- En enorm anerkjennelse for oss

NTNUs superforskere ble onsdag tildelt Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.
Kongens utsendte, kansellisjef Mette Tverli (t.v.), har merket seg at May-Britt Moser og Edvard Moser figurerer på frimerker i Togo og Mali. Hun la til at de ikke har lagt avgjørende vekt på dette under tildelingen.  (Foto: Christine Schefte)

Kongens utsendte, kansellisjef Mette Tverli (t.v.), har merket seg at May-Britt Moser og Edvard Moser figurerer på frimerker i Togo og Mali. Hun la til at de ikke har lagt avgjørende vekt på dette under tildelingen.  Foto: Christine Schefte

Fornøyde Moser og Moser like før den høytidelige tildelingen.  (Foto: Christine Schefte)

Fornøyde Moser og Moser like før den høytidelige tildelingen.  Foto: Christine Schefte

De to poserte for pressen i andre etasje på Lerchendal gård, før prisutdelingen skjedde i salen nede.  (Foto: Christine Schefte)

De to poserte for pressen i andre etasje på Lerchendal gård, før prisutdelingen skjedde i salen nede.  Foto: Christine Schefte

En stolt kommunikasjonssjef Rita Elmkvist Nilsen ved Kavliinstitutt for nevrovitenskap foreviger de to.  (Foto: Christine Schefte)

En stolt kommunikasjonssjef Rita Elmkvist Nilsen ved Kavliinstitutt for nevrovitenskap foreviger de to.  Foto: Christine Schefte

Forretningsadvokat Harald Ellefsen (med ryggen til), fylkesmann Frank Jenssen (t.v.), varaordfører Ola Lund Renolen og advokat Rune Haglund.  (Foto: Adresseavisen, Christine Schefte)

Forretningsadvokat Harald Ellefsen (med ryggen til), fylkesmann Frank Jenssen (t.v.), varaordfører Ola Lund Renolen og advokat Rune Haglund.  Foto: Adresseavisen, Christine Schefte

Fylkesmann Frank Jenssen gratulerer May-Britt Moser. St. Olavs Orden ble innstiftet i 1847, og består av fem grader, der Storkorset er den høyeste. Søknad om tildeling av utmerkelsen sendes til Fylkesmannen i kandidatens hjemstedsfylke. Fylkesmannen gir sin anbefaling.  (Foto: Christine Schefte)

Fylkesmann Frank Jenssen gratulerer May-Britt Moser. St. Olavs Orden ble innstiftet i 1847, og består av fem grader, der Storkorset er den høyeste. Søknad om tildeling av utmerkelsen sendes til Fylkesmannen i kandidatens hjemstedsfylke. Fylkesmannen gir sin anbefaling.  Foto: Christine Schefte

En gruppe fra Trondheim symfoniorkester spilte for de fremmøtte.  (Foto: Christine Schefte)

En gruppe fra Trondheim symfoniorkester spilte for de fremmøtte.  Foto: Christine Schefte

Datteren Isabel sammen med moren May-Britt Moser. I bagrunnen til høyre står kansellisjef Mette Tverli og til venstre står adm. dir. Stig Slørdahl i Helse Midt-Norge.  (Foto: Adresseavisen, Christine Schefte)

Datteren Isabel sammen med moren May-Britt Moser. I bagrunnen til høyre står kansellisjef Mette Tverli og til venstre står adm. dir. Stig Slørdahl i Helse Midt-Norge.  Foto: Adresseavisen, Christine Schefte

- En enorm anerkjennelse for oss, sa May-Britt Moser om utmerkelsen.  (Foto: Christine Schefte)

- En enorm anerkjennelse for oss, sa May-Britt Moser om utmerkelsen.  Foto: Christine Schefte

Edvard Moser og May-Britt Moser med datteren Isabel mellom seg.  (Foto: Christine Schefte)

Edvard Moser og May-Britt Moser med datteren Isabel mellom seg.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Store deler av samfunnseliten i Trondheim og Trøndelag var samlet på ærverdige Lerchendal Gård onsdag kveld.

Storkorset tildeles de to etter hvert svært anerkjente forskerne som belønning for særlig fremragende innsats innen nevrovitenskapelig forskning.

- Det er svært sjelden at denne prisen gis andre enn kongelige og statsoverhoder, sa Slottets utsendte, kansellisjef Mette Tverli.

Les også: Moser: - Jeg visste ikke så mye om Storkorset

Samfunnsengasjert

På vegne av Hans Majestet Kongen trakk hun frem ekteparets forskning, men også deres samfunnsengasjement og engasjement for dyrevelferd.

- Det er bra med en slik pris fordi vi jobber med to ting: Det ene er å finne ut hvordan hjernen vår fungerer, det andre er å skaffe forståelse i samfunnet for hvordan forskning og særlig grunnforskning fungerer, sier Edvard Moser.

Storkors er den høyeste graden i St. Olavs Orden.  Foto: Ingrid Brissach

LES OGSÅ: Moser-miljøet avslører hvordan hjernen bygges

Lunsj med kongen

May-Britt Moser kaller det «en enorm anerkjennelse» å få denne utmerkelsen. Før den høytidelige utdelingen fortalte de to at de allerede har et forhold til de kongelige.

- Etter at vi fikk Nobelprisen, ble vi invitert på privat lunsj med kongen, dronningen og kronprinsen. Da vi dro, fikk jeg til og med en klem, fortalte Moser begeistret som alltid.

En gruppe fra Trondheim symfoniorkester spilte for de fremmøtte, og NTNU-rektor Gunnar Bovim sa noen utvalgte ord. I den lille salen sto blant annet fylkesmann Frank Jenssen, varaordfører Ola Lund Renolen, forretningsadvokat Harald Ellefsen og kunster Håkon Gullvåg.

St. Olavs Orden ble innstiftet i 1847, og består av fem grader, der Storkorset er den høyeste. Det er kongen selv som tar de endelige beslutningene rundt utmerkelsen.

May-Britt Moser og Edvard I. Moser vant Nobelprisen i 2014, og de har også fått en rekke andre utmerkelser. De to forsker på en ny forståelse på hvordan hjernen jobber med tid og sted, og hukommelsen av hendelser.

Les også: Nytt gjennombrudd for Moser-miljøet

Les også: Må satse langsiktig på enerne

På forsiden nå