Statsadvokat: - Hvorfor lå denne vaskede dongeribuksa i den dreptes vaskemaskin

Krimteknikerne fant flere nyvaskede bukser i vaskemaskinen til avdøde Råger Holte etter drapet. Den ene tilhørte den nå drapstiltalte 27-åringen, mener påtalemyndigheten.

Denne buksen ble funnet i den drepte Råger Holtes vaskemaskin, og kan ha tilhørt den drapstiltalte. - Hvorfor ligger denne i vaskemaskina på onsdag da politiet gjør sine tekniske undersøkelser i boligen, spurte statsadvokaten i sitt innledningsforedrag. 

Saken oppdateres.

Melhusmannen er tiltalt for å ha drept kameraten Råger Holte med over 100 bajonettstikk natt til eller på morgenen tirsdag 24. januar, men nekter skyld.

I sitt innledningsforedrag mandag gikk statsadvokat Per Morten Schjetne gjennom både tiltalte og Holtes bevegelser før drapet. Han fortalte at tiltalte ble fanget av et overvåkningskamera på butikken på Ler på kvelden søndag 22. januar - tre dager før Råger Holte ble funnet død. Da 27-åringen var innom butikken, hadde han - etter påtalemyndighetens mening - på seg en Jack and Jones-dongeribukse med spesielle slitemerker bak.

LES OGSÅ: Drapstiltalt vil ikke forklare seg i retten - statsadvokaten må lese opp hundrevis av sider med politiavhør


Ler-drapet

Onsdag 25. januar fikk politiet melding om at en livløs person var funnet i en bolig på Ler i Melhus.

  • 38 år gamle Råger Holte ble deretter erklært død på stedet.
  • Påtalemyndigheten mener han ble stukket over hundre ganger med en bajonett.
  • Holtes kamerat (27) er tiltalt for forsettlig drap, og rettssaken startet mandag 16. oktober. Han nekter straffskyld.
  • En 43-åring fra Melhus og en tredje mann var i en periode siktet i saken. Sakene mot disse blir henlagt som «intet straffbart forhold anses bevist» av riksadvokaten.

Viste innhold i vaskemaskin

Da krimteknikerne ved Trøndelag politidistrikt undersøkte åstedet på Ler etter drapet, oppdaget de at det lå en klesvask i vaskemaskinen. Blant klærne lå en Jack and Jones-dongeribukse med lignende slitemerker.

Her er en tegning av den kommunale boligen som Råger Holte bodde i på Ler i Melhus. 38-åringen ble funnet drept i stua av en telemontør som skulle installere internett hos ham 25. januar.  

- I vaskemaskinen i Fremoveien på Ler ligger denne dongeribuksa. Den er våt og ferdig vasket. Temaet for retten blir: Er dette den samme buksa som tiltalte har på seg søndag kveld? Hvorfor ligger denne i vaskemaskinen på onsdag da politiet gjør sine tekniske undersøkelser i boligen, spurte Schjetne.

Påtalemyndighetens teori er at dette er samme bukse, og at tiltalte kan ha vasket den for å skjule spor - etter at han skal ha drept kameraten.

Kriminaltekniker Frode Reiten ved Trøndelag politidistrikt viste onsdag frem bilder fra boligen - blant annet innholdet i vaskemaskinen.

LES OGSÅ: - Hvorfor genseren har krympet, det blir bevistema

20 plagg

- Vi aktiverte vaskemaskinen og så at vaskehjulet var innstilt på 60 grader. Klærne var ferdigvasket, sentrifugert og fuktig når de ble tatt ut, sa han til retten.

Totalt var det 20 plagg i vaskemaskinen, blant disse fire bukser og seks sokker. En av de andre buksene som ble funnet av teknikerne - en blå,svart og grå camo-bukse ble også nevnt av statsadvokaten i innledningsforedraget mandag. Påtalemyndigheten mener at avdøde Holte hadde på seg denne mandag 23. januar, på ettermiddagen - før drapet skjedde.

