Fant denne under vann

Da frivillige dykkere skulle rydde sjøbunnen for rask, fant de en sak de tror både politi og forsikringsselskap kan ha interesse av.

Kristian Hafsmo Andersen på motorsykkelen som tre dykkere fra Project Baseline Trondheim hentet opp i Buvika søndag. 

Saken oppdateres.

Dykkere har denne helgen ryddet i sjøen langs strandlinja ved Lekteren i Buvika.

– Vi har funnet mye søppel, sier Joakim Skjefstad, leder for Project Baseline i Trondheim, et miljøinitiativ i dykkermiljøet.

Lørdagen brukte de på å hente opp alt mulig folk har kastet. De fant deler av ei vaskemaskin, en parabolantenne, cd-spiller, høyttaler, mobiltelefon og en flatskjerm-tv, sammen med mengder av fiskesnøre. I tillegg hentet de opp motordeler, bildeler og bilbatteri.

Storfangst på søndag

Store deler av fangsten er miljøfarlig spesialavfall.

– Det er utrolig mye uti her som ikke er bra for miljøet, sier Skjefstad.

Søndag dukket storfangsten opp.

– Det er flere av oss som har dykket i området har sett en moped uti her, ca. 500 meter øst for Lekteren, sier han.

Søndag gikk turen til området, ved Børsabergene ut mot Buvika.

– Det går ei bru over vannet der ute, og under denne lå kjøretøyet på ti meters dyp.

Dykkerne fikk tohjulingen opp på land og oppdaget at det som under vann både så ut som, og veide omtrent som, en moped, var en lett motorsykkel på kanskje 250 kilo.

Meldes til politiet

– Det at den ligger rett under denne brua gjør at det hele er litt mistenkelig. Det er lett å trille en sykkel utfor her, sier Skjefstad som tenker å melde saken til politiet når de har fått kjøretøyet helt opp og kan lese av rammenummer på den.

Dykkerne har reist til Trondheim for å hente mer verktøy og sterke tau.

– Vi håper å kunne heise den opp ved hjelp av et taljesystem. Går ikke det, må vi få forsøke å demontere den, for å få den opp på veien, sier Skjefstad.

Miljøtiltak i mikroformat

Han og en liten gruppe andre dykkere i Trondheims-området har gått sammen i en frivillig miljørydde-aksjon. Project Baseline er en internasjonal bevegelse for å ta vare på miljøet under vann. Organisasjonen i Trondheim er enda veldig liten.

– Vi har eksistert i et år og dette er vår første strandryddeaksjon. Vi har jobbet mest med å passe på noen koraller i området.

De har fått hjelp av Franzefoss, både til å finansiere, frakte og sortere innholdet i containeren de har lånt til formålet.

– Vi har sendt mail til Skaun kommune, men har ikke hørt noe ... Neste år håper vi å få med enda fler. Både frivillige dykkere og andre som vil bidra til å rydde og sortere på land.

På forsiden nå