Det vil være elleve tunneler i Trøndelag og Nordmøre som blir utbedret i løpet av de neste fire årene. På landsbasis skal 200 riksveitunneler oppgraderes for å fylle nye EU-krav som gjelder tunnelsikkerhet. Utbedringsarbeidet skal være ferdig innen 2019.

Klikk deg rundt på kartet for å se hva som skal gjøres i de ulike tunnelene, og når oppgraderingene skal være ferdig.

Mobilbruker: Se det interaktive kartet nederst i saken.

Skal forebygge ulykker

Statens vegvesen skriver på sine nettsider at sikkerhetstiltakene som kreves i Trøndelag dreier seg i all hovedsak om elektronikk og styringssystemer. I Møre- og Romsdal vil det i tillegg være behov for utvidelser og havarilommer noen steder. Formålet er å forebygge og redusere konsekvensene av kritiske hendelser.

Det er spesielt E6-tunnelene i Trøndelag som får en ekstra oppdatering. Statens vegvesen opplyser at alle tunnelene mellom Værnes og Trondheim, samt Eggetunnelen i Nord-Trøndelag, skal få full kameraovervåkning for at Vegtrafikksentralen skal kunne fange opp hendelser og stenge tunnelene raskest mulig. Å stenge tunneler er viktig for å drive effektiv redning når det er ulykke eller brann.

Strenge sikkerhetskrav

Det blir supplert med bommer nær tunnelåpninger, ny skilting på tunnelvegg som skal vise hvor langt det er til nærmeste nødutgang, nye ledelys og nødbelysning.

Det er ekstra strenge sikkerhetskrav til tunneler som er lenger enn 500 meter på hovedveinettet. Derfor blir de prioritert først. Resten av tunnelene vil få lignende oppgraderinger etter 2019.

Må stenge enkelte tunneler

Konsekvensene av vedlikeholdsarbeidet er store med tanke på trafikantene. Tunnelene er en svært viktig del av veinettet. Det er ikke mulig med store utbedringer uten at det får konsekvenser for trafikkflyten, skriver vegvesenet.

Noen steder stenges tunnelene kveld og natt. Andre tunneler stenges helt og trafikken dirigeres til omkjøringsveier. I tunneler med to atskilte løp avvikles trafikken i ett av løpene.