Leder i Utdanningskomiteen i Sør-Trøndelag fylke, Henrik Kierulf, og medlem av Unge Høyres sentralstyre, Mari Holm Lønseth ønsker at Høyre skal satse sterkere på yrkesfag enn det som har vært tilfelle til nå. Fredag behandler partiets landsmøte på Gardermoen resolusjonen som omhandler yrkesfagene.

– Nå har vi lærerløftet på plass. Det neste å konsentrere seg om er yrkesfagene, der vi ser et faretruende frafall, sier Kierulf.

Les også: Støre overstyrer Solberg

Bedrift og skole

Oppskriften til Høyre er tettere samarbeid mellom bedrift og skole.

– Opplæringen må skje i samarbeid med bedriftene gjennom hele yrkesfagløpet. Slik blir det lettere å motivere elever til å fullføre, samtidig som man går en bedre skole, sier Kierulf.

Unge Høyre har vektlagt sterkt at det må bli mer lønnsomt for bedriftene å ta inn elever.

Les også: Høyre må tallfeste

Lærlingetilskuddet må økes

– Lærlingetilskuddet må økes gradvis til det utgjør kostnaden av en skoleplass, sier Mari Holm Lønseth. Unge Høyre foreslår også å fjerne arbeidsgiveravgiften på lærlingeplasser. Holm Lønseth er også opptatt av at bedriftene må samarbeide med skolene de to første årene i studieløpet.

– AUF vil lovfeste retten til lærlingeplass. Det høres fint ut, men vil ikke fungere i praksis. Det som fungerer er å gi bedriftene økonomi til å klare å ta imot elevene, mener Lønseth.

Les også: Konkurrerer ikke om å være snille

Færre år på skole

Fylkespartiet mener også at det må vurderes om enkelte fag kan korte ned studieløpet fra dagens fire år til for eksempel tre år. Kierulf vil imidlertid ikke si noe om hvilke linjer han ser for seg.

– Det kan jeg ikke nok om til å uttale meg. Men jeg er ganske sikker på at det er fag hvor man ikke trenger å gå så lenge som fire år for å skaffe seg en tilstrekkelig faglig ballast til å gå ut i arbeidslivet. Kortere studieløp kan virke motiverende, mener Kierulf.

Les også: Erna skeptisk til flere flyktninger

Nebb og klør

Han er ikke imponert av Aps varslede satsing på yrkesfag.

– Fylkesordfører Tore O. Sandvik snakker nå om viktigheten av yrkesfag. Men hvorfor har ikke han vært på banen og kjempet mot alle frafallene her mye tidligere. Han har hatt mange år på seg, bemerker Kierulf.

Holm Lønseth sier at kampen for yrkesfag er en av Unge Høyres absolutt viktigste saker på landsmøtet. Og hun har god tro på gjennomslag.

– Vi skal kjempe med nebb og klør for å få forpliktende formuleringer på dette, sier hun.

Les også: Dette er en dugnad, ingen konkurranse