Kåt okse kvestet elgku

- Den stakkars elgkua hadde etter alt å dømme hatt et uvanlig brutalt møte med en elgokse i svært kraftig brunst.

Jaktleder Terje Borgos tar elgkua i nærmere øyesyn, etter at jaktlaget befridde den for de fryktelige lidelsene hun må ha vært igjennom  Foto: TRON VIDAR TRONSMED

Saken oppdateres.

Den erfarne jaktlederen Terje Borgos i jaktlaget på Pantslåtten i Røros har aldri tidligere opplevd en okse som har vært så giret.

- Så ut som nypløyd mark

- Vi observerte oksen første gang for drøyt en uke siden, i Pantslåttlia. Det var en firespiring som virket helt rabiat. Den oppførte seg fullstendig vilt, og flere steder så terrenget ut som nypløyd mark der den hadde fart frem, sier Borgos.

Han forteller at de også så en elgku med kalv i nærheten av denne oksen under det første møtet. Borgos forteller at de nå tror at det kan ha vært den samme kua som de senere fant ille tilredt i Tølløvlia, ovenfor den østre enden av Djupsjøen, ca. halvannen mils vei øst for Røros sentrum.

LES OGSÅ: Dette er Trøndelags største felte elg

LES OGSÅ: Storviltjakta i Trøndelag gir kjøtt til 110 millioner kroner

Fant uvanlige blodspor

Noen dager senere oppdaget jegerne uvanlige blodspor i den samme lia, i et område hvor en elgoksne åpenbart hadde latt vegetasjon og jordsmonn få unngjelde skikkelig. De kjente også sterk brunstlukt der.

- Vi fulgte blodsporene derfra og ca. 70–80 meter før vi så kua, sier Terje Borgos.

Den lå tilsynelatende rolig og bare snudde på hodet. Han og en av jaktkameratene avventet først situasjonen for å se om kua hadde kalv i nærheten, siden de hadde kalv på kvoten.

Beinpipene stakk ut

- Etter en stund beveget vi oss slik at kua fikk ferten av oss. Da reiste hun seg på bakbeina, men ble liksom stående på kne med forbeina, sier Borgos.

Det var da jegerne fikk vi se at begge forbeina på dyret var knekt ved kneleddet, med beinpipene stikkende ut. De bestemte seg for å avlive dyret der og da.

Tok kua på sin kvote

- Det viste seg at hun også hadde slagskader i bogen, og ut fra sporene i området fant vi ingen annen forklaring enn at kua måtte ha hatt et særdeles ublidt møte med en annen elg – og etter alt å dømme med den overbrunstige oksen vi hadde sett tidligere, sier Terje Borgos.

Satte seg trolig fast

Han tror forklaringen på skaden kan være at kua på en eller annen måte har fått forbeina i klem i en sprekk mellom noen steiner under møtet med den kåte oksen.

- Vi så ikke noe mer til en mulig kalv, så hva som eventuelt kan ha skjedd med den vet vi ikke, sier Terje Borgos.

Kua ble imidlertid slaktet, med en slaktevekt på ca. 200 kilo. Siden jaktlaget ikke hadde fellingstillatelse på ku, fikk de etter omstendighetene anledning til å ta den på sin kvote som «kvige».

Elgkua hadde kavet seg frem 70-80 meter på disse ille tilredte forbeina før den ble funnet og avlivet, etter trolig å ha ligget slik i flere timer.  
    
      (Foto: TRON VIDAR TRONSMED)

Elgkua hadde kavet seg frem 70-80 meter på disse ille tilredte forbeina før den ble funnet og avlivet, etter trolig å ha ligget slik i flere timer.   Foto: TRON VIDAR TRONSMED

Den stakkars elgkua hadde fått begge fremføttene knekt ved kneleddet. I tillegg viste det seg at den hadde en stygg slagskade i venstre bog.  
    
      (Foto: TRON VIDAR TRONSMED)

Den stakkars elgkua hadde fått begge fremføttene knekt ved kneleddet. I tillegg viste det seg at den hadde en stygg slagskade i venstre bog.   Foto: TRON VIDAR TRONSMED

På forsiden nå