- En av de tregeste sesongstartene i fjellet

Men her får du tipsene til turer du kan gå allerede nå.

Mellom Gjevilvasshytta og Trollheimshytta er det gode forhold for gåturer nå.  Foto: Roar Ørdal

Saken oppdateres.

Etter en treg og trasig sesongstart i fjellmassivene i Midt-Norge kan informasjons- og markedssjef Jonny Remmereit i Trondhjems Turistforening fortelle at det endelig er klart for turer i fjellene.

- Tilbakemeldingene vi får fra vertskapene rundt om på hyttene i Sylan og Trollheimen er at det begynner å bli ganske bra forhold. Etter en periode der det har vært brunt, grått og trist står naturen i full grønn fyr. Det begynner å bli farbart, sier Remmereit til adressa.no.

Åpne hytter

For et par uker siden åpnet flere av de betjente hyttene dørene. Dårlige forhold i fjellet har gjort at besøket har vært labert, men dersom værmeldingen slår inn mot helga slår til er det bare å snøre på seg fjellskoene.

- Opp til en rundt 1400-1500 meter har vi fått det vi kaller sommersnø. Den er grei å gå på, men høyere opp så tråkker du gjennom. Det betyr at det er for tidlig for toppturer i for eksempel Sylmassivet, men det finnes andre gode muligheter, sier Remmereit.

LES OGSÅ: Turistforeningen åpner dørene

Seneste på 90 år

Han har vært i kontakt med flere grunneiere i fjellområdene. Ifølge Remmereit kan de fortelle at våren og sommeren i år har vært eksepsjonelt sen.

- En av grunneierene jeg har pratet med sier at dette er den tregeste sommerstarten i fjellet på 90 år, og han har trålet områdene i Folldalen siden barndommen. Fordelen i Midt-Norge er at det kun ligger 30-40 centimeter med snø. Denne forsvinner fort når det blir litt varmt. Lengre sør ser vi at det ligger både to og tre meter, og da går det naturlig nok saktere, sier Remmereit.

Før du planlegger turen er det imidlertid viktig  å tenke på at det ikke er helt bart i fjellene. Gamasjer er absolutt å anbefale, og en del av sommermerkingen er fortsatt under snø.

- Med temperaturøkningen som nå er varslet kan også små bekker fort bli til større elver, advarer Remmereit.

LES OGSÅ: Sommerens åtte beste fjellturer

Finner alternativer

Vertskap på Trollheimshytta, Anna Engerstrøm, sier at forholdene rundt hytta der blir bare bedre og bedre. Siden åpningen har de hatt en jevn trafikk.

- De som har kommet hit synes det har vært helt greit å gå, men på noen ruter må man finne alternativer, spesielt i høyden. Men fra Svartådalen kommer det mye folk, og de er fornøyd. I dalene har det egentlig vært fint helt siden vi åpnet, sier Engerstrøm.

LES OGSÅ: Er dette tidenes yngste backpacker?

Turtips

Dette er Remmereits tips til den litt mer ambisiøse helgeturen:

 • Trekanten i Sylan et godt alternativ. Da er du innom Bjørneggen, Schulzhytta, Ramsjøhytta og Storerikvollen. Her er det bra forhold nå.
 • Det er også mulig å gå Trekanten i Trollheimen om du behersker kart og kompass. Andre kan velge Firkanten som også har med Vassendsetra. Da unngår du å krysse Mellomfjellet, og slipper unna snøen.
 • En kombinert sykkel- og fottur, der du for eksempel sykler inn fra Kleiva til Jøldalshytta. Deretter sykler du ytterligere ti kilometer, setter fra deg sykkelen og går inn til Trollheimshytta.
 • For barnefamilier anbefaler Remmereit en helg på Nedalshytta med kanopadling og sykkelturer inn mot Sverige.
Ved Nedalshytta i Sylan er det  
    
      (Foto: Turid Strickert)

Ved Nedalshytta i Sylan er det   Foto: Turid Strickert

På forsiden nå