Den 18 år gamle mannen fra Trondheim som er siktet etter den dramatiske brannen i Holstveita i Midtbyen fredag morgen blir sittende i varetekt.

Mannen er siktet etter den såkalte mordbrannparagrafen som har en strafferamme på inntil 21 års fengsel.

Mener han er uskyldig

Han ble pågrepet like etter at politiet ankom brannstedet ved det gamle skjenkestedet Kieglekroa tidlig fredag morgen. Han har hele tiden hevdet at han er uskyldig. Da han ble fremstilt for varetektsfengsling fredag ettermiddag endte det med fire ukers varetekt. Han anket avgjørelsen i Sør-Trøndelag tingrett på stedet.

Det er flere vitner som har sett at mannen har vært på brannstedet like før brannen eskalerte.

Politiadvokat Bente Lind fortalte om et vitne som hadde sett siktede på relativt nært hold før brannen startet.

- To vitner har sett at siktede har vært i befatning med fakkelbokser. Et annet så at han tente på et flagg, sa Lind i tingretten fredag ettermiddag.

Filmet brannen

Siktede innrømmet at han hadde vært på brannstedet, men fortalte retten at han ikke hadde satt fyr på bygningen.

- Først tenkte jeg å filme brannen. Heldigvis var jeg smart nok til å ringe brannvesenet. Så tok jeg film av det. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg er her i dag, sa han.

Nå har Frostating lagmannsrett behandlet anken, og de er enige med tingretten om at det er sannsynlig at siktede vil prøve å ødelegge bevis eller forsøke å påvirke vitner.

Beslagla mobiltelefon

Siktedes forsvarer, Arve Røli, argumenterer til lagmannsretten med at det ikke finnes noen tekniske bevis som knytter siktede til brannen. Det er heller ingen vitner som har sett siktede forårsake brannen.

Forsvareren sier videre at det ikke foreligger bevisforspillelsesfare. Siktede er avhørt og skadestedet er sikret. Telefonen hans er beslaglagt.

Påtalemyndigheten mener det er en svært alvorlig sak, og det må veie tyngre enn belastningen en varetektsfengsling vil være for siktede.

Kan anke videre

Lagmannsretten understreker at etterforskningen er i en startfase, og påtalemyndigheten skal etterprøve siktedes forklaring og finne ut av hans bevegelser før ildspåsettelsen.

Lagmannsretten opprettholder kjennelsen fra tingretten, og 18-åringen blir sittende i varetekt til 2. januar.

Siktede kan fortsatt anke avgjørelsen til Høyesterett.

- Det vil ikke bli tatt stilling til videre anke før i morgen ettermiddag, sier Arve Røli, som er forsvarer for 18-åringen til adressa.no mandag kveld.