- Blandet abortmiddel i ekskjærestens drikke

Fastlegen slo alarm etter at kvinnen mistet barnet.

Unik sak. Statsadvokat Kaia Strandjord forteller at mannen (25) risikerer 21 års fengsel, lovens strengeste straff. 

Saken oppdateres.

Den sørtrønderske kvinnen i 20-årene var gravid i tolvte uke da hun aborterte i mars i fjor.

Nå risikerer kvinnens ekskjæreste, en 25 år gammel mann fra Sør-Trøndelag, lovens strengeste straff. Saken er så spesiell at det ifølge aktor i saken, statsadvokat Kaia Strandjord, mangler rettspraksis på området.

– Det er en gammel paragraf som er svært lite brukt. Sånn sett er dette litt nybrottsarbeid, sier Strandjord.

Fastlege slo alarm

Ifølge tiltalen skal 25-åringen ha blandet abortfremkallende midler i drikken til kvinnen ved to anledninger i februar og mars i fjor. Preparatene skal være to abortmidler, som begge er i bruk i det norske helsevesenet. Ifølge statsadvokaten har mannen forklart at han kjøpte dem via internett.

– Han har innrømmet det som skjedde og har forklart seg for politiet om det, sier Strandjord.

– Det var kvinnens fastlege som oppdaget hva som hadde skjedd. Her er det snakk om en årvåken lege som sikret prøver og varslet politiet om hva som trolig hadde skjedd, sier Strandjord.

Blant de fem vitnene aktoratet nå kaller inn er både kvinnens fastlege og en ekspert som skal forklare seg om medikamentene.

Eget barn

Kvinnen i 20-årene og 25-åringen, fra Sør-Trøndelag, skal ha hatt et forhold, men var etter det Adresseavisen erfarer ikke kjærester i fjor vinter da mannen ga kvinnen medikamentene. Mannen var selv far til det ufødte barnet, ifølge statsadvokaten. Hun vil ikke gå inn på motivet for at han skal ha gitt kvinnen de abortfremkallende medikamentene.

– Det skal jeg være forsiktig med å uttale meg om, sier Strandjord.

Riksadvokaten tok ut tiltale

Mannen er nå tiltalt etter straffelovens paragraf 231 og paragraf 245. Det er det første tiltalepunktet, som handler om å forårsake «betydelig skade på legeme eller helbred» under særdeles skjerpende omstendigheter, som er det mest alvorlige. Det har en strafferamme på inntil 21 års fengsel.

Riksadvokaten er derfor den som formelt har tatt ut tiltale.

– Ingen lignende saker

Det er likevel det andre tiltalepunktet, som handler om 25-åringen har «avbrutt svangerskap uten de lovlige indikasjoner for at et slik inngrep er tilstede eller uten vedtak om avbrudd er truffet av noen som har myndighet til det, under særdeles skjerpende omstendigheter og uten kvinnens samtykke", som er det mest spesielle.

25-åringens forsvarer, Tore Angen, opplyser at klienten erkjenner å ha gjort handlingene beskrevet i tiltalen.

Kvinnens bistandsadvokat, Mette Skoklefald, ønsker ikke uttale seg om saken før hun har konferert med sin klient.

Saken er nå berammet til 9. og 10. mars i Sør-Trøndelag tingrett.

På forsiden nå