Også denne buksen ble funnet i den drepte Råger Holtes vaskemaskin. Den tilhørte trolig den drepte, og påtalemyndigheten mente han hadde den på seg mandag 23. januar, før drapet skjedde. 

 

Da politiet kom til boligen onsdag 25. januar og fant Holte liggende død på stua, var det lagt en hundeseng over hodet hans i tillegg var kroppen dekket av et flagg eller dekorasjon på magen.

Tiltalte har forklart at han forlot huset på Ler like før klokka 08.00 tirsdag morgen og at Holte da var «helt i live».

Ullgenser var også tema

Mandag var tiltaltes ullgenser et tema i retten. Overvåkningsbildet fra butikken på Ler viste at Ulvang-genseren han hadde på seg var lengere enn den lignende Ulvang-genseren han skal ha hatt på seg under pågripelsen 26. januar. Denne genseren var svært knapp i livet.

Her er den drapstiltalte 27-åringen i den såkalte Ler-drapssaken avbildet på to forskjellige tidspunkter før og etter at kameraten hans, Råger Holte, ble funnet drept. Ullgenseren tiltalte har på seg, ble et tema i retten mandag. 

 

Statsadvokat Schjetne opplyste mandag at påtalemyndigheten mener at tiltalte dro hjem etter drapet og vasket ullgenseren på for høy varme. Etterforskningen har også vist at den drapstiltalte melhusmannen kjøpte en flaske tøymykner på nærbutikken sin like etter klokken 22.02 tirsdag kveld.

Dette husket ikke 27-åringen noe av i politiavhørene som ble opplest i retten, men han presiserte at dersom han hadde drept Holte, så hadde han brent klærne sine. Han sa også at han mente å ha lånt ullgenseren av en venninne.

Ullgenseren som tiltalte hadde på seg under pågripelsen, viste Reiten frem i retten onsdag ettermiddag.

- Vi undersøkte genseren og den luktet skyllemiddel - et hint av eple, sa krimteknikeren, og fortalte at genseren var i størrelse large.

Han opplyste samtidig at det ikke var påvist blod på denne samt at det ikke var andre slike gensere hjemme hos tiltalte.

Kriminaltekniker Frode Reiten ved Trøndelag politidistrikt viste onsdag frem den mye omtalte ullgenseren i drapssaken i Sør-Trøndelag tingrett. 

 

LES OGSÅ: 27-åring nekter straffskyld for bajonett-drapet på Ler

LES OGSÅ: Politiet mener å ha funnet drapsvåpen med DNA

Ingen fingeravtrykk

Reiten gikk også gjennom undersøkelsene som krimteknikerne gjorde i boligen på Ler etter drapet, og viste hvilke spor de sikret og har fått svar på. Han opplyste blant annet at badet i boligen fremsto uvasket, bortsett fra blandebatteriet som han beskrev som blankpolert.

Han viste også frem bilde av bajonetten, som påtalemyndigheten antar er drapsvåpenet. Stikkvåpenet er tveegget, 31 centimeter langt og lå ca. 40 centimeter unna Holte da han ble funnet drept på stua i boligen. Det var ikke funnet fingeravtrykk på bajonetten, men DNA-profilen fra både tiltalte og avdøde er påvist.

Da tiltalte fikk vite at hans DNA var funnet på stikkvåpenet i politiavhør, reagerte han ikke spesielt på dette. Han mente at dette ikke var unormalt, fordi han hadde tatt på denne kniven, forklarte 27-åringen i avhøret som ble opplest i retten tirsdag.

Stua bar preg av at det hadde vært en kamp da krimteknikerne kom dit blant annet var stuebordet veltet, og det lå flere knuste tallerkener på gulvet.

- Tanken min er at drapshandingen har skjedd på gulvet, sa Reiten, og viste i den forbindelse til de tekniske funnene - blant annet blodsporene på åstedet.

På forsiden nå