Martnan ba lensmann om hjelp:

Tiggerne dro på Rørosmartnan

Lensmann på Røros ble i går anmodet om å bistå Rørosmartnan i å håndtere tiggere som i vinterferien har reist sørover fra Trondheim til arrangementet.

Saken oppdateres.

Rørosmartnan avholdes i bergstaden under vinterferieuken.

Martnan er et kulturelt arrangement som opptar Røros-sentrum og de tilknyttede gatene.

Bad om politihjelp

Tanken er at man skal kunne spasere fritt mellom de ulike bodene, men etter flere henvendelser fra publikum onsdag så Martnasgeneral Lillian Sandnes seg nødt til å be om hjelp fra politiet.Tiggere og gatemusikanter av «tvilsom kvalitet» var i ferd med å «forringe arrangementet.»- Vi ønsker at Rørosmartnan skal være preget av mangfold, men det skal også være en trivselsmartna for folk, sier Sandnes til adressa.no.- I går ble vi gjort oppmerksom på at tiggere var til plage for publikum og utstillere. De tigget også på kvelden og vi anmodet lensmannen om hjelp, sier hun.Må lovendring tilTirsdag skrev Adressa.no om kommunalråd Kristian Dahlberg Hauges (FRP) utspill mot tigging i bygatene. Kommunalråden uttalte at han anser tiggingen som et stort problem.- Det finnes ingen annen enkeltsak jeg får så mange henvendelser om som tigging, sa han.Saken førte til en rekke tilbakemeldinger fra publikum. Gjennomgangstonen i debatten var at man anså en tigging om har tiltatt i aggressivitet som plagsom. Det var et overveldende flertall innlegg som ønsket at denne skulle opphøre. Dahlberg Hauge lanserte et ønske om tiggerforbud.- Jeg er svært bekymret for utviklingen, og ønsker derfor at det innføres et lokalt forbud mot tigging i Trondheim, sa Dahlberg Hauge til adressa.

LES OGSÅ:

- Vi må få stoppet tiggingenI Trondheim har politiet ingen juridisk hjemmel til å bortvise tiggerne fra bygatene. Loven om «Løsgjengeri Betleri og Drukkenskab» som kunne hindret slik aktivitet ble avskaffet av Stortinget i 2005.Emigrerer til RørosIfølge Lensmann Ulf Vintervoll på Røros kan det se ut til at Trondheim er kvitt problemet – i hvert fall midlertidig.Flere av tiggerne ser ut til å ha reist sørover til Rørosmartnan. Vintervoll mener motivasjonen ligger i det store publikumsoppbudet.- Røros sentrum er jo full av folk under martnan, sier han. Lensmannen føler seg sikker på at de samme tiggerne som opererer i Trondheim har forflyttet seg.- Helt sikker. Til vanlig er det ikke tiggere i Røros. Folk spør oss «har de kommet hit nå?», sier han.På Røros kan de imidlertid bortvises. Martnan er et arrangement hvor utstillere må melde sin ankomst, og godkjennes, i forkant av martnaskomiteen. Dette er, ifølge martnasgeneral Lillian Sandnes for å sikre kvaliteten.- Heldigvis er vi et arrangement som gjør at vi har muligheten til å kontrollere hvem som får delta. Tiggerne bidrar til å forringe kvaliteten på martnan. Derfor bad vi om hjelp til å få de bort, sier Sandnes.Ifølge lensmannen på Røros har tiggerne blitt kontaktet i dag. De har fått beskjed om å trekke ut av martnasområdet.- Det tigges og framføres musikk av tvilsom kvalitet. De er nærgående og ber utstillere om mat. Dette er ikke positive bidrag til martnaen, sier lensmann Ulf Vintervoll.LES OGSÅ:

Bestemor vil jage tiggerne

 
 
På forsiden nå