340 eiendommer ble isolert av ras

Veien er åpnet - broene vurderes i morgen

Fylkesvei 291 i Snillfjord ble ødelagt av regn og flom. I Leirvika raste hele veien ut.

Slik ser veien ut fra nedsiden. Folk passerer rasstedet ved å gå langs fjæra. 

Saken oppdateres.

Det seks meter dype og tolv meter brede hullet i veien ved Leirvika ble tettet igjen i løpet av søndagen.

Klokka 21 søndag kunne ordfører John Lernes informere om at veien ved Leirvika er åpnet igjen, etter at geologer hadde undersøkt området.

Dermed har rundt 35 av de 50 fastboende i området mulighet til å ta seg ut.

Uværet gjorde at også to bruer lenger inn på den samme fylkesveien måtte stenge. Disse er fortsatt stengt. Kommunen har blitt informert av Statens vegvesen om at det trolig vil bli etablert midlertige bruer på stedet i løpet av mandagen.

Det ligger én gård som ligger innenfor de to stengte bruene på veien, men her drives det ikke melkeproduksjon. De fleste fritidseiendommene som er tilknyttet veien er også avhengig av å passere de to stengte bruene. Kommunen vil derfor frakte ut de som ønsker det med båt søndag kveld.

- Båten kjører fra Kongesvoll til Fenes klokka 22 søndag. Deretter blir det buss i retning Trondheim. Dersom noen skal motsatt vei ordner vi det også, sier Jon Lernes.

Tidligere søndag fortalte Lenes at de fleste av de isolerte ønsket å avvente situasjonen, for å kunne få meg seg bilene sine.

- Veien er borte

Det var ved halv ni-tiden i går morges politi og Vegtrafikksentralen fikk melding om raset.


Marita Byberg Johansen og Paul Bjørnerud var sammen med barna Martin og Mathilde blant de første som kom til rasstedet i Leirvika i går formiddag. Hun var på vei fra Trondheim, og skulle på dagsbesøk på hytta.

- Veien er rett og slett borte, forteller Marita Byberg Johansen, og familien måtte sette igjen bilen.

Hun forteller at svogeren som er på en annen hytte kjørte bil til andre siden av raset og hentet dem.

- Vi har nettopp bygd på hytta vår, og hadde lyst ut og se hvordan det står til der. Da var kun det første raset gått, og de to bruene var ikke stengt. Vi så da vi hadde passert det første rasstedet og kom til den første brua, at veien hadde spist seg veldig inn på sidene, sier Johansen.

Hentet med båt

Hun forteller at da de kom frem til hytta, fikk de høre at det var gått flere ras. De kunne derfor ikke kjøre bil tilbake til rasstedet i Leirvika. Johansens svoger måtte derfor kjøre familien med båt fra Bystingen småbåthavn i Snillfjord og tilbake til havna i Leirvika. Hun forteller at hyttenaboene var på hyttene sine.

Flere steder

Fylkesveien er imidlertid stengt tre steder som følge av det store regnværet. I Leirvika har vannet gravd ut et seks meter dypt og 12 meter bredt hull i veien.

- Veien er borte. Her må det fylles på med steinmasser, fortale trafikkoperatør Morten Eitran søndag formiddag.

Ved Vingvågen på samme fylkesvei er en bru oversvømt, og jordmasser er vasket ut. Her er også veien stengt. I tillegg er veien utgravd i en sving ved Bølekleiva, slik at det heller ikke her er mulig å passere.

Fundamentet under Djupå bru er i ferd med å rase ut som følge av mye nedbør.  Foto: Kjetil Andersen

 

- Dette er en grusvei, og standarden er ikke så veldig god. Når det kommer slike vannmengder, så er det ikke god nok drenering, sier Eitran.

Storrø sier at entreprenøren vil forflytte seg videre når de har fått åpnet veien i Leirvika. Han er imidlertid usikker på hvor lang tid det vil ta før hele veien kan være farbar.

- Det er mest usikkerhet rundt Djupå bru. Fundamentet består av kampesteiner, og disse er i ferd med å bli vasket ut. Det betyr at brua mister bæreevnen. Her kan det være at vi må etablere en beredskapsbru, sier Storrø.

Beredskap

Politiet og kommunen etablerer nå en beredskap som sørger for at beboere og hyttefolk kan komme seg frem hvis det skulle oppstå en nødsituasjon. Kommunen jobber også med å finne en løsning for å hjelpe folk ut av området.

Mye regn

Det har vært mye nedbør i dette området, og det er trolig årsaken til at veien har rast ut.

Meteorologisk institutt melder på Twitter at det har vært en kraftig regnbyge vest for Trondheim.

- Det har regnet i hele natt. Det har ført til at veien er blitt utgravd flere steder, forteller Einar Djupå som bor i området som nå er blitt veiløs.

- Det tar vi ikke så tungt, dette er ikke noe problem. Det er helg, og jeg regner med at dette ordner de i løpet av dagen, sier Djupå søndag formiddag.

LES OGSÅ: Fortsatt glatt på fjellovergangene

Meldte fra

Verre er det kanskje for hyttefolket som har planer om å returnere fra hyttene søndag.

- Vi har fått en del henvendelser fra hyttefolk. Folk vil vite om hvor lang tid det tar før de kan komme seg ut. Det er ikke så enkelt å være innesperret. Vi håper at de skal få en mulighet til å kjøre i løpet av dagen, sier Storrø.

Han ber folk om å sjekke Vegtrafikksentralens nettside 175.no for oppdatert informasjon om føreforholdene.

LES OGSÅ: Jord- og steinras sperrer E39

Sjekk ut Adresseavisens webkameraoversikt her.

Politiet har stengt veien en kilometer fra selve rasstedet inntil geolog har vurdert rasfaren.  
        
            (Foto: Mariann Dybdahl)

Politiet har stengt veien en kilometer fra selve rasstedet inntil geolog har vurdert rasfaren.   Foto: Mariann Dybdahl

På forsiden nå