og vi må prate sammen. Det viktige blir å se fremover, sier Eiden.

- Har dere møttes for å prate ut så langt?

- Nei, det har vi ikke gjort.

Fordeler verv tirsdag

Etter at Ap og samarbeidspartiene ble enige onsdag er det klart at mindretallet i fylkestinget, Høyre, Frp og Venstre, får fire nestlederverv i komiteene og leder for kontrollkomiteen. De tre partiene håper å bli enige i et møte tirsdag.

Mens Venstres Elisabet Paulsen sier hun ikke er overrasket, legger ikke Eiden skjul på at han er skuffet.

- Vi har etterlyst en dialog for å legge rammene. Det lovet Ap oss, så får vi beskjed om dette uten noen mulighet til å diskutere det. Her er det Aps ansvar å få til dialog. Jeg er spesielt overrasket over at de ikke ser fordel ved at noen fra regjeringspartiene får posisjon i komiteen som skal jobbe med vei. Det tror jeg vi vill tjent på, sier Eiden.

Frps Lill Harriet Sandaune er i likhet med Eiden skuffet over at ikke mindretallet får mer å fordele. I en tekstmelding til Adresseavisen skriver hun at hun ikke er overrasket.

- Det er jo smulene som er igjen her. Raus med opposisjonen kan man vel ikke påstå at de er. Men jeg håper og tror på et konstruktivt samarbeid med Høyre og Venstre. Det vil danne et viktig grunnlag for at vi kan drive et synlig og godt arbeid i opposisjon, skriver Sandaune.