Stenger dusjene i idrettshaller

Rutineprøver viste funn av legionella i Tanemshallen og Klæbuhallen.

Saken oppdateres.

Det kan føre til at skoleelevene i Klæbu står uten mulighet til å dusje etter gymtimene.

- Før skolen startet, kjørte vi gjennom dusjanleggene med klor og varmt vann. Nå viser nye prøver at disse tiltakene ikke har hjulpet. Det er påvist legionella, og da er vi nødt til å stenge anleggene, sier Harald Torske, kommunelege i Klæbu.

Dermed blir dusjanleggene i begge av kommunens idrettshaller stengt. Det vil ramme både idrettslag og skoler.

- Dette berører alle de tre skolene i Klæbu. Elevene har kroppsøving i hallene, sier Johnny Nilssen, kommunalsjef for kultur og oppvekst.

LES OGSÅ: Stenger dusjene ved Tiller videregående etter legionella-funn

Bytter dusjhoder

Det var fredag kommunelegen besluttet å stenge dusjanleggene. Han sier at de ikke har noen god forklaring på hvorfor legionella er oppdaget i begge idrettshallene.

- Det kan være tilfeldigheter. Men vi må nå gjennomføre tiltak for å bli kvitt dette. Vi skal nå skifte ut samtlige dusjhoder, sier Torske.

Han håper at dette kan bli utført når elevene nå har høstferie. Da kan dusjene i beste fall være klare til bruk når elevene er tilbake på skolen.

- Men vi må ta nye prøver, og det tar noen dager før vi får svaret på disse prøvene. Hvis det viser seg at det fortsatt er legionella, må vi gjennomføre andre tiltak, sier Torske som forsikrer at dusjanleggene ikke vil bli åpnet før de er legionellafri.

Ikke farlig

Torske sier at det ikke er uvanlig at det gjøres funn av legionellabakterie i slike dusjanlegg. Det utgjør heller ingen helsefare for friske personer.

- Det er nok en god del hjemmedusjer som har legionella, uten at det fører til sykdom. Men for gamle og syke så kan dette føre til legionellose, sier Torske. Dette er en lungebetennelse.

Ifølge Folkehelseinstituttet smitter legionella ved innånding av små vanndråper som er forurenset med legionellabakteriene. Bakteriene kan øke i f. eks. vannrør når temperaturen er mellom 20 og 50 grader. Faren for å bli syk er imidlertid liten. Mest utsatt er eldre, røykere og mennesker med nedsatt immunforsvar på grunn av annen sykdom.

LES OGSÅ: Bygge-ja for 100 eldreplasser i Klæbu

På forsiden nå