- I utgangspunktet er vi overalt uansett høytid eller ikke, sier Per Einar Hollum, distriktsleder i UP i Midt-Norge.

Men med påsken for tur blir UP å se på veiene i større grad enn normalt, selv om det er ordinær bemanning akkurat nå i helga.

Hovedfartsårer

- Hvilke strekninger vil dere prioritere i påsken i år?

- I hovedsak er vi på hovedfartsårene som E6 sør og nord for Trondheim, E39 vestover, E14 mot Sverige, samt at vi vil dukke opp på Fosen også. Men det viktigste for oss er at vi skal bidra til at trafikken flyter på normal måte, og være synlig og forebyggende, sier han.

SE OGSÅ: På disse webkameraene kan se hvordan forholdene er på veien du skal kjøre

Uvettig mobilbruk

- Vi vil ha fokus på fart, rus, bilbelte og mobilbruk. Spesielt det siste er blitt et stort problem. Vi blir bare mer og mer avhengig av å sjekke sosiale medier, og alle mulige applikasjoner. Vi ser at det er ekstremt fristende å frekventere mobilen i bilen, akkurat som vi gjør i godstolen eller på kontoret. Men det er en stor førerfeil som folk må skjerpe seg på. Å drive med mobil mens du kjører gjør at du blir veldig uoppmerksom, og vi slår hardt ned på det, sier Hollum.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Tatt flere i år enn i fjor

Hittil i år forteller han om cirka 500 reaksjoner på adferd i trafikken i Midt-Norge, hvor mobilbruk utgjør den desidert største andelen. Men like bekymringsfullt er antallet førerkortbeslag i årets tre første måneder.

- Vi har hatt ganske gode kjøreforhold etter jul, men likevel har vi tatt 130 førerkort for fart, og 40 for ruskjøring. Det er en del mer enn i fjor på samme tid, selv om vi har samme styrke ute på veiene. Det er ingen god tendens, men det er desto viktigere at vi får tatt dem. Vi har hatt litt ekstra fokus på rus i år, og det ser ut til å ha hjulpet, sier han.

Spredt utfart

I helga vil sju patruljer være ute på veiene, i tillegg til ordinært politi.

- Det er mest innsats onsdag og torsdag neste uke, og 1. og 2. påskedag. Men påskeutfarten de siste årene er i større grad spredt utover flere dager, sier Hollum.

Som oppfordrer bilistene til å bruke tid, kjøre pent, unngå farlige forbikjøringer og ta hensyn.

25 omkomne

Så langt i 2015 har 25 mistet livet på norske veger, noe som er sju færre enn i løpet av første kvartal i fjor. Men Statens vegvesen frykter at tallet vil øke gjennom påsken.

I 2014 skjedde det 129 trafikkulykker med personskader i påskedagene. Fire drept og 13 hardt og varig skadd.

- Mange av ulykkene skjer som en følge av forbikjøringer i tett trafikk. Disse kunne ha vært forhindret, sier direktør Marit Brandtsegg i Statens vegvesen.