Tiltalte (27) stormet fra politiavhør etter å ha blitt spurt om et norsk flagg

Drepte Råger Holte (38) var dekket av et sammenkrøllet norsk flagg da han ble funnet. Da tiltalte gjentatte ganger ble spurt om et flagg i politiavhør gikk han lei og forlot avhøret.

Her er statsadvokat Per Morten Schjetne (t.v) og en av tiltaltes to forsvarere, Christian Wiig, under drapssakens dag to i Sør-Trøndelag tingrett. Store deler av dagen går med til at aktor Schjetne leser tiltaltes politiavhør for retten. 

Saken oppdateres.

På Ler-drapssakens dag to, fortsatte statsadvokat Per Morten Schjetne å lese høyt opp fra de fem politiavhørene som siktede har gitt under drapsetterforskningen. Dette fordi den drapstiltalte 27-åringen ikke ønsker å forklare seg i retten.

Da tiltalte møtte i sitt tredje politiavhør 7. mars i år, var fortsatt mye av etterforskningsmateriale hemmeligholdt for ham. Politiet ville blant annet ikke fortelle at kroppen til drapsofferet Råger Holte var dekket av et sammenkrøllet norsk flagg da han ble funnet. Politiet hadde heller ikke sagt noe om drapsvåpenet til den nå tiltalte mannen på dette tidspunktet.

Dette flagget eller vimpelen lå oppå den drepte Råger Holte da han ble funnet, kom det frem i retten på tirsdag. 

 

LES OGSÅ: - Hvorfor genseren har krympet, det blir bevistema


Ler-drapet

Onsdag 25. januar fikk politiet melding om at en livløs person var funnet i en bolig på Ler i Melhus.

  • 38 år gamle Råger Holte ble deretter erklært død på stedet.
  • Påtalemyndigheten mener han ble stukket over hundre ganger med en bajonett.
  • Holtes kamerat (27) er tiltalt for forsettlig drap, og rettssaken startet mandag 16. oktober. Han nekter straffskyld.
  • En 43-åring fra Melhus og en tredje mann var i en periode siktet i saken. Sakene mot disse blir henlagt som «intet straffbart forhold anses bevist» av riksadvokaten.

Prøvde å overtale tiltalte

I dette tredje avhøret fikk tiltalte derfor gjentatte flagg-spørsmål av avhørerne fra politiet. Han ville vite hva den nå tiltalte mannen visste om flagget eller vimpelen. 27-åringen fikk se bilde av flagget, men fikk ikke vite hvorfor disse spørsmålene ble stilt.

Innledningsvis i avhøret fortalte melhusmannen at han trodde at vimpelen hang ute - rett ved siden av døra på boligen på Ler, men gjorde det klart at dette ikke kunne ha noe med saken å gjøre. Da politiet fortsatte å bore rundt flagget, gikk han lei og spurte om avhøreren skulle fortsette med å stille rare spørsmål. 27-åringen sa videre at dette gadd han ikke, tok på seg jakken og gikk irritert ut av avhørsrommet. Avhøreren prøvde å overtale ham til å bli, men han ville ikke. Avhøret ble derfor avsluttet.

- Min klient ble utålmodig av å få de samme spørsmålene gang på gang. Han skjønte ikke sammenhengen og visste ikke at dette flagget hadde noen sammenheng med en forbrytelse, sier mannens forsvarer Arve Opdahl til Adressevisen. Han var tilstede under avhøret.

LES OGSÅ: Politiet mener å ha funnet drapsvåpen med DNA

LES OGSÅ: Drapssiktet sendte sms til drapsofferet 18 timer etter at han dro fra huset på Ler

Tiltaltes DNA på flagget

Nær en måned senere møtte 27-åringen i nytt avhør. Der gjorde han det klart at han ikke ville ha nye 20 spørsmål om ei flaggstang, men etter hvert i avhøret ble han nysgjerrig på dette flagget - og ville gjerne vite mer fra politiet om emnet.

