Lyspæra har sett lyset i 72 år

Den har overlevd krigen, og er en mannsalder gammel. Lyspæra på Saksvik Nedre har lyst i 72 år.

Saken oppdateres.

SE BILDENE: Den trofaste lyspæra

Glødelampen av merket Pope har stått skrudd fast i veggen siden 1936, på stabburet på Saksvik Nedre i Malvik. Torbjørn Vikhammermo skrur på bryteren, og pæra på 14 watt lyser slik den har gjort i nesten 72 år.- Det er jo fantastisk at ei pære kan lyse i så mange år. Det er det mange som mener, sier Vikhammermo.

SI DIN MENING: Har du noe som har vart lenge?

De første 50 årene lyste pæra hver dag, og ble brukt som vanlig. - Vi hadde korn og matlager her på buret før, så da ble lampa daglig brukt. Nå i de siste åra har gammeldanslaget brukt stabburet til å øve i, så nå har jeg satt opp ekstra belysning for å spare pæra.Ukjent merkeLampen er laget av Pope, og det står også Norway på den, noe som indikerer at den enten er norskprodusert eller produsert på lisens.- Jeg har ikke hørt om noe lignende. Jeg har prøvd å ringe forskjellige lyspæreprodusenter, men ingen av dem har hørt om merket, forteller Vikhammermo.- Disse pærene jeg bruker i de nye spotlightene mine er jo ikke noe tess. Er jeg heldig, så lyser de i 14 dager.Den 72 år gamle glødelampen er utvilsomt et kvalitetsprodukt, for gjennomsnittslevetiden for en vanlig husholdningspære er på omtrent 2500 timer, altså litt over tre måneder.Klenodium- Vi satt og så på tv om ei pære som hadde lyst i 50 år og som nå hadde slokna. Det var da jeg begynte å tenke på lampen her ute. Bestefaren min snakka i sin tid om den. Han ville ikke røre pæra, fordi han var redd den skulle gå i stykker. Dette var i 1958, og da hadde den lyst i over 20 år, forteller Vikhammermo.- Den blir nok uansett ikke kasta hvis den slutter å lyse.- Hva skjer da?- Nei, da må vi vel ha en høytidelig begravelse, ler Vikhammermo før han vrir på bryteren og slokker pæra for dagen.Lite stressAt stabburslampa på Saksvik Nedre har lyst i 72 år kan skyldes en produksjonsfeil ifølge lyspæreprodusenten Osram.- På den tida ble lampene ofte håndlagde. Dermed kan lengden på glødetråden variere, og jo lenger tråd pæra har, jo lengre lever den. Da går den på underspenning, sier Cato Johanessen ved Osrams tekniske avdeling.- Vi hører innimellom om lamper som lever i ganske mange år, men over 70 år er jo ekstremt lenge. Jeg har ikke hørt om noe lignende, sier Johanessen.- Hvilke andre grunner kan det være til at pæra har levd så lenge?- Hvis den har stått på et rolig sted med lite rystelser, så kan jo det ha bidratt til alderen. Den har vel levd et godt liv på landet og ikke blitt stressa, sånn som billamper blir, hehe.Mer holdbar enn lysrør

Torbjørn Vikhammermo trenger ikke å bekymre seg for å stresse lampen hvis det skulle komme skuelystne naboer.- Man kan slå av og på slike lyspærer så mye man vil uten at det påvirker levetiden. Da er det verre med lysrør. Der forkortes levetida med omtrent en time hver gang man slår dem på, forteller produktsjef ved Osram, Tor Martin Karlsen.Karlsen mener at Pope lyspærer var et vanlig merke som ble produsert av Phillips i Norge fram til 60-tallet.Lampen på Saksvik Nedre er imidlertid ikke landets eldste. I 2006 skrev Adresseavisen om lyspæra i kongevogna på Thamshavnbanen, som ble satt inn i 1908. Den har i år hundreårsjubileum, og er i bruk flere ganger i uka!

 
        
            (Foto: Janne Helen Juliussen)

  Foto: Janne Helen Juliussen

På forsiden nå