Kampflyene lander i ettermiddag

De tre første nye F-35-flyene lander på Ørlandet i 15-tiden fredag.

Norge har allerede F-35-fly i USA. De er stasjonert på Luke Air Force Base i Arizona, der Adresseavisen høsten 2015 besøkte pilotene som er der for å få sin utdanning. Flyet på bildet er amerikansk, men et av flyene som brukes til utdanningen.  Foto: Richard Sagen

Saken oppdateres.

Det opplyser Forsvaret i en pressemelding fredag morgen. De tre flyene tok av fra en flyplass i USA klokken 06.35 norsk tid.

Du kan følge landingen direkte på adressa.no i vår livesending.

Tre amerikanske piloter flyr flyene direkte fra flyprodusenten Lockheed Martins fabrikkompleks i Fort Worth i Texas.  De tre flyene skal direkte til mottakskontroll når de lander på Ørland flystasjon, har Adresseavisen fått opplyst fra Luftforsvaret.

Her kan du lese Adresseavisens omfattende reportasje fra 2015 om hvordan Norges nye kampfly, F-35, skal løse alle slags oppdrag.

Landingen ble utsatt

Flyene skulle egentlig landet i Norge torsdag ettermiddag. Onsdag kveld sendte Forsvaret ut et pressemelding like før klokken åtte. Der står det følgende:

Flighten med de tre norske kampflyene som hadde planlagt ankomst til Norge i morgen kl. 14.00 er per nå utsatt i 24 timer. Det skyldes manglende tilgjengelighet på tankfly.

Fredag morgen er det altså klart at landingen skjer litt senere enn annonsert.

Allerede torsdag var presseoppbud og forsvarsledelsens representanter, blant annet Morten Klever og basesjef Hans Ole Sandnes, på plass på Ørlandet.

Tok forbehold

− Etter planen skulle flyene lande i Norge torsdag rundt kl. 14.00. Vi fikk onsdag kveld beskjed om at de var forsinket på grunn av tanker-tilgjengelighet. Vi skulle selvfølgelig hatt flyene hjem som planlagt på torsdag, men har hele tiden vært klar over at det kan skje forsinkelser, sa Morten Klever, generalmajor og sjef for Kampflyprogrammet i Forsvarsdepartementet i pressemeldingen.

Mandag kunngjorde han i et pressemøte i Oslo at flyene etter planen skulle lande på Ørland flystasjon. Samtidig understreket han at det kunne dukke opp uforutsette problemer.

LES OGSÅ: De første nye kampflyene lander torsdag

Lover ingenting

− Vi har hele tiden tatt høyde for at det kunne oppstå uforutsette forhold som påvirket ankomsten av flyene på Ørland. I planen for overflygningen har vi lagt inn en god sikkerhetsmargin for å være sikre på at de første tre F-35-flyene er på norsk jord under den store markeringen 10. november, sa Klever i pressemeldingen torsdag.

LES OGSÅ: F-35 utklasser konkurrentene i amerikanske øvelser

Under overtakelsesseremonien vil blant annet kongen, statsministeren Erna Solberg (H), forsvarsminister Frank Bakke-Jenssen (H) og forsvarssjefen Haakon Bruun-Hanssen, være til stede på Ørland.

− Vi kan ikke se bort ifra at det kan bli ytterligere forsinkelser. Dersom vi får informasjon underveis i overflyvningen som endrer på tidspunktet, vil vi informere om dette umiddelbart gjennom våre informasjonskanaler, sier Klever.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

På forsiden nå