I tillegg er 84-åringen pålagt av Fosen tingrett å betale 6300 kroner for de turene hun har kjørt gjennom bommen ved Krinsvatnet. Det er Fosna Folket som skriver dette i kveld, men det er en blid og fattet 84-åring adressa.no får snakke med onsdag kveld.

– Det var ingen håp i den dommen, nei. Slik er demokratiet her i landet: De høye herrer i Fosenveiene bestemmer alt, framholder hun.

– Er ikke mot bom

84-åringen saksøkte Fosenvegene for det hun mener er en feilplassering av Krinsvatn-bommen.

– Det er ikke slik at jeg er mot bom. Jeg er imot at bommen er plassert der den er. Det er så urettferdig at bare vi i Rissa skal betale nesten 70 kroner per tur, mens åfjordingene og bjugningene slipper helt unna. Det er det som er helt vanvittig, sier hun.

– Men trodde du virkelig at du skulle vinne fram?

– Nei. Jeg gjorde ikke det. Jeg har hatt det i bakhodet hele tida at det ville ende sånn. Men jeg hadde vel håpet at retten skulle si at vi kunne dele saksomkostningene, jeg er jo en gammel enke. Men nei, det er jeg som må betale alt.

– Hvordan skal du klare det?

– Folket i bygda har samlet inn en del penger.

– Nok til å betale den store regningen?

– Nei, nei, det har de ikke. Dette blir en stor utgift, det blir det. Men det er godt samhold her i bygda. Kanskje får de inn litt mer på basar og sånt, sier Otterstad og legger raskt til:

– Det blir tøft. Men jeg har jo valgt det selv. Jeg er sterk, så dette går bra.

– Må du begynne å tenke på hva du kan ha på brødskiva nå?

– Nei, sånn kan det ikke bli. Jeg er ganske sprek, jeg kan jo gå rundt og tjene meg litt penger om det blir for ille, ha ha. Nei da, det som skjer er at jeg må la være noen planlagte investeringer.

– Du høres ikke veldig deprimert ut?

– Nei, jeg skjønte hvor det bar. Men jeg håper noen tar over etter meg og kjører denne prosessen videre. For dette kan ikke være rett. Selv er jeg for gammel nå, orker ikke mer.

– Men tror du noen vil ta det videre når man risikerer så mye penger?

– Det vil jeg tro. Det bor 2065 personer her i bygda. Jeg håper da noen av dem tar det videre, ellers så er det skralt.

Forsvarlig saksbehandling

Ifølge Fosna Folket mener retten at man i denne saken står overfor en forsvarlig saksbehandling av spørsmålet om plassering av et passeringspunkt ved Kringsvatnet.

Retten har kommet frem til at passeringspunktet, selv om det kan ramme enkelte hardere enn andre, ikke innebærer en urimelig forskjellsbehandling av Edna Otterstad (84) og andre i hennes situasjon.

I dommen heter det at det etter rettens vurdering ikke er motstrid mellom vedtaket som ble fattet i kommunestyrene og departementets senere presisering av at passeringspunktet skulle plasseres langs riksvei 715, sør for veidelingen.

Videre påpekes det at bevisførselen legger til grunn at denne saken har vært undergitt en grundig vurdering i samtlige kommunestyrer før vedtak ble fattet høsten 2008.

I dommen heter det også at: «Retten ikke anser at kommunens etterfølgende atferd som avgjørende, men det forhold at Rissa kommune ikke i ettertid har bestridt plasseringen, styrker i alle fall ikke formodningen om dette er et resultat av at kommunestyret ble forledet.»

Det første året skrev Edna hver måned til bomveiselskapet og forklarte hvorfor hun ikke betalte, og spurte hvorfor bommen var satt opp feil.

– Jeg har alltid betalt regningene mine. Også bomregninger. Men jeg måtte jo holde tilbake disse, for å få opp saken. Men det nyttet altså ikke, konstaterer hun.