Djupedal gir seg med politikk

SV-toppen Øystein Djupedal tar ikke gjenvalg som stortingsrepresentant - han er ferdig i norsk politikk neste år.

Saken oppdateres.

I formiddag får fylkesårsmøtet i Sør-Trøndelag SV beskjed om at nok er nok for stortingsrepresentant og partiveteran Øystein Djupedal.

- Etter nesten 30 år som tillitsvalgt i SV, 16 år på Stortinget, åtte år som nestleder og to år som SV-statsråd er jeg kommet til at nå får andre overta. Jeg var egentlig innstilt på å skifte beite i forbindelse med forrige valg, men utsiktene til å få i land en rødgrønn flertallsregjering ble for fristende. Nå er det en god tid å gi seg på, sier Øystein Djupedal.

Djupedal vil fullføre valgperioden for Sør-Trøndelag SV, og er i dag fungerende leder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.Skulle gjerne fortsatt

Djupedal avviser at beslutningen har sammenheng med den turbulente tiden som statsråd - og den dramatiske avgangen etter kommunevalget.

- Jeg skjønner jo at du spør, men alt ved forrige nominasjon avtalte jeg med kona mi, Ragnhild, at valgkampen 2005 skulle bli den siste, sier Djupedal.

Avgangen som nestleder var en del av planen, og ble forsterket ved at partiet og han selv havnet i regjering. Partileder Kristin Halvorsen har i en god stund vært innforstått med at Djupedal ikke kom til å søke renominasjon.

Men en offensiv Djupedal legger ikke skjul på at han gjerne skulle ha fortsatt som kunnskapsminister.

- Ja, det skulle jeg gjerne ha gjort. Men slik situasjonen utviklet seg, var ikke det mulig. Den destruktive sytekulturen og alle bakholdsangrepene fra deler av vår stortingsgruppe og sentralstyret gjorde situasjonen helt uholdbar. Selv om jeg advarte og kjempet internt i regjeringen, ble kritikken mot universitetskuttene og meg etter hvert så store rituelle symboler, at det bare var en ting å gjøre. Djupedal mener mye av den samme mentaliteten er i sving når partiet nå rystes i sine grunnvoller med rekordlav oppslutning og sterk indre uro.

- Et parti som er såpass i strid med seg selv vekker liten entusiasme. Det er liten forståelse i SV for å stå opp og forsvare alt det gode partiet får til i regjering. SV har ingenting å skjemmes over. I stedet for å eksempelvis fokusere på at vi - SV - stanset Irak-engasjementet, graver vi oss nå ned i en lite fruktbar krangel om Afghanistan. Dette kan bli SVs ulykke. En vedvarende og kontinuerlig undergraving av det vi er blitt enige om vil kunne marginalisere oss ut av regjeringssamarbeidet. Det vi i så fall være trist. Samarbeidet har gitt - og gir - SV stor innflytelse på samfunnsutviklingen i Norge, fastslår Djupedal.

Stolt, ikke bitter

Øystein Djupedal har som nestleder vært Kristin Halvorsens nærmeste støttespiller og våpendrager.

Prosjektet med å få SV inn i regjeringskvartalet har vært deres felles store partiprosjekt. Møysommelig, men fast er prosjektet forløst på landsmøter og i finanskomiteen på Stortinget - sten på sten gjennom mange år i et ganske så motstrebende parti.

- Regjeringsavtalen jeg var med å forhandle frem med Ap og Sp på Soria Moria, er vår største triumf. Jeg er fantastisk stolt og føler meg sterkt delaktig i at det lot seg gjennomføre, sier Djupedal.

- Hvordan er forholdet til Halvorsen i dag?

- Jeg har ikke så nært forhold til Kristin Halvorsen i dag. Ikke alt har kommet frem rundt min avgang som kunnskapsminister, men jeg har ikke noe mer å si om dette.

- Det fremstår som om du nå på slutten har hatt sterkere motstandere innenfor partiet, enn utenfor. Er det litt bittert å gi seg når det er slik?

- Jeg er slett ikke bitter. Jeg er stolt og takknemlig. Jeg har vært privilegert som har fått tillit fra velgerne i Sør-Trøndelag og partiet til å få til en masse flott. Jeg er dessuten ganske rolig på at når det kommer nye budsjett, vil man se at det jeg leverte i Kunnskapsdepartementet vil stå seg meget godt. Djupedal har mange babyer og hjertesaker. Barnehagesatsingen og de etiske reglene for oljefondet er de mest kjente. Mer ukjent er det at regjeringens meget profilerte nordområdesatsing opprinnelig startet på pulten til Djupedal.

- Jeg tok med meg programkomiteen i SV til Kirkenes og Murmansk. Inntrykkene derfra lå i bunn da vi spilte dette inn på Soria Moria. Det forsto Ap og Sp raskt, og var villig med på offensive formuleringer.

- Er det noe du skulle hatt ugjort?

- Det vil alltid være ting man kunne gjort annerledes. Som nestleder var det en del av min rolle å gjennomføre og være pådriver. Jeg har nok vært hard i klypa i årenes løp. Jeg var uforberedt på stormløpet mot meg som statsråd, men har i ettertid tenkt at dette må sees i sammenheng.

- Helseminister Sylvia Brustad brukte ikke lang tid på å skyte ned valgløftene du, Trond Giske og Bjarne Håkon Hanssen kom med for St. Olavs Hospital i 2005. Gikk dere for langt?

- Vår regjering har tilført St. Olavs betydelige rammer. Men den økonomiske situasjonen var verre enn vi visste. Vi burde tatt høyde for dette, men ble overrasket.

Neste år fyller den faglærte grafikeren Øystein Djupedal 49 år. Han har ingen bestemte planer eller konkrete jobbtilbud liggende klar.

Jobbsøker

- Da Adresseavisen startet søndagsavis for 20 år, siden fikk jeg beskjed av fagforeningen at jeg muligens kunne få jobb på Heimdal, men at det var en annen før meg fra vårt trykkeri. Ha, ha, nå har nok det toget gått. Men jeg har fått annen verdifull erfaring, og vil ha mange gode år i arbeidslivet foran meg. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre, men håper det byr seg noen muligheter til å benytte den kunnskapen jeg har til glede for samfunnet.

- Har du lyst til å bli statsråd på nytt om det kom en telefon?

- Det ville jeg nok. Men det blir nok ikke i denne perioden, gliser Djupedal.

På forsiden nå