Det kom frem i aktor Per Morten Schjetnes innledningsforedrag i Ler-drapssakens første dag i Sør-Trøndelag tingrett.

I foredraget, som varte i et par timer, gikk statsadvokaten kronolgisk gjennom dagene før og etter bajonettdrapet på Ler.

Fant Holte på stua

Onsdag 25. januar fikk politiet melding om at en livløs person var funnet i en bolig ved Ler i Melhus. Schjetne opplyste at det var det var en telemontør som skulle installere internett i den kommunale boligen i Fremovegen som fant Råger Holte død.

- Han skulle installere internett, og det var Råger Holtes mor som var oppdragsgiver. Telemontøren hadde NN (navnet på Holtes mor journ.anm.) på telefon da han gikk inn. Han fant da Råger Holte i Stua, sa Schjetne.

Det var moren som varslet politiet om dette klokken 12.59. Første politipatrulje ankom stedet klokken 13.10, opplyste Schjetne.

Råger Holte ble trolig drept med over 100 bajonettstikk i kroppen. På bildene Schjetne viste fra åstedet ligger bajonetten like ved avdødes kropp. Det var ikke funnet fingeravtrykk på våpenet, opplyste han.

Både telemontøren og moren til Holte skal vitne under straffesaken.

Kamp i leiligheten

Den siste observasjonen av drapsofferet Råger Holte i live har politiet tidfestet til klokken 22.21 mandag 23. januar. Tiltalte har forklart at han oppholdt seg i boligen til kameraten på Ler fra søndagen før til tirsdag morgen. 27-åringen har i både avhør, og i en av sine forklaringer i retten, erkjent å ha slåss med Holte natt til denne tirsdagen. Dette var en kamp hvor både tallerkener og møbler ble brukt, har tiltalte opplyst. Han hevder imidlertid at de to skværet opp etterpå, og at Holte var i live da han forlot leiligheten tirsdag morgen.

Denne forklaringen tror imidlertid ikke påtalemyndigheten på. De mener at 27-åringen drepte Holte med bajonett, før han dro fra boligen i Fremovegen.

Dette nektet tiltalte straffskyld for mandag morgen.

- Nære venner

Schjetne beskrev innledningvis Holte og den nå tiltalte 27-åringen som nære venner. De hadde kjent hverandre i lang tid, ifølge statsadvokaten.

- Politiet har gjennomført en omfattende etterforskning. Det er gjort teknisk undersøkelser, DNA-undersøkelser, det er hentet inn mobildata og sakkyndigvurderinger. Det er også gjort over 300 vitneavhør, sa Schjetne, og la til:

- Det som er omstridt i denne saken, er hva som skjedde og hvem som drepte Råger Holte.

«Ring meg i morgen så ordner vi noe godt»

Statsadvokaten brukte mye tid på den tiltalte 27-åringens mobilbruk tirsdag 24. januar, etter at han skal ha forlatt leiligheten til Holte.

Mellom klokken 07.27 og 09.05 forsøkte han å få tak i sin mor på telefon mer enn 40 ganger, uten å lykkes. Han ringte også sin bestemor fire ganger uten å få svar.

I en SMS til sin mor klokken i 07-tiden denne morgenen skrev tiltalte følgende: «Hei kan du føre over 300? Ha en fin dag.»

Statsadvokaten mener at drapet skjedde før denne meldingen ble sendt, opplyste han i innledningsforedraget.

Samme formiddag sendte også tiltalte en tekstmelding til Holtes mobil, der han blant annet spurte hvordan det gikk med ham.

Klokken 01.13 natt til onsdag, vel et døgn senere, sendte han nok en sms til 38-åringen:

«Ring meg i morgen så ordner vi noe godt», var noe av innholdet.

Forsvarer Arve Opdahl har tidligere opplyst til Adresseavisen at det er lite sannsynlig at 27-åringen ville ha sendt disse meldingene dersom han var drapsmannen:

- Å sende en sms til avdøde etter at man eventuelt skal ha drept ham, det minner meg om noe fra Poirot. Jeg mener det er lite sannsynlig at min klient hadde gjort dette om han selv var drapsmannen, sa Opdahl i juni.

Dødstidspunktet viktig

På tampen av sitt innledningsforedrag opplyste Schjetne at det sentrale bevistemaet i straffesaken - etter hans syn - er dødstidspunktet.

For å kunne tidfeste dødstidspunktet har politiet fått gjennomført en analyse av den dreptes øyevæske ved Oslo universitetssykehus. Målinger av væske fra øynene kan angi dødstidspunkt, og analyserapporten konkluderer med at døden inntraff på natten eller tidlig morgen tirsdag 24. januar. Analysen er beregnet ut fra omgivelsestemperatur.

Forsvarer Arve Opdahl har i flere fengslingsmøter hevdet at denne rapporten kan tolkes på en annen måte og ikke utelukker at Holte kan ha dødd etter at den tiltalte klienten forlot boligen; Dette hvis man legger en annen omgivelsestemperatur til grunn. Sammen med medforsvarer Christian Wiig, har han før rettssaken fått oppnevnt rettsmedisiner Bjørnar Olaisen, tidligere leder av Rettsmedisinsk institutt, som sakkyndig, for å vurdere dødstidspunktet.

Endrer ikke sin konklusjon

Schjetne redegjorde på tampen av innledningsforedraget om innholdet i Olaisens uttalelse, hvor det konkluderes med at døden må ha inntruffet i perioden fra mandag 23. januar klokken 22.00, frem til sen ettermiddag tirsdag.

- Han mener det ikke er noe tidspunkt som er mer sannsynlig enn noe annet, sa Schjetne.

27-åringens forsvarer, Arve Opdahl, mener at Olaisens uttalelse gir langt større tidsrom for når drapet skal ha skjedd, enn det påtalemydighete legger til grunn.

- Dette vil være sentralt for rettens vurdering, sier Opdahl.

Det var også Schjetne klar på i innledningsforedraget:

- Påtalemyndigheten har konkludert med at drapet skjedde natt til tirsdag 24. januar eller på morgenen. Vi legger ikke inn en åpning for at tiltalte drepte Holte på et senere tidspunkt. Det betyr at hvis retten skulle være i tvil om at drapet skjedde etter klokken 08.00 denne tirsdagen, så skal NN (navnet på tiltalte journ.anm.) frifinnes. Er retten overbevist om at drapet skjedde før klokken 08.00, da skal han dømmes. Det var ingen flere til stede denne natten, det har tiltalte selv sagt, sa Schjetne.

Han påpeker overfor Adresseavisen at Olaisens uttalelse ikke endrer på påtalemyndighetens hovedkonklusjon om at drapet ble begått før klokken 08.00 denne tirsdagen.