Det kom frem på dag fire i Ler-drapssaken i Sør-Trøndelag tingrett, da sakkyndigvitne Bente Mevåg, fagansvarlig ved avdeling for rettsgenetikk i straffesaker ved Oslo universitetssykehus, la frem sine funn.

Hun opplyste at det var sendt inn 166 enheter fra politiet som skulle undersøkes. Det meste var avstryk på vattpinner som politiet har gjort i forbindelse med etterforskningen. Men de mottok også noen fysiske gjenstander som de undersøkte for å finne DNA.

Ikke fingeravtrykk

Påtalemyndigheten mener at tiltalte drepte Råger Holte med over 100 stikk med en bajonett, natt til eller på morgenen tirsdag 24. januar, men han nekter skyld. Denne bajonetten samt tilhørende slire, var to av genstandene det ble prøver av og som avdelingen undersøkte.

- Kniven ga indikasjon på blod da vi testet den, og det inneholdt DNA fra både Holte og NN (navnet på tiltalte journ.anm.), sa Mevåg.

Onsdag opplyste krimtekniker Frode Reiten ved Trøndelag politidistrikt at det ikke var noen fingeravtrykk på den tveeggede bajonetten, som lå ca. 40. centimeter fra Holte i leiligheten da han ble funnet drept. Det var 38-åringen som eide denne.

Rettssak: 38 år gamle Råger Holte ble funnet drept i sitt hjem på Ler onsdag 25. januar. Kameraten er tiltalt for drap og mandag morgen startet drapssaken i Sør-Trøndelag tingrett.

Heller ikke på bajonettens slire ble det funnet fingeravtrykk, opplyste Reiten.

Den samme slira ble også undersøkt for å finne DNA. På denne ble det funnet en såkalt blandingsprofil for både tiltalte og avdøde, opplyste Mevåg. Det ble ikke funnet blod.

På ein klappstol av stål i leiligheten samt på en knust talllerken ble det funnet DNA i form av avdødes blod, opplyste hun videre.

Fant blod i boblejakka

Da tiltalte ble forholdt de biologiske funnene på bajonetten i politiavhør, så reagerte han ikke spesielt på dette, gikk det frem av avhøret som ble lest opp av statsadvokat Per Morten Schjetne tidligere i uken. 27-åringen mente at det ikke var unormalt at det var funnet DNA fra ham, fordi han hadde tatt på denne kniven, forklarte tiltalte til avhøreren.

Tiltalte har også innrømmet å ha slåss med Holte natt til tirsdag 24. januar, men mener at kameraten var «helt i live» da han forlot ham denne tirsdagen i 08.00-tiden

Tiltaltes forsvarer, Arve Opdahl, poengterer at tiltalte var mye i huset til Holte.

Her er en tegning av den kommunale boligen som Råger Holte bodde i på Ler i Melhus. 38-åringen ble funnet drept i stua av en telemontør som skulle installere internett hos ham 25. januar.

- Han har til dels bodd i huset. Det er derfor ikke rart at det er funnet DNA, sier advokaten.

Torsdag morgen fikk retten se boblejakka som politiet beslagla da 27-åringen ble pågrepet 25. januar. Inne i jakka fant kriminalteknikere spor av blod. Dette er analysert, og det ble funnet DNA fra Råger Holte.

Når dette blodet kom dit er det imidlertid umulig å svare på, opplyste Mevåg etter å ha fått spørsmål om dette.

Genser tema igjen

Den mye omtalte Ulvang-genseren ble også et tema i retten torsdag morgen. Dommerne fikk da en gjennomgang av de grundige tekniske undersøkelsene som er gjennomført av plagget.

Kriminaltekniker Frode Reiten ved Trøndelag politidistrikt viste onsdag frem den mye omtalte ullgenseren i drapssaken i Sør-Trøndelag tingrett.

Et overvåkningsbilde fra Coop Prix-butikken på Ler fra kvelden søndag 22. januar – tre dager før Råger Holte ble funnet død – viser at tiltalte hadde på seg det som virker å være en Ulvang-genser. Denne virket imidlertid mye lengre i livet enn den Ulvang-genseren han hadde på seg under pågripelsen torsdag 26. januar. Denne genseren var svært knapp i livet.

Statsadvokat Schjetne opplyste mandag at påtalemyndigheten mener at tiltalte dro hjem etter drapet og vasket ullgenseren på for høy varme, slik at den krympet. Etterforskningen har også vist at den drapstiltalte melhusmannen kjøpte en flaske tøymykner på nærbutikken sin like etter klokken 22.02 tirsdag kveld.

Dette husket ikke 27-åringen noe av i politiavhørene, som ble opplest i retten, men han presiserte at dersom han hadde drept Holte, så ville han brent klærne sine. Han sa også at han mente å ha lånt ullgenseren av en venninne.

Brukte spesielt stoff på ullgenser

I forbindelse med undersøkelsene av genseren ble det brukt et stoff kalt luminol, som kan påvise mulige blodrester, opplyste Reiten. Etter bruken av stoffet kom det frem noen merker på genseren, men etter nærmere undersøkelse av disse, ble det ikke påvist blod.

Mevåg påpekte under sin forklaring at vaskemiddel kan være en feilkilde, som gjør at Luminol reagerer.

Studentoppgave

- Har du noen erfaring med det å finne rester av blod på klær som er vasket på 60 grader, ville statsadvokat Per Morten Schjetne vite.

Da viste Mevåg til en studentoppgave, hvor dette er undersøkt. Studentene fant imidlertid ikke DNA fra det påførte blodet etter vasken i vaskemaskinen.

Hun fikk også spørsmål fra forsvarer Opdahl, om skyllemiddel har en lignende effekt, men kunne ikke gi et sikkert svar.

- Men det inneholder kjemikalier, så jeg antar at det inneholder stoffer som kan påvirke, sa Mevåg.

Spesialist i patologi ved St. Olavs Hospital i Trondheim, Harald Aarset, inntok vitneboksen etter Mevåg.

Den sakkyndige opplyste at det bare var noen få av de over 100 stikkene Holte var påført, som gjorde at han døde. Resten var påført 38-åringen etter døden.

Ifølge tiltalen døde Holte av forblødning og lungekollaps.