Skogsbygninger på ni eiendommer i Røros og Midtre Gauldal ble fredet av riksantikvar Jørn Holme i forrige uke.

På lista, som består av 45 bygninger i Statskogs eie, finner man både skogskoier, skogvokterboliger, fløterbuer, husvære for skogsarbeidere og fjellgårder.

- Skogbruk og utmarksnæringer har vært en stor del av Norges historie, men er lite representert på listen over det som er fredet. Vi må ta vare på også de mer smålåtne bygningene i vår kulturarv, sier riksantikvar Jørn Holme en pressemelding.

Bygd på 1700-tallet

Sør-Trøndelag utgjør størsteparten av lista over fredete eiendommer, og kan skilte med turmål som Lorthølbua i Røros kommune, Kløfthåbua og Langtjønnbua i Femundsmarka samt flere fløterbuer (se faktaboks).

De eldste bygningene ble oppført på slutten av 1700-tallet, mens den nyeste ble bygd i 1955. Om lag halvparten stammer fra første halvdel av 1900-tallet.

Bildet viser Lorthølbua, som er en av 45 skogsbygninger som nylig ble fredet av Riksantikvaren.

- Disse bygningene forteller historier om alle dem som hadde sitt virke i skogen, en viktig næring for utviklingen av Norge. Denne fredningen av Statskogs kulturhistoriske bygninger er et viktig bidrag til fredningslisten, sier Holme.

Se videoreportasje fra Femund-traktene

Inviterer til overnatting

Da fredningsforslaget var ute på høring, var det flere som påpekte viktigheten ved å verne «skogens bygninger». For eksempel ga fylkesrådet i Nordland uttrykk for at skogbruk, jakt og fiske har vært essensielt for folk i fylket.

De mente det ville være betydningsfullt om Statskog og Riksantikvaren nå freder bygninger i en sårbar kulturminnekategori.

Statskog sier i pressemeldingen at de som fellesskapets grunneier er opptatt av å legge til rette for folks friluftsliv.

- Vi er opptatt av vern gjennom bruk, og vil for de aller fleste anleggene som nå fredes invitere til overnatting og opplevelser midt i historien. Det gjør tidligere tider mer levende og inntrykkene sterkere, sier administrerende direktør i Statskog Gunnar Lien.

Les mer om alle bygningene som er fredet her.

Les også: Et sted i Bymarka stikker en pipe opp av skogbunnen

Les også: Burmaklippen - et småskummelt og lett tilgjengelig turmål

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.