SV med hasteforslag i Stortinget:

Foreslår umiddelbar stans i Afghanistan-returer

Tirsdag i neste uke ber SV Stortinget instruere regjeringen om en umiddelbar stans i hjemsendingen av asylsøkere til Afghanistan.

SV-topp Lars Haltbrekken og Rødt-topp Ragna Vorkinnslien besøkte tidligere i høst elevene på Thora Storm videregående. Det var aksjonsgruppa på Thora Storm som arrangerte den enorme elevdemonstrasjonen etter at Taibeh Abbasi og hennes familie risikerer å bli sendt til Afghanistan etter fem år og tre måneder i Norge.  Foto: Marthe Hårstad

Saken oppdateres.

Allerede for to uker siden vedtok et stort flertall i formannskapet i Trondheim å be Stortinget om å revurdere returpolitikken til Afghanistan, og som første skritt iverksette en midlertidig stans i hjemsendelse. Vedtaket kom i kjølvannet av det store engasjementet byens ungdommer viste i saken der en familie med tre barn trues med å sendes til Afghanistan etter at de tapte ankesaken i lagmannsretten.

Hasteforslag

Kort tid etter, varslet SV, De Grønne og Rødt på Stortinget at de kom til å fremme et forslag om en umiddelbar stans i Afghanistan-returer frem til et uavhengig ekspertutvalg har gjennomført en åpen vurdering. Dette forslaget må imidlertid gjennom en lengre behandling i Stortinget før det kommer opp til votering senere i år. Derfor har SVs stortingsgruppe tirsdag ettermiddag kommet frem til et forslag det kan stemmes over allerede torsdag i neste uke – to dager etter at forslaget er lagt frem. Voteringen vil da skje uten en forutgående debatt.

LES OGSÅ: - Asylbarn vurderes strengere enn voksne asylsøkere

- Her ber vi om at Stortinget instruerer regjeringen til en umiddelbar stans i Afghanistan-returene fram til Stortinget har behandlet representantforslaget vi kom med for en drøy uke siden. Årsaken er alle utsendingene vi er vitne til nå, mens vi venter på at forslaget vårt skal behandles. Uavhengig av hvordan man stiller seg til vårt opprinnelige returforslag, bør man kunne stemme for dette akutt-forslaget – slik at man sikrer en god behandling av denne saken, sier SVs stortingstopp i Sør-Trøndelag, Lars Haltbrekken.

LES OGSÅ: 172 asylbarn er borte. Nå har Farzad (16) også dratt

LES OGSÅ: Oslo Ap krever at «oktoberbarna» får sakene sine revurdert

- Trykk på Ap

- Men Ap har allerede avvist å støtte et retur-forslag?

- Den siste tiden har det vært et kjempestort trykk på Ap, både utenfra og internt i partiet, i denne saken. Jeg håper derfor Ap vil sette det menneskelige hensynet til asylsøkerne foran Sylvi Listhaugs uforsvarlige linje, sier Haltbrekken.

Aps Jorodd Asphjell fra Sør-Trøndelag sier partiet ennå ikke har tatt stilling til SVs hasteforslag.

- Vi vil se på det så snart det foreligger, sier han.

I forrige kom AUF-leder i Sør-Trøndelag, Julie Indstad Hole, med sviende kritikk av sitt eget parti.

- Det er en skam at Ap ikke støtter forslaget, uttalte hun til Adresseavisen. Senere har flere lokallag  i Sør-Trøndelag sluttet seg til kritikken.

Tirsdag kveld gikk også Aps største lokallag, Oslo Ap, inn for at oktoberbarna skal får sakene sine revurdert, ifølge Dagsavisen.

LES OGSÅ: Haltbrekken lover omkamp om retur av afghanere

På gata i Paris

I den foreløpige ordlyden i SV-forslaget som legges frem tirsdag i Stortinget, viser SV til at et stort antall unge asylsøkere velger å legge ut på ny flukt i Europa fordi de frykter retur mer enn et liv på gata. «Pr.utgangene av september hadde 443 av 913 ungdommer bosatt på mottak med midlertidig tillatelse lagt ut på ny flukt», heter det i forslaget.

I alt 130 mindreårige asylsøkere med midlertidig opphold fyller 18 år i høst, og de skal da uttransporteres. Mange av dem har derfor lagt på flukt ut i Europa. Adresseavisen dro i juni til Paris og fant over 20 mindreårige asylsøkere som hadde rømt fra norske mottak – og som nå levde på gata.

På forsiden nå