I september skjøt Hitra-mannen Torfinn Fjeldberg en hjortebukk på Åsmundvåg på Hitra.

Føttene på hjorten var hoven og verket, og det var også tegn på infeksjoner på leveren. I tillegg hadde organene nærmest grodd fast i bukhulen, som også er et tegn på betennelse.

Det samme observerte han på en hjort han skjøt i fjor. Den ble undersøkt av Veterinærinstituttet.

- I tillegg har jeg skutt to andre hjort i fjor hvor hvor det hadde satt seg verk på føttene, sier Fjeldberg.

Han sier at dyrene han har skutt har hatt problemer med å gå.

- Den jeg skjøt i år klarte ikke å gå, mens den ene jeg skjøt i fjor haltet, sier jegeren.

- Ikke dramatisk

Nå undersøker Hitra kommune og Mattilsynet om det kan være flere lignende tilfeller og de ber jegere være observante ved flåing og utvomming av hjort og rådyr.

På hjorten som ble undersøkt av Veterinærinstituttet i fjor ble det påvist en bakterie som er i slektskap med tuberkulose, men langt fra like smittsom og farlig.

- Det er en bakterie som er påvist på produksjonsdyr tidligere, men ikke på ville hjort. Det er ikke noe dramatisk med at selve bakterien er påvist, sier Toril Lyng Celuis, som jobber for Mattilsynet på Hitra.

Ikke spiselig

Hun påpeker at de undersøker sakene fordi de mener det er interessant, fordi bakterien ikke er påvist på ville dyr tidligere.

- Vi ønsker å kartlegge omfanget. Derfor har vi sendt ut brev til jegere om å være på vakt og følge med når de slakter dyrene, sier viltforvalter Ida Nesset i Hitra kommune.

En annen grunn til at jegerne bør være observante er at hjortene som er infisert av bakterien ikke er egnet til å spise.

Det er en bakterie som er påvist på produksjonsdyr tidligere, men ikke på ville hjort, som sørger for infeksjonene.
Fjeldberg sier at dyrene han har skutt har hatt problemer med å gå på grunn av infeksjoner.
Den erfarne hjortejegeren sitter her med en hjort han har skutt. Dette er ikke én av de som er infisert. Foto: Privat