Tiltalte fortalte at han mente at det var ett til to år siden han hadde sett dette flagget sist. Han antydet også at han kanskje hadde blitt slått med en liten flaggstang da han slåss med Holte natt til tirsdag 24. januar. 27-åringen var imidlertid usikker på om han hadde drømt dette.

Advokat Opdahl opplyser at flagget vil bli et tema i retten i neste uke, da andre vitner skal forklare seg.

Den nå drapstiltalte mannen fikk etter hvert vite at flagget lå oppå Holte da han ble funnet drept, og at flagget hadde hans DNA på seg. I avhøret hadde 27-åringen ikke noen god forklaring på hvorfor.

Fikk høre om bajonetten

I samme avhør ble tiltalte også gitt flere drypp fra politiets etterforskning, blant annet fikk han vite at politiet mente at Råger Holte var drept med en bajonett - et våpen han fortalte han hadde sett i boligen før. Han ble spurt om hva han tenkte om dette.

«Næsj» – hva skal jeg tenke om det, var 27-åringens respons.

Han fikk også vite at hans DNA var funnet på stikkvåpenet.

Tiltalte reagerte ikke spesielt på dette heller. Han mente at det ikke var unormalt at det var funnet biologiske spor fra ham, fordi han hadde tatt på denne kniven, forklarte tiltalte til avhøreren.

Den 27 år gamle mannen er tiltalt for å ha drept Råger Holte med over 100 bajonettstikk natt til eller på morgenen tirsdag 24. januar, og har hele tiden nektet straffskyld. Også da rettssaken startet mandag.

«Viking-kampen»

Videre gjennom avhør fire fikk 27-åringen vite at hans DNA var funnet på Holtes kropp - både på hans knoker og under flere av neglene til 38-åringen. I tillegg var Holtes DNA funnet i blod som befant seg i ene ermet på tiltaltes dunjakke. Disse funnene relaterte melhusmannen til slåssingen han hevder fant sted i boligen natt til tirsdag 24. januar.

Her er en tegning av den kommunale boligen som Råger Holte bodde i på Ler i Melhus. 38-åringen ble funnet drept i stua av en telemontør som skulle installere internett hos ham 25. januar. 

 

Den tiltalte mannen har i både avhør, og i en av sine forklaringer i retten, erkjent å ha slåss med Holte denne natten. Mye av spørsmålsstillingen i avhørene som Schjetne rakk å lese opp mandag, dreide seg om denne «viking-kampen», som tiltalte kalte dette i avhør.

Han forklarte i sine to første politiavhør at Holte slo ham med både et askebeger, en tallerken, en klappstol samt med det som lignet på en 70-tallsradio. Til avhøreren forklarte 27-åringen at bakgrunnen for slåsskampen var et ønske fra avdøde, som var åpent homofil, om at de skulle «ligge i sengen og kose». Dette var imidlertid ikke «hans stil». Da tiltalte motsatte seg dette endte det med slåsskamp, fortalte 27-åringen i avhøret som statsadvokaten leste høyt.

Tiltalte har hele tiden hevdet at Holte var i live da han forlot leiligheten tirsdag morgen, etter slåsskampen.

Advokat Opdahl har gjentatte ganger under politietterfoskningen poengtert at det ikke er rart at klientens DNA ble funnet i boligen til Holte, fordi tiltalte og 38-åringen hadde hatt et langvarig bekjentskap, som også innebar at klienten hans ofte bodde hos den nå avdøde mannen.

LES OGSÅ: Drapssiktet var allerede tiltalt for drapstrusler mot politifolk

Ble lei seg

At Råger Holte var drept med mer 100 bajonettstikk fikk ikke tiltalte vite før i det femte og siste politiavhøret han deltok i - i mai.

