Solveig Svorkmo-Lundberg kan mer om sopp enn de fleste. Neste uke reiser hun til Molde for å ta soppsakkyndig-eksamen, som Norges yngste. For å greie eksamen må hun ha god kontroll på hele 130 sopper.

– Det er 130 sopper på pensum. Jeg kan også noen i tillegg, kanskje 150 sopper til sammen, forteller 11-åringen.

Glad i sopp

I soppsesongen er hun daglig ute på tur med soppkurven.

– For min del starter soppsesongen i juni med et par vårsopper. Det er den spiselige vårfagerhatten og den giftige vårtrevlesoppen. Foreløpig har vi bare jaktet på dem, ikke funnet dem. I slutten av juli kommer det flere sopper i slutten, da varer sesongen helt til snøen kommer, forteller 11-åringen.

– Steinsoppen er favorittsoppen. Den er veldig god. Så liker jeg sotvokssoppen. Den smaker litt som nøtter. Vi har veldig mye av denne rundt tomta vår. Det blir ofte et kveldsmåltid med sopp. Jeg steker den med smør, fløte og rømme. Gjerne med en brødskive til, av og til lager vi omelett også.

Favorittsopp

– Hvilken sopp er du mest glad for å ha funnet?

– Koboltrødspore. Den er veldig kul fordi den er mørkeblå. Så er den sjelden. Men jeg har funnet den på tomta hjemme.

– Smaker den godt?

– Nei. Den er ikke spiselig.

– Hva gjør du med en sopp som du ikke kan spise?

– Jeg kan studere den og ta stilige bilder av den. Mamma og jeg fotograferer mange sopper.

– Glup jente

Begge foreldrene er biologer. Mamma Monica Svorkmo-Lundberg forteller at Solveig har interessert seg lenge for sopp.

– Solveig har vært med på lasset hele veien. Hun er nysjerrig og har plukket sopp i mange år. I fjor gikk hun på et 40-timers soppkurs.

Hun er spent på om datteren klarer eksamen.

– Vi får se på tirsdag. Hun kan også en god del som ikke står i pensum, men man må også kunne artene som kan forveksles med hverandre. På eksamen kan det alltids dukke opp arter vi ikke har her i Trøndelag.

Edel Humstad i Trondheim sopp- og nyttevekstforening har troen på at 11-åringen skal greie eksamen.

– Solveig er ei glup jente. Hun har rede på sopp og det virker som hun har dette veldig på stell.

11-åringens soppråd

Selv om Solveig består er hun likevel for ung til å bli soppsakkyndig og holde soppkontroller. - Jeg må ta eksamen på nytt når jeg blir 16, for da å bli soppkontrollør.

– Hva skal du bli når du blir stor?

– Musserongekspert (musseronger er en stor hattsoppslekt) og mykolog (en som forsker og underviser om sopp).

– Hva synes du om folks kunnskap om sopp?

– Mange har lite kunnskap. Det synes jeg er veldig dumt.

– Har du et godt soppråd til dem som vil plukke mer sopp?

– De må passe på ikke å blande spiselige og giftige sopper i kurven, for da må de kaste alt. Det er lurt å bruke soppbok. Så kan man gå på soppkurs og soppkontroller.

– Er det ikke vanskelig å lære seg dette?

– Jeg synes ikke det. Man må bare bestemme seg for å lære.

Solveig Svorkmo-Lundberg (11) kan mer om sopp enn de fleste andre. Foto: Morten Antonsen
Dette en koboltrødspore. Solveig liker soppen på grunn av den mørkeblåe fargen. Den er ikke spiselig. Foto: Privat
Solveig liker denne sotvokssoppen fordi den har litt nøttesmak. Foto: Privat