«Kjære DEG, ta en god titt på dette bildet! Dette er meg og jentene mine. Og jeg vil at du skal se på oss. Ja, DU som kjøpte deg ny sofa i dag, som blåste gjennom Stavsjøfjelltunnelen i full fart, som ikke tok deg tid til å sikre lasten din, og som nesten sendte tre nydelige jenter morløse inn i det nye året ...».

Slik starter Rakel Sivertsen et innlegg på Facebook etter en rystende opplevelse to dager før nyttårsaften. For ren og skjær flaks gjorde at den kjappe turen til butikken ikke endte langt mer dramatisk for trebarnsmoren. Plutselig ble usikret last kastet av tilhengeren på bilen hun møtte inni Stavsjøfjelltunnelen ved Hommelvik fredag ettermiddag.

- Det var en helt forferdelig opplevelse. En helt vanlig handletur kunne endt med at jeg ikke kom tilbake til jentene mine. Bare fordi noen hadde gitt f... i å sikre lasten sin, forteller Sivertsen.

Les også: På åtte år har sju personer mistet livet på denne veien

Fanget på video

Fredag ettermiddag hadde Rakel Sivertsen vært hjemme med jentene sine i Muruvik i Malvik og var på vei til Malviksenteret for å handle.

- Det er bare et par uker siden jeg fikk fartsbot for å ha kjørt for fort i Værnestunnelen, så jeg passet veldig nøye på å ligge under fartsgrensa på 80 kilometer i timen. Og heldigvis for det! sier Sivertsen.

Hun grøsser av tanken på hva som ville skjedd dersom hun hadde hatt større fart og hadde ligget noen meter foran der hun faktisk kjørte på E6 inni Stavsjøfjelltunnelen. For i motsatt kjøreretning kom en bil med en tilhenger med møbler.

Adresseavisen har fått hendelsen beskrevet også fra Veitrafikksentralen der trafikkoperatører har gjennomgått opptak fra videoovervåkningen.

- Vi ser på videoen at bilen hadde en tilhenger med flere møbler. Sofaen lå i en eske fra Ikea, inntil rammene i hengeren, men var ikke sikret med reimer da bilen kjørte inn i tunnelen, sier trafikkoperatør Morten Eitran.

Les også: - Ikke hver dag du ser dette

- Blodet frøs i årene mine

Det som så skjedde, beskriver Rakel Sivertsen fra sin opplevelse inni tunnelen:

- Jeg så på lang avstand at det var noe som stakk ut fra en henger som kom imot. Jeg rakk ikke se hva det var, før det plutselig kom en sofa flygende gjennom lufta og rett over i min kjørebane. Jeg kjente blodet fryse som is i årene da jeg hev meg på bremsene. Bilen stanset helt inntil sofaen der den landet på asfalten foran bilen min, sier Sivertsen.

Så skjedde mange ting i rask rekkefølge, forteller hun. I løpet av det neste minuttet eller to, tok den skumle situasjonen en ny vending.

- Jeg trodde jeg hadde fått livet i gave da jeg satte på nødlysene og gikk ut av bilen for å lempe sofaen ut av veien. Men det var da det farlige for alvor begynte å skje. For folk som kom bak meg, stoppet ikke, men skulle absolutt kjøre forbi, sier hun.

Eitran hos Vegtrafikksentralen bekrefter at videoen viser et par forbikjøringer før det dannes en liten kø inni tunnelen.

Sivertsen beskriver også et vogntog som kommer imot bilene som har krysset dobbel gul linje og som tuter og må bråbremse for å unngå sammenstøt med de som ikke stanser. Denne hendelsen vises ikke på overvåkningsvideoen trafikkoperatørene har studert, men kan være utenfor bildet, ifølge Eitran.

- Uansett; det er ulovlig å krysse dobbel sperrelinje og kjøre forbi inni tunnelen. Videoen viser også at enkelte har lite respekt for reglene, sier trafikkoperatøren.

Så kom reaksjonen

Sivertsen kom seg så ganske raskt tilbake i sin bil og kjørte videre. På parkeringsplassen utenfor Malviksenteret, kort vei unna tunnelen, slo reaksjonen for alvor inn over henne.

- Jeg freaket helt ut og fikk skjelven der jeg satt alene i bilen. Inni tunnelen var jeg iskald. Jeg kunne ikke gjort noe annerledes. Jeg fikk stanset i tide, satte på nødbremsen, fikk sofaen ut av veibanen og kjørte videre. Etterpå kom reaksjonen, sier hun.

- Jeg tenkte på jentene mine hjemme og hva som var så nære på å skje. Jeg kunne ha dødd, sier hun.

Etter en liten stund ringte hun politiet på 02800 og sier hun setter stor pris på måten samtalen ble mottatt der, med støttende ord og håndtering fra politiet.

Da Vegtrafikksentralen fikk varsel om hendelsen, var sofaen fjernet fra tunnelen.

- Alt dette gikk ganske kjapt. Etter at føreren av personbilen (Rakel Sivertsen journ.anm.) hadde lempet sofaen ut på kanten av veien, banketten i tunnelen, kom de som hadde mistet den tilbake og plukket den opp. De har kjørt til side i havarinisjen i tunnelen og får ganske raskt lagt sofaen tilbake på tilhengeren. Først når de legger den tilbake i hengeren, blir den festet med stropper, sier Eitran som har studert videoen sammen med kollega Per Meslo.

Mannlig fører anmeldt

- Man sørge for at last er sikret. Når biler kjører i 80 kilometer i timen inni en tunnel, kan last som tilsynelatende ligger stødig bli kastet av når som helst. Bare tilfeldigheter gjorde at denne hendelsen ikke endte mye verre, sier Eitran.

Operasjonsleder Ebbe Kimo ved Trøndelag politidistrikt er enig. Etter å ha sporet opp føreren via registreringsnummer fanget opp av Vegvesenets overvåkning, har politiet opprettet sak på hendelsen.

- Den mannlige føreren har forklart seg og erkjent kjøringen. Vi oppretter nå trafikksak og det vil nok bli snakk om en bot av en eller annen størrelse. Dette kunne endt alvorlig, med store konsekvenser. At det ikke gjorde det, er ikke førerens fortjeneste, sier Kimo.

Rakel Sivertsen vil at folk som ferdes med usikret last, skal få seg en vekker med hennes historie.

- Jeg håper det at tre jenter i dag var nære ved å miste sin mor på grunn av dette, vil være en tankevekker for folk, sier hun.

Skjermdump fra Rakel Sivertsens Facebook-side.