For to og en halv uke siden skrev adressa.no at 47 personer - både kvinner og menn i alle aldre - har fått den seksuelt overførbare sykdommen gonoré i Sør-Trøndelag.

- Voldsomt trykk

Etter at smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik, meldte om det rekordhøye antallet har flere testet seg. Nå er det oppdaget fire nye tilfeller hittil i januar.

- Poliklinikk for kjønnssykdommer på St. Olavs Hospital opplevde et voldsomt trykk på testing etter at vi meldte fra til media om de 47 tilfellene. Det synes vi er veldig bra, og det er viktig at folk blir mer bevisste på denne sykdommen, sier Sagvik.

34 tilfeller i Trondheim

I 2009 ble det påvist fire tilfeller i fylket. I 2012 ble det registrert 22, mens det i 2013 var tolv tilfeller av sykdommen.

Av de 47 i 2014 er 34 påvist i Trondheim. Tallet på landsbasis har vært mellom 300 og 400 tilfeller.

Årsaken til økningen i Sør-Trøndelag er uviss.

- Men noe av økningen skyldes at alle prøver som undersøkes for klamydia også sjekkes for gonoré. Dermed blir antall påviste smittede høyere enn tidligere, sier hun.

- Bruk kondom

Nå ber hun at personer med hyppig bytte av sexpartnere om å teste seg jevnlig, helst etter hvert partnerbytte, men i alle fall minst to ganger i året for å avdekke smitte med seksuelt overførbare infeksjoner.

- Og ikke minst er det viktig at kondom benyttes, sier hun.

Gonoré er klassifisert som en allmennfarlig sykdom. Alle som har fått påvist smitten får eller har fått behandling med antibiotika. Undersøkelse og behandling er gratis.

Flere med Hiv

Ifølge tall Sagvik har hentet fra MSIS-meldingssystemet ved Folkehelseinstituttet for Sør-Trøndelag og Trondheim har også antall Hiv-smittede gått opp fra seks i 2013 til ti i 2014.

Syfilis derimot er gått ned fra ti i 2013 til fire i fjor.