- Jeg har aldri sett noe lignende før, forteller Stig Kåre Hovset.

Han fotograferte ringen med sopp som dukket opp på plena ved Malmsjøen i Skaun kommune.

Vokser i ring

Han forteller at flere har vært innom og sett på ringen, uten å skjønne hva det egentlig er.

- Jeg har sett kornsirkler, men aldri soppsirkler.

Soppkontrolløren Marthe Gjestland har derimot svaret.

- Dette er nok en grynhatt (cystoderma). Det er ingen matsopp, matsopper har som regel litt mer kjøtt, men det er ingen fare hvis han har spist den, fastslår hun.

Hekseringer

Gjestland omtaler grynhatten som en pen liten sopp, som også vokser i skogen, men som nytes best der den står.

- Lukten kan være litt ekkel.

- Hvorfor denne tilnærmet sirkulære ringen?

- Det er mange sopper som vokser i ringer, som vi kaller hekseringer. Det starter med en bitteliten soppspore i midten. Hele den store soppveksten er under jorda, det er der det skjer. Det vi kaller sopp, det som er synlig over bakken, er bare selve frukta til soppen, forklarer hun.

Soppsporene utvikler seg og sender ut såkalte løpere. Hun forteller at den tilnærmet sirkulære ringen er et tegn på like vekstvilkår i jorda, slik det gjerne kan være i en plen. Ringen vokser seg større og større for hvert år etter hvert som den bruker opp næringsstoffene i jorda. Til slutt blir ringen så stor at man mister følelsen av at det er en ring.

Kan komme igjen

- Hvorfor kalles det en heksering?

- I riktig gamle dager trodde man det var hekser eller alver som hadde danset i ring og satt spor etter seg, sier Gjestland som ikke kan love at heksedansen fortsetter til neste år.

- Ringen kan komme igjen som større ring neste år, men det kan også hende den bare dør. Vi har veldig mye sopp i år. Det har vært en varm og god sommer med nok fukt i jorda, forteller soppkontrolløren.

Det er veldig vanlig å finne sopp i ring, også kalt heksering. Foto: Stig Kåre Hovset