Nå er kvinnen dømt til 45 dager ubetinget fengsel i Sør-Trøndelag tingrett for å ha avgitt falsk forklaring.

Det var i slutten av juni i fjor hun leverte en anmeldelse til politiet om at hun hadde blitt gruppevoldtatt av tre menn over flere timer 9. april 2012. Samme dag ga hun en detaljert forklaring over hva som skjedde. Også da hun ble avhørt av politiet i midten av oktober i fjor fastholdt hun at hun hadde blitt gruppevoldtatt.

Kvinnen forklarte i retten at hun ikke anmeldte saken med en gang, fordi hun slet med tilliten til politiet på tidspunktet det skjedde.

Kom i politiets søkelys

I avhørene hos politiet etter hun anmeldte saken opplyste kvinnen at hun på morgenen etter den angivelige voldtekten hadde oppsøkt gynekologisk avdeling ved St. Olavs Hospital hvor hun oppga at hun hadde blitt voldtatt.

Politiet innhentet journalen hvor det gikk frem fornavnet til to av de tre ukjente mennene, og et anslag på deres alder.

Etter at politiet hadde klart å spore opp disse mennene, kunne de bekrefte at de hadde hatt sex med kvinnen denne natten, sammen med en tredje person. Beskrivelsen kvinnen hadde gitt i avhør om den angivelige voldtekten stemte overens med forklaringen fra disse to mennene.

Da kvinnen ble konfrontert med dette i et senere avhør opplyste hun at voldteken ikke var utført av disse mennene, men fastholdt at hun ble voldtatt samme helg. Kvinnen hadde også en Facebook-samtale med en av disse to mennene natten før de hadde gruppesex, hvor de pratet om å ha trekant dagen etterpå. Da de møttes dagen etter skal det ha vært kvinnens initiativ å invitere den tredje mannen i gruppesexen, ifølge dommen.

- Meget alvorlig

I dommen peker retten på at det ikke finnes noen opplysninger overhodet som tilsier at kvinnen ble voldtatt på en helt lik måte som den frivillige gruppesexen hun deltok i denne helga.

Retten kom derfor frem til at kvinnen må ha forklart seg falskt og at hun må ha levert en villet falsk anmeldelse.

I dommen peker retten på at saken må ha vært en stor belastning for to mennene som ble identifisert under etterforskningen av saken, fordi de kom i politiets søkelys som mulige overgripere, selv om ikke kvinnen direkte anmeldte dem som voldtektsmenn. Disse mennene var aldri siktet i saken.

- Dette er meget alvorlig, men det som er enda mer tragisk med slike saker er at det får store konsekvenser for andre, menn/kvinner/barn som utsettes for overgrep og som møtes med mistanke om falsk anklage eller anmeldelse, heter det i dommen.

Fem måneders fengsel

Rettens flertall, bestående av fagdommer Øystein Vartdal Riise og en meddommer, kom på bakgrunn av dette frem til at en passende straff er 45 dagers ubetinget fengsel.

Den siste meddommeren tok dissens, og mente straffen var for mild. Meddommeren var enig med i påtalemyndighetens forslag til straff, nemlig fem måneder fengsel.

Kvinnens advokat, Henrik Nikolai Bliksrud, opplyser at han foreløpig ikke har fått lest dommen fra tingretten.

- Foreløpig kan jeg ikke kommentere saken, sier han til adressa.no.

Vurderer anke

Politiadvokat Marianne Høyer, som var aktor i saken, mener retten har kommet til en riktig avgjørelse når det gjelder skyldspørsmålet. Hun la ned påstand om at kvinnen burde bli dømt til fengsel i fem måneder.

- Jeg registrerer at retten har kommet frem til at straffen jeg foreslo er for streng. Jeg har ikke fått dommen ennå, men etter å ha fått den skal jeg vurdere om vi vil anke straffeutmålingen, sier hun.

Høyer peker på at de i denne saken har måtte bruke en del ressurser for å oppklare saken. Som retten påpeker i dommen, mener Høyer at det er uheldig for tilliten til faktiske voldtektsofre at noen forklarer seg falskt om slike saker.

- Vi har som mål å oppklare alle voldtektssaker, også å finne ut om noen forklarer seg falskt. Hvis noen forklarer seg usant vil det svekke tilliten til fornærmedes forklaring om noe som faktisk har skjedd, sier Høyer.

Kvinnen i 20-årene fra Sør-Trøndelag ble tirsdag dømt i tingretten for å ha anmeldt og forklart seg om en gruppevoldtekt som ifølge retten aldri skal ha skjedd. Foto: Pål E. Solberg