Ett skritt nærmere nye Ørland

Mot to Venstre-stemmer gikk kommunestyret i Ørland inn for en intensjonsavtale med sikte på sammenslåing med Bjugn.

Saken oppdateres.

Det var torsdag ettermiddag at vedtaket ble fattet av det 25 personer store kommunestyret. Førstkommende tirsdag er det forventet at Bjugn gjør et likelydende vedtak. Bare Venstres to representanter stemte mot.

Botngård blir senter

Da de to kommunene forsøkte å slå seg sammen sist, for cirka halvannet år siden, var det hos Bjugn det strandet. Ikke minst skyldtes det at kommunesenteret ikke var tenkt å ligge i Botngård, som i dag er kommunesenter i Bjugn – og daværende Ap-ordfører Arnfinn Astad var innbitt motstander av sammenslåing. Folkeavstemningen i Bjugn ga dermed et negativt resultat. Nå er utgangspunktet litt annerledes. Botngård blir det nye administrasjonssenteret, ikke Brekstad, mens navnet på den felles kommunen blir Ørland. Hvis alt går slik ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) og et bredt flertall ønsker.

– Dette var ett skritt videre på veien mot sammenslåing. Nå blir det opp til Bjugn og de nye kommunestyrene som velges å gjøre resten av jobben, sier veteranen Grøntvedt, som forlater skuta idet sammenslåingslokomotivet igjen er på skinnene. Grøntvedt etterfølges av Finn Olav Odde, mest kjent som Farmen-Finn, som nå er Sps ordførerkandidat.

Les også: Farmen-Finn ordførerkandidat

– Når navn og kommunesenter er på plass, hvilke skjær i sjøen ser du?

–Ikke noen spesielt store skjær, svarer Grøntvedt.

Det ligger an til sammenslåing i 2018 eller 2020. Hvis man legger opp til sammenslåing i 2018, ser Grøntvedt for seg at det blir folkeavstemning samtidig som det er stortingsvalg i 2017.

–Jeg mener det er viktig at folk får si meningen sin i en slik sak, selv om departementet maner til forsiktighet når det gjelder folkeavstemninger.

Les også: Bør ikke holde lokale folkeavstemninger

Grøntvedt tror at Aps nye ordfører Ogne Undertun får med seg sitt kommunestyre på tirsdag.

Les også: Skal hoppe etter Astad

– Noen tror kommunereformen vil gå over om man bare sitter og venter. Det tror ikke jeg. Kommunene får noen flere oppgaver, og vekstkommuner vil bli favorisert i inntektssystemet. Det er ingen krise om det ikke blir sammenslåing, foreløpig, men bra er det ikke, sier Grøntvedt.

–Hvorfor gikk det ikke sist?

–Det handlet mye om kommunesenter. Bjugn gikk i svart. Det handler mye om enkeltpersoner. Og det handlet mye om følelser. Da er vanskelig å argumentere å argumentere med folk som sier de mister identiteten sin. Jeg forstår ikke helt det: Jeg sier jeg er fra Kråkvåg. Litt lenger hjemmefra sier jeg at jeg er fra Ørland, og kommer jeg utenlands er jeg fra et sted i nærheten av Trondheim. Men jeg tror ikke vi vil få den motstanden nå.

Les også: Flertall i Rissa og Leksvik

–Er det ikke litt kjipt å hoppe av rett før en ny og sammenslått kommune kommer?

–Haha, ja vi får se nå, da. Kan jo hende jeg er tilbake om fire år, du vet sagmugg og sirkushester. Men kjipt er det ikke, nå har jeg bestemt meg, så da blir det slik, sier Grøntvedt.

Les også : Frykter å bli salderingspost

Ordfører Vibeke Stjern i Åfjord og Unni Kristin Wiik, leder i Roan AP, vil utrede kommunesammenslåing. 
        
            (Foto: jens petter søraa, Adresseavisen)

Ordfører Vibeke Stjern i Åfjord og Unni Kristin Wiik, leder i Roan AP, vil utrede kommunesammenslåing.  Foto: jens petter søraa, Adresseavisen

- Jeg er fra Kråkvåg, sier ordfører Hallgeir Grøntvedt i Ørland. - Og når jeg er utenlands, er jeg fra et sted utenfor Trondheim. 

- Jeg er fra Kråkvåg, sier ordfører Hallgeir Grøntvedt i Ørland. - Og når jeg er utenlands, er jeg fra et sted utenfor Trondheim. 

På forsiden nå