- Pegida representerer ikke noen løsning, men er selv en del av problemet. Bevegelsens antipatier mot muslimer og islam løser ikke utfordringene vi har knyttet til integrering - tvert i mot. Integrering får vi ved å bygge fellesskap der vi gir alle muligheter, ikke ved å stenge muslimer ute og konstruere et skille mellom «oss» og «dem», sier Trond Åm.

Adresseavisen skrev i går om Pegidas leder i Norge, Max Hermansen, som mener den islamfiendtlige bevegelsen har mange støttespillere i Trøndelag. Nylig ble det opprettet en egen Facebook-side for Pegida Trøndelag. Trond Åm stiller seg tvilende til Pegidas popularitet i landsdelen.

- Jeg tror ikke støtten er så stor som Max Hermansen gir uttrykk for.

- Doble standarder

Åm mener Pegida-lederen opererer med doble standarer, og viser til Hermansens utspill på sosiale medier. Blant annet reagerte Hermansen med å true en Facebook-bruker med politianmeldelse etter at vedkommende publiserte en karikatur av Carl I. Hagen som Hitler. I tillegg sendte han trusler til dem som hadde delt bildet.

- Hermansen snakker varmt om ytringsfrihet, men når hans egne blir karikert blir han rasende. Han stiller med andre ord noen krav til muslimer og andre for seg selv, illustrerer Åm.

- Er det ikke sunt at alle synspunkt - også Pegidas - bringes inn i offentligheten?

- Jo, for all del - men de må samtidig tåle kritikk.

Venstre-politikeren tar til orde for Henrik Wergelands nasjonalisme.

- Wergelands nasjonalisme var forankret i et verdifellesskap, ikke i etnisitet eller i religion. Derfor var jødene en del av Wergelands Norge.

- På bærtur

Ap-politiker Ismail Salad Elmi, som også er leder for mangfoldsrådet i kommunen, oppsummerer Pegidas budskap på denne måten:

- Pegida er helt på bærtur, og jeg tar kritikken deres med stor ro. Majoriteten av norske muslimer jobber, de lever side om side med ikke-muslimer og de har den samme tankegangen som etniske nordmenn. Vi ønsker å leve et godt liv i fred, sier Elmi.

- Tror du det er mange islamfiendtlige trøndere?

- Overhodet ikke. Trøndere har de beste gener i så måte, og jeg tror Max Hermansens prognoser om stor oppslutning i Trøndelag blir en gedigen skuffelse for ham.

– Feilslått: Bystyrerepresentantene Trond Åm (V) og Ismail Salad Elmi (Ap) tror ikke Pegidas politikk vil slå nevneverdig an i Trøndelag. Foto: MARIANN DYBDAHL