Frykter at siktede vil ødelegge bevis etter brannen i Holstveita

Frostating lagmannsrett forkastet anken til 18-åringen som er siktet etter mordbrann-paragrafen.

18-åringen som er siktet for å ha påsatt brannen i Kieglekroa har fått anken sin avvist hos lagmannsretten.   Foto: Håvard Landsem

Saken oppdateres.

Den 18 år gamle mannen fra Trondheim som er siktet etter den dramatiske brannen i Holstveita i Midtbyen fredag morgen blir sittende i varetekt.

Mannen er siktet etter den såkalte mordbrannparagrafen som har en strafferamme på inntil 21 års fengsel.

LES MER: - To vitner har sett at siktede var i befatning med fakkelbokser

Mener han er uskyldig

Han ble pågrepet like etter at politiet ankom brannstedet ved det gamle skjenkestedet Kieglekroa tidlig fredag morgen. Han har hele tiden hevdet at han er uskyldig. Da han ble fremstilt for varetektsfengsling fredag ettermiddag endte det med fire ukers varetekt. Han anket avgjørelsen i Sør-Trøndelag tingrett på stedet.

Det er flere vitner som har sett at mannen har vært på brannstedet like før brannen eskalerte.

Politiadvokat Bente Lind fortalte om et vitne som hadde sett siktede på relativt nært hold før brannen startet.

- To vitner har sett at siktede har vært i befatning med fakkelbokser. Et annet så at han tente på et flagg, sa Lind i tingretten fredag ettermiddag.

LES MER: Byen slapp med skrekken

Filmet brannen

Siktede innrømmet at han hadde vært på brannstedet, men fortalte retten at han ikke hadde satt fyr på bygningen.

- Først tenkte jeg å filme brannen. Heldigvis var jeg smart nok til å ringe brannvesenet. Så tok jeg film av det. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg er her i dag, sa han.

Nå har Frostating lagmannsrett behandlet anken, og de er enige med tingretten om at det er sannsynlig at siktede vil prøve å ødelegge bevis eller forsøke å påvirke vitner.

LES MER: - Det vil ikke forbause meg om gjerningspersonen er en «copycat»

Beslagla mobiltelefon

Siktedes forsvarer, Arve Røli, argumenterer til lagmannsretten med at det ikke finnes noen tekniske bevis som knytter siktede til brannen. Det er heller ingen vitner som har sett siktede forårsake brannen.

Forsvareren sier videre at det ikke foreligger bevisforspillelsesfare. Siktede er avhørt og skadestedet er sikret. Telefonen hans er beslaglagt.

Påtalemyndigheten mener det er en svært alvorlig sak, og det må veie tyngre enn belastningen en varetektsfengsling vil være for siktede.

LES MER: «Ølet vi drakk, kunne slukket brannen»

Kan anke videre

Lagmannsretten understreker at etterforskningen er i en startfase, og påtalemyndigheten skal etterprøve siktedes forklaring og finne ut av hans bevegelser før ildspåsettelsen.

Lagmannsretten opprettholder kjennelsen fra tingretten, og 18-åringen blir sittende i varetekt til 2. januar.

Siktede kan fortsatt anke avgjørelsen til Høyesterett.

- Det vil ikke bli tatt stilling til videre anke før i morgen ettermiddag, sier Arve Røli, som er forsvarer for 18-åringen til adressa.no mandag kveld.
Brannen i Holstveita

Klokken 04.00 natt til fredag 5. desember ble politiet varslet om en brann i Holstveita i nærheten av Prinsenkrysset i Trondheim sentrum. Rundt 100 personer ble evakuert fra nærliggende bygninger. Ingen pådro seg skader.

Politiet mistenker at brannen ble påsatt. En ung mann (18) er pågrepet.

  • Kort tid etter ble det meldt om kraftig røykutvikling og synlige flammer. Røyken var synlig fra store deler av Trondheim.
  • I sekstiden på morgenen fryktet brannvesenet og politiet at brannen skulle spre seg over takene til trehusbebyggelsen i nærheten
  • Ekstra brannmannskaper, og personell fra Sivilforsvaret ble kalt inn
  • En rekke gater i Trondheim sentrum ble stengt mens slukkingen pågikk
  • I sjutiden hadde brannvesenet kontroll på brannen.
  • Klokken 07.38 meldte politiets innsatsleder at brannen var slukket
På forsiden nå