I 2018 blir det dyrere å ta bussen

Det skal bli enklere å reise kollektivt i Trøndelag fra nyttår. Det blir imidlertid også dyrere.

Hele Trøndelag får samme prisstruktur og sonestruktur fra 2018. (Arkivfoto)  Foto: Therese Alice Sanne

Saken oppdateres.

Fra nyttår blir Trøndelag ett fylke, og det skal også bli enklere å reise med buss. Det er målsettingen til AtB, som lanserer en ny prismodell 2. januar 2018. Det blir imidlertid også dyrere å ta bussen i mange tilfeller.

Over 12 prosent dyrere

En enkeltbillett for voksen i Stor-Trondheim koster i dag 32,80 kroner om den betales med appen Mobillett. Fra 2018 vil samme billett koste 37 kroner – en økning på 12,8 prosent.

Barnebilletter og honnørbilletter øker med 15,9 prosent fra 16,40 til 19 kroner.

Også sjudagersbilletter for barn og voksne øker med 10 prosent, og prisen på 24-timersbillett for voksne øker med 5,7 prosent.

- Hvorfor blir flere billetter så mye dyrere?

- På bakgrunn av fylkessammenslåingen er det laget en felles prismodell for hele fylket. I dagens Nord- og Sør-Trøndelag er det to ulike prismodeller med ulike prisnivå, rabatter og produktutvalg. Den nye modellen gir en forenkling i antall billettprodukter med en enkeltbillett og utvalgte periodebilletter. Det er fylkeskommunen som er takstmyndighet i Trøndelag, og prisnivået og rabatter er politisk vedtatt av fylkestinget, svarer Grethe Opsal, direktør for kommunikasjon og drift i AtB, til Adresseavisen.

- Er det noe som blir billigere?

- De lange reisene har blitt billigere. Som eksempel betaler en voksen reisende fra Oppdal til Trondheim 239 kroner i dag, mot kr 111 fra 2. januar, svarer Opsal.

- Periodebilletter for 30 dager er til samme pris, er dette noe dere ønsker at folk skal bruke mer?

- Prisnivået er som sagt politisk vedtatt. Det er et mål at flere skal reise kollektivt, og vi ser at det er en god utvikling på at flere og flere reiser med periodebilletter. Det betyr at flere velger å reise kollektivt fremfor å benytte bilen. Med periodebillett kan du reise så mye du vil innenfor den perioden som er kjøpt i sonene den er kjøpt for. Dette gjør terskelen lavere for å benytte kollektiv når du først har periodebillett, som er positivt, svarer Opsal.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik sa dette til Adresseavisen da det nye systemet ble vedtatt i oktober:

- Vi legger fem til ti millioner i potten for å få dette til. I Trondheim blir det bare en prisjustering, mens det blir mye billigere å kjøre buss på bygda. Det sier seg selv at det er mye lettere å ha 11 soner enn 800.

Debatt: - Det blir vel dyrt nok om ikke ytterligere 100 millioner skal svis av til midtstilte felt

Enklere sonesystem

Det blir færre og større soner, totalt 13 soner i hele Trøndelag. Dette gjør at passasjerer kan reise lengre for samme pris. Det blir færre billett-produkter og rabattsatsene blir de samme i hele Trøndelag. Endringene er vedtatt av Fellesnemnda for Trøndelag.

AtB mener at dette vil komme busspassasjerene til gode.

- Hvordan gjør den nye sonestrukturen det enklere for passasjerene?

– Med ny og forenklet sonestruktur reiser du lengre for samme pris, og det blir mer oversiktlig å finne ut hva reisen koster fra A til B enn i dagens modell. I tillegg gjør en forenkling av hele prismodellen at AtB Mobillett kan innføres i hele fylket. Dette gjør det enkelt å kjøpe billett, svarer Grethe Opsal, direktør for kommunikasjon og drift i AtB, til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Vil ha større leskur og flere benker på metrobusstasjonene

Dyrere med kontanter

Appen Mobillett introduseres i hele fylket, slik at alle kan kjøpe billetter med smarttelefonen til både buss, trikk og båt.

AtB har lenge hatt høyere priser for dem som betaler kontant på bussen. Fra 2. januar blir det 23 kroner dyrere for voksne å betale kontant på bussen, og 12 kroner dyrere for barn eller personer med honnørbillett.

AtB anbefaler passasjerene å forhåndskjøpe reisen med Mobillett, t-kort eller bankkort der det er mulig.

Billetter og t-kort kjøpes på samme måte som før. Alle som har billett-appen Mobillett, må imidlertid oppdatere appen for å kunne kjøpe nye billetter, opplyser AtB.

- Atb.no er oppdatert med informasjon knyttet til overgangen til ny prismodell og hvordan kundene skal forholde seg til dette. Vi oppfordrer til å gå inn der og lese eller ta kontakt med vårt kundesenter dersom det er noen spørsmål, sier Grethe Opsal.


LES OGSÅ: Nå kan det bli det dyrere å pendle til og fra Fosen

Ny billett for ungdom

Ungdom mellom 16 og 19 kan bruke det nye produktet ungdomsbillett, som varer i 30 dager. Dette erstatter den gamle fylkesbilletten og gjør at de kan reise fritt i hele Trøndelag med buss, trikk og hurtigbåt.

Familiebilletten, der voksne får ha med inntil fire barn gratis i helger og helligdager, utvides til å gjelde hele Trøndelag.

Det blir en øvre aldersgrense på 34 år for å få kjøpe studentbillett.

LES OGSÅ: - Billig nattbuss særlig viktig for jenter

Dette er prisendringene:

(Alle prisene gjelder for én sone.)

Enkeltbillett voksen: 37 kroner. (tidligere: 41, eller 32,80 når betalt med Mobillett eller t-kort)

Enkeltbillett barn og honnør eller militær: 19 kroner (tidligere: 16, 40 kr)

Enkeltbillett ungdom eller student: 37 kroner.

Periodebilletter:

24-timersbillett:

Voksen: 111 kr (tidligere 105 kroner)

Honnør og barn: 56 kroner (var ikke tilgjengelig tidligere)

7-dagersbillett:

Voksen: 259 kroner (tidligere 235 kr)

Honnør og barn: 105 kroner (tidligere 95 kr)

30-dagersbillett: Uendrede priser

Nattbuss: Uendrede priser

På forsiden nå