Sjekk hvor mange ruskjørere som ble tatt i din kommune

Det er store forskjeller på hvor mange dømte ruskjørere som ble stoppet i hver enkelt kommune og hvor høye promillene er.

Grønn: 0 - 5 Mørkegrønn: 5 - 10 Gul: 10 - 15 Oransje: 15 - 20 Rød: 20 + Grafikk: Charlotte Ø. Sundberg

Saken oppdateres.

Adresseavisen har gått gjennom dommene fra 2014 som omtaler ruskjøring fra de fire trønderske tingrettene. De 348 dommene viser at det er store forskjeller på hvor mange som blir stoppet i de trønderske kommunene. Kartet viser også de høyeste promillene i hver enkelt kommune.

Se på kartet hvor mange ruskjørere som ble tatt i din kommune og hva som var de høyeste promillene. På mobil finner du kartet nederst i saken.

- Kontrollerer mange

17 av de domfelte personene ble stoppet i Orkdal, som er en av kommunene der det blir stoppet mange ruskjørere sammenlignet med andre kommuner. Lensmann i Orkdal, Tor Kristian Haugan, tror derimot ikke at dette betyr at flere ruskjører i Orkdal enn i andre kommuner.

- Patruljene er veldig aktive når de er ute. De stopper mange biler og kontrollerer førerne for ruskjøring. Det gir resultater, sier Haugan.

LES OGSÅ: Tror det er store mørketall på ruskjøring på bygda

Fare i trafikken

Lensmannen sier at ruskjøring er høyt prioritert.

- Ruskjørere har et stort farepotensial, både når de er påvirket av alkohol og legemidler. Det er derfor vi ønsker å luke ut disse sjåførene fra trafikken, sier Haugan.

LES MER: Du møter sju ruskjørere på E6 fra Trondheim til Oppdal

Ingen stoppet

Det var flere kommuner der ingen ruskjøringsdømte ble stoppet. Blant disse kommunene var Namsskogan, Osen, Tydal, Åfjord og Snåsa. Snåsa-lensmann Arnstein Wagnhild mener at de har like mange trafikkontroller der som i andre kommuner.

- Trafikk har høyt prioritet når vi patruljerer, og ruskjøring er et viktig element når vi gjennomfører kontroller. Det er like stor kontrollaktivitet hos oss, sier Wagnhild.

LES MER: Her er de vanligste spørsmålene om ruskjøring og promille

Forebygging

Han tror også at det forebyggende arbeidet de legger ned gir resultater.  

- Vi jobber forebyggende mot ungdommer i skolen, på ungdomsklubben og på mopedføreropplæringen for å forhindre ruskjøring, sier Wagnhild.

Trondheim er naturlig nok på toppen når det gjelder antallet ruskjørere som er tatt. Bildet ble tatt i forbindelse med en kontroll på Sandmoen tidligere i år.  
    
      (Foto: håvard haugseth jensen)

Trondheim er naturlig nok på toppen når det gjelder antallet ruskjørere som er tatt. Bildet ble tatt i forbindelse med en kontroll på Sandmoen tidligere i år.   Foto: håvard haugseth jensen

Ruskjøring i Midt-Norge
 • Adresseavisen har gått gjennom alle ruskjøringsdommene fra Trøndelag fra 2014. Dommene er fra Namdal, Inntrøndelag, Fosen og Sør-Trøndelag tingrett.
 • Det er 348 dommer fra de fire tingrettene som omhandler ruskjøring.
 • Adresseavisen har systematisert informasjonen i de 348 dommene. Vi har sett på sted, klokkeslett, rusmidler, påvirkningsgrad, kjønn og alder.
På forsiden nå