Roar Svenning har rundt 120 villsauer på gården sin på Stokkøya i Åfjord. I dag mistet flokken et to dager gammelt lam. Det ble funnet skadd like ved gården.

- Lammet hadde bitt og riftskader som sannsynligvis stammer fra en mindre hund. Hadde det vært et annet rovdyr, så hadde det nok fullført jobben, sier Svenning.

- Vondt og kjipt

Familien prøvde å få liv i lammet, men dessverre sto ikke livet til å redde.

- Vi ga det melk og prøvde å få mora til å bli interessert i lammet igjen, men det var sjanseløst. Vi måtte avlive det, sier Svenning.

- Det er alltid vondt og kjipt, legger Svenning til.

Det er ikke første gangen at Svenning opplever at en hund angriper gårdsdyrene.

- For noen år siden ristet en hund et lam i småbiter. Hundeeieren forklarte det med at hunden bare ville leke, sier Svenning.

Det er båndtvang nå frem til 20. august. Svenning oppfordrer hundeeiere om å respektere det.

Båndtvang

Og det er ikke bare på grunn av lammene sine at han kommer med den oppfordringen.

- Dette er kanskje den viktigste perioden i året å ha hunden i bånd. På denne tida er det mange dyr som får unger. Det kan være et rådyr eller en elg som har fått en kalv i nærheten, som hunden kan gjøre skade på, sier Svenning.

- I tillegg er det også mange mennesker som er redd for hunder. Vi har opplevd at folk ikke tør å dra ut på grunn av løse hunder som løper rundt, legger Svenning til.

Han pleier å oppfordre hundeeiere som lar hunden gå løs om å ta på båndet.

- I nitti prosent av tilfellene går det bra, men av og til  får jeg høre at deres hund er bare snill og ikke er interessert i andre dyr, sier Svenning.

- Men man må huske på at selv om hunden er et familiemedlem, så er det et dyr som ikke er vegetarianer. Det er fort gjort å glemme det i familiekosen, poengterer Svenning.

Roar Svenning og Torild Langklopp driver Stokkøya sjøsenter. De har også rundt 120 villsau på gården sin. De ber hundeeiere om å ha sine kjæledyr i bånd. Bildet ble tatt ved en annen anledning. Foto: dan ågren