Jagerbomberen Blackburn Skua:

Hevet fra 240 meters dyp

Historisk øyeblikk på Orkdalsfjorden kl. 21.01 i kveld: Da kom skroget av det engelske kampflyet som ble skutt ned 13. juni 1940 opp til overflaten igjen, etter 68 år i dypet.

Saken oppdateres.

- Der ser jeg det! Oj, det er mye skader her, ja. Spesielt på skroget bak flygeren og skytteren. Men det er mye brukbart også. Men vi må nok sikre det mer før vi tar det helt opp, berettet Klas Gjølmesli direkte pr. telefon til Adresseavisens redaksjon.

Han er en av veteranflyentusiastene som står bak hevingen. Tirsdag var han på plass i første rekke, om bord i forskningsskipet «Gunnerius», en av flere båter som var involvert i hevingsarbeidet. Det var «Gunnerius» som i fjor lokaliserte flyvraket.

Tidkrevende arbeid

Sakte, men sikkert hadde man hevet flyskroget opp mot overflaten i løpet av dagen. Underveis fra hele 240 meters dyp stoppet man flere ganger for å gi flyet tid til å tåle løftet. På rundt ti meters dyp stoppet man helt opp slik at dykkere kunne gå ned og sjekke om noe måtte sikres. Så fortsatte man forsiktig, meter for meter.

- Flyet er naturligvis svært skadet. Og det er helt gjengrodd. Ikke så rart det, etter 68 år i sjøen. Men begge vingene er der. Og det ser jeg frontruta. Dette ser bra ut, det, fastslår Gjølmesli.

Flykapteinen har sammen med andre entusiaster jobbet iherdig siden 1992.

Sendes til Bodø

Taubåtkompaniet bistår flyentusiastene med hevingen. Og representanter for flymuseet i Bodø er også på plass. I løpet av natten håpet man på å få hele flyet opp på trygg grunn om bord i en av båtene.

Deretter skal det fraktes inn til Taubåtkompaniets lager i Trondheim. Der vil det bli renset, demontert og pakket ned før det sendes til sitt neste hvilested, flymuseet i Bodø.

Jagerbomberen Blackburn Skua var det første engelske flyet som skjøt ned et tysk fly under andre verdenskrig. I dag finnes det ingen av denne typen i hele verden, så om man får satt sammen vraket fra Orkdalsfjorden på en skikkelig måte, vil det være et scoop som flyentusiaster over hele verden vil juble for.

På forsiden nå