Fylkesmann Brit Skjelbred overrasket Ingulf Galåen med den høythengende utmerkelsen i Galåen samfunnshus lørdag kveld.

- Jeg trodde vi skulle på samfunnshuset for det årlige arrangementet, asiatisk aften. Etter hvert begynte jeg å skjønne at noe var i gjære, ettersom fylkesmannen og journalister var til stede, sier Galåen til Adresseavisen søndag.

Les også: Kongemedalje til musikknestor

Flere priser

Han har fått flere utmerkelser tidligere. Blant annet mottok han i sommer hedersprisen «Årets Trollkjerring 2017» i en utdeling i Tynset. I fjor fikk han Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris for sitt arbeid for og med lokalmat fra Røros. Og i helga altså, Kongens fortjenstmedalje. Ikke bare for å ha stått i spissen for et «moderne mateventyr», som fylkesmannen sa i sin tale, men også for «et samfunnsengasjement ut over det vanlige».

I fylkesmannens tale og begrunnelse, heter det blant annet: «Du er en ildsjel som har bidratt på mange felter, ikke minst i næringslivet, og du har hatt en nøkkelrolle i etableringen av mange nye arbeidsplasser. Du omtales som en lokal gründer av de sjeldne, en mann som Røros-samfunnet har mye å takke for. Og i tillegg har du engasjert deg i lokalsamfunnet og gitt viktige bidrag både som politiker og i mange styreverv, med et stort hjerte for bygdeutvikling, og med stor gjennomføringskraft».

Les også: Kongemedalje for et hundeliv

Reddet barnehagen

Blant annet kan galåingene takke prisvinneren for at de fortsatt har barnehage i bygda. Da kommunen la ned den lokale barnehagen i 2004, tok Ingulf Galåen affære. Han tok initiativ til etablering av en privat barnehage som ennå lever i beste velgående. Under utdelingen av fortjenstmedaljen lørdag, troppet barn fra hvert av årskullene siden oppstarten i 2004, opp med rose til Galåen som fortsatt er daglig leder og styreleder for Galåen Naturbarnehage.

- Det var det aller mest rørende denne kvelden, da ungene og noen av de ansatte i barnehage og samfunnshuset kom med roser til meg og fremførte en sang de hadde laget, sier han.

Barn og ansatte fra alle kullene siden oppstarten av Galåen Naturbarnehagen i 2004 og Galåen Samfunnshus overrakte roser til Ingulf Galåen lørdag. Foto: Privat

Les også: - Dette er en pris til hele matmiljøet på Røros

Fra motgang til mateventyr

Likevel er det hans innsats for lokalmaten i Røros han er mest kjent for. Eventyret som startet i motgang med salg av gårdsegg fra hjemgården Galåvolden i 1976, til eventyret Rørosmat som antagelig har gjort Røros til Norges lokalmathovedstad.

- Da jeg startet jeg veldig for meg selv. Å selge direkte fra gården var imot alt av offisiell politikk, også i bondelaget på 70- og 80-tallet. Men på 90-tallet snudde det og folk fikk øynene mer opp for verdien av å selge lokalprodusert mat lokalt. Først var det et kommunalt prosjekt, så var vi seks bedrifter som tok over i et andelslag under merkevaren Mat fra fjellregionen. Derifra har utviklinga vært enorm. Jeg kunne ikke i min villeste fantasi sett for meg hvor stor suksess vi skulle få, sier Galåen som hele tiden har vært styreleder i Rørosmat.

Han tillegger mye av suksessen til rørosingenes evne til å samarbeide.

- Røros er best på samarbeid. Uten det, hadde vi ikke vært i nærheten av der vi er i dag, sier Galåen.

Les også: Trøndelag troner på lokalmattoppen