Dette kjedet til 100 000 kroner skal Tore O. Sandvik ha rundt halsen

Det nye ordførerkjedet for Trøndelag er en miks mellom de to gamle fylkeskommunenes kjeder.

Det nye ordførerkjedet for Trøndelag skal henges på fylkesordfører Tore O. Sandvik onsdag. 

Saken oppdateres.

Onsdag får fylkesordfører for Trøndelag, Tore O. Sandvik et helt nytt kjede rundt halsen. Kjedet har en prislapp på rundt 100.000 kroner.

Ifølge en pressemelding fra fylkeskommunen er kjedet en symbiose mellom de gamle kjedene fra de to trønderfylkene.

SKAPTE DEBATT: Bør RBK eller Tore O. Sandvik graveres inn?

Kopi

Selve kjedet, eller lenken, er en kopi av det gamle for Sør-Trøndelag fylkeskommune. Størrelsen på skjoldet er litt større enn dagens sørtrøndervariant, men innholdet er nytt. Politikerne bestemte allerede i 2016 at Nord-Trøndelag fylkeskommunes gamle olavskors blir det nye Trøndelag-skjoldet.

Ingen skal være i tvil hva slags kjede det er.  Foto: Trøndelag fylkeskommune

 

Designer Bjørn Sigurd Østern designet i sin tid det opprinnelige sørtrønderkjedet. I respekt er hans initialer inngravert.  Foto: Trøndelag fylkeskommune


Det er Gullsmed Møller i Trondheim som står bak produksjonen.
- Det har vært en artig og fin utfordring for oss. Selve jobben har ikke vært den vanskeligste. Det er mer krevende når noen for eksempel har skriblet ned noe på en serviett og forventer at vi skal lage et smykke av det. Her var veldig mye bestemt på forhånd, sier gullsmed Bjarne Møller i pressemeldingen.

To kjeder blir ett? Det er elementer fra begge kjedene i det nye kjedet til den første fylkesordføreren for Trøndelag. Det nye fylkestinget konstitueres onsdag. 

LES OGSÅ: Nå er han kongen av Trøndelag

Olav den Hellige

Våpenet er et gullkors på sølv (eller hvit) bunn. Våpenet skal minne om Olav den hellige. Etter sagatradisjonen hadde han gullkors på hvitt skjold under slaget på Stiklestad i år 1030, eller som det står i «Heimskringla». Våpenet ble tegnet av førstekonservator Hallvard Tretteberg ved Riksarkivet. Fylkestinget vedtok våpenet 13. juni 1956 og godkjente det 8. mars 1957.


På topp siden 2003: Tore O. Sandvik da han i 2003 tok over ordførerkjedet fra Arnt Frøseth (t.v.).  Foto: Steinar Fugelsøy, Adresseavisen


 Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå