Splitter nytt redningshelikopter veltet under testing

Neste år skal det nye redningshelikopterene tas i bruk i Trøndelag. Slik gikk det da helikopteret ble testet på Sola fredag.

Store skader. Bare én uke etter at det første nyr redningshelikopteret ble levert fikk maskingen store skader i et havari på Sola lufthavn. Ulykken skjedde fredag.  Foto: Jarle Aasland

Saken oppdateres.

Midt under et testprogram, mens motorene og rotorene gikk, veltet det splitter nye helikopteret på Sola lufthavn. Det skjer bare en uke etter at helikopteret ble levert til Norge, skriver Stavanger Aftenblad (for abonnenter).

LES OGSÅ: Nytt redningshelikopter på plass i Norge for testing

Maskinen, som er av typen AW101, skal ha fått store skader i velten. Blant annet ble rotorbladene ødelagt og løsnet.

Til alt hell kom verken de to ombord, eller andre personer i nærheten til skade.

- En alvorlig hendelse

– Vi har hatt en alvorlig hendelse med det nye helikopteret, sier pressetalsmann ved Forsvarets hovedkvarter, Brynjar Stordal til Aftenbladet.

Han forteller at to erfarne flygere var om bord i maskinen da den veltet. Fire personer oppholdt seg på utsiden.

LES OGSÅ: Vurderer å leie inn private redningshelikoptre

– Helikopteret veltet mens det hadde rotor og motor i gang, og drev det vi kaller bakkekjøring. Rotorbladene har tatt nedi bakken ved velten, sier Stordal.

Årsaken til at det nye helikopteret veltet, er foreløpig ukjent. Stordal har heller ikke detaljer om skadeomfanget.

Nå vil Luftforsvaret opprette en havarikommisjon for hendelsen, i tråd med vanlig praksis, opplyser Bjørn Ivar Aarseth, leder for Justisdepartementets redningshelikopteranskaffelse, NAWSARH.

Til Ørland neste år

Uhellet skjer bare måneder før det første nye redningshelikopteret skal være på plass i Trøndelag, som erstatning for 330-skvadrons gamle Sea King-maskiner. Der skal helikoptertypen etter planen fases inn neste år.

LES OGSÅ: Kan redde raskere med nytt hangarbygg

I løpet av de neste to årene skal de nye helikoptrene fases inn på alle 330-skvadrons operasjonsbaser.

Helikopteret som veltet er det første av de nye redningshelikoptrene som er levert. Det kom fra fabrikken i Storbritannia til Sola fredag kveld for en uke siden. På Sola skal helikopteret gjennom et omfattende test- og evalueringsprogram før det offisielt blir presentert og vist frem under en markering 20. desember.

LES OGSÅ: Slik ser det nye redningshelikopteret ut

Kontrakten om kjøp av en ny generasjon redningshelikoptre, totalt 16 maskiner, ble signert i desember 2013. Prisen for hele pakken, som inkluderer helikoptrene, service, utstyr og trening, er på 14,04 milliarder kroner.

Leveransen er imidlertid forsinket grunnet «utfordringer i produksjonen, test og sertifisering av de første helikoptrene».

Ingen skadde. Verken de to flygerne som var ombord, eller de fire som befant seg i nærheten, kom til skade i havariet.   Foto: Jarle Aasland

Helikopterekspert: – Jeg er overrasket

– Jeg er forferdelig overrasket over at dette går an med dette nye helikopteret, sier helikopterekspert Per Gram i Stavanger.

Fredag ettermiddag var han kjent med ulykken, men har stor tro på at det er mulig å finne årsaken til havariet raskt.

Dersom veltet skyldes teknisk feil, tror Gram det vil føre til forsinkelse på de ytterligere 15 helikoptrene av samme type som er i bestilling.

– Personlig tror jeg man raskt finner årsaken og at dette ikke får større betydning for leveransene senere. Jeg har stor tro på dette helikopteret, sier Gram.

På forsiden nå