Strøm av voldtatte menn

Ved Betania Malvik strømmer voldtatte menn til for å få behandling.

Saken oppdateres.

- Menn som har blitt utsatt for overgrep og voldtekt har en høyere terskel for å prate om sine opplevelser. Det er mer tabubelagt emne at menn er voldtatt, sier psykolog Turid Kavli til Malvikbladet.

Halvparten menn

Hun er fagsjef på enheten for traumebehandling og forteller at en av ti som nå oppsøker senteret for å få hjelp, er menn.

- I løpet av to og et halvt år har tallet på menn steget til ti prosent. Kvinner er fremdeles i stort flertall, men vi har hatt ei gruppe hvor halvparten var menn, sier hun forklarer at de ansatte ofte blander inn en mann blant kvinnene.

- Før behandlingen starter opp har vi en grundig gjennomgang med samtaler hvor de som kommer til oss blir spurt om det er greit om vi blander kjønn på gruppene.

Kavli sier at menn fikk øynene opp for tilbudet etter at et innslag fra behandlingen ble vist på tv.

Positivt med menn

- Her var det synlig at den ene som deltok i gruppen var mann. Etter programmet, var det mulig å ta kontakt med oss via et telefonnummer som ble opplyst. Da var det uvanlig mange menn som ringte til oss, sier Kavli som mener at det er et skjult behov for tilbud til menn som har vært utsatt for overgripere, sier hun til Malvikbladet.

Kavli tror fortsatt kvinner vil være overrepresentert ved behandlingen, men at flere og flere menn vil komme til ettersom det tabubelagt rundt voldtekter gradvis forsvinner. Kavli har så langt også bare positive erfaringer med at menn deltar i behandlingen.

- Det er ikke vanskeligere å ha med menn enn kvinner. De som går i terapi har mange vanskelige følelser, men det er ikke noe negativt at menn deltar. Heller tvert i mot. Man tenker ofte at de fleste overgrep gjøres av menn, og at det derfor er vanskelig å ha med menn i gruppene. Men de fleste har som oftest blitt utsatt for overgrep fra begge kjønn.

Det er i dag opptil to års ventetid for å delta på traumebehandlingen ved Betania Malvik.

På forsiden nå