Han mente at dette var «sykt», sa det lignet mer på et gjengdrap enn noe en kamerat av Holte kunne ha gjort og fortalte at han var lei seg for at politiet trodde han kunne ha gjort noe sånt mot Holte.

Han fikk også vite at hans DNA var funnet på en slire som lå i Holtes bolig. Dette skjønte han ikke noe av. I tidligere avhør hadde han avvist å ha sett noen slik slire i leiligheten.

Husket ikke tøymykner-kjøp

Mandag var tiltaltes ullgenser et tema i retten. Tre dagar før Råger Holte ble funnet drept, ble tiltalte fanget på film av et overvåkningskamera i en butikk i Melhus. Ulvang-genseren han hadde på seg, var lengere enn den lignende Ulvang-genseren han skal ha hatt på seg under pågripelsen 26. januar.

Da 27-åringen fikk spørsmål om årsaken i et av avhørene, sa han:

- Kanskje det skyldes vinkelen på bildet?

Tiltalte mente også at han hadde lånt denne genseren av en venninne han hadde truffet.

Her er den drapstiltalte 27-åringen i den såkalte Ler-drapssaken avbildet på to forskjellige tidspunkter før og etter at kameraten hans, Råger Holte, ble funnet drept. Ullgenseren tiltalte har på seg, ble et tema i retten mandag. 

 

Statsadvokat Schjetne opplyste mandag at påtalemyndigheten mener at tiltalte dro hjem etter drapet og vasket ullgenseren på for høy varme. Etterforskningen har også vist  at den drapstiltalte melhusmannen kjøpte en flaske tøymykner like etter klokken 22.02 tirsdag kveld.

Dette husket ikke 27-åringen noe av i avhørene, men presiserte at om han hadde drept Holte, så hadde han brent klærne sine.

- Gjentatte knyttneveslag mot hodet

Statsadvokat Per Morten Schjetne har i tiltalen mot melhusmannen tatt forbehold om at han vil legge ned påstand om forvaringsstraff under straffesaken. Blant annet på grunn av tidligere dom mot mannen, fra 2012.

Tirsdag ble derfor denne dommen lest opp for Sør-Trøndelag tingrett. 27-åringen ble der dømt til fengsel i elleve måneder, hvorav tre ble gjort betinget.

Saken gikk i Sør-Trøndelag tingrett og gjaldt blant annet vold mot en tidligere kjæreste og hennes mor i en kommune i Sør-Trøndelag. Om dette skrev retten: «Voldsutøvelsen (...) var brutal, og den kunne lett fått et langt mer alvorlig utfall. Det var gjentatte knyttneveslag mot hodet».

Han ble i samme sak også dømt for å ha skutt etter et familiemedlem med en luftpistol samt for å ha utøvd vold mot vedkommende ved to anledninger.

LES OGSÅ: Den drepte på Ler ble oppdaget av telemontør

- Ikke psykotisk

På tampen av dag to i straffesaken, la rettspsykiaterne Jan Erik Grinde og Solveig Klæboe Reitan frem sin erklæring om tiltalte. De konkluderte med at 27-åringen ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Rettspsykiaterne Jan Erik Grinde og Solveig Klæboe Reitan la frem sin erklæring i retten tirsdag. De mener ikke at 27-åringen var psykotisk i gjerningsøyeblikket.  Foto: Pål E. Solberg

 

De mener imidlertid at tiltalte har en dyssosial personlighetsforstyrrelse og Klæboe Reitan viste i den forbindelse til at kriteriene manglende omtanke for andres følelser, manglende skyldfølelse samt ansvarsfraskrivelse passet tiltalte.

Rettssak: 38 år gamle Råger Holte ble funnet drept i sitt hjem på Ler onsdag 25. januar. Kameraten er tiltalt for drap med bajonett. 

Rettssak: 38 år gamle Råger Holte ble funnet drept i sitt hjem på Ler onsdag 25. januar. Kameraten er tiltalt for drap med bajonett. 

På forsiden nå