Forrige uke fikk «Mya's omplassering for pusehjerter» en bekymringstelefon fra en privatperson på Frøya.

- Vi fikk en henvendelse om vi kunne fange inn fire katter som gikk løse. Det gjorde vi, sier Sunniva Fosse, som grunnla Mya's omplassering for pusehjerter i august i fjor. Organisasjonen er én av flere i Trondheim som tilbyr hjelp og omplassering av eierløse katter.

Men da de var på vei tilbake til Trondheim med de fire kattene, fikk de en ny henvendelse. Et annet sted på Frøya var det nemlig flere løse katter.

- Vi så rundt 20 katter, men jeg antar at det er minst 30 til 40 katter i området. Det er det verste jeg har sett, sier Fosse.

«Tennene var råtne»

I området ved Sistranda så hun en rekke skadde og drektige katter. Fosse forteller at privatpersoner også skal ha sett døde katter i området.

Sammen med Maiken Helen Johansen og Sandra Rygh, har Fosse tilbrakt mye tid på øya for å redde så mange katter som mulig.

- Vi holdt på hele natta. Den ene katten som gikk i fella vår var skadd og hadde blodforgiftning etter et bitt i foten. Dyrlegen sa at hvis vi ikke hadde tatt den inn, ville det også gått koldbrann i sårene. I tillegg var tennene helt råtne. Kattene har ikke tilgang på rent vann, og det er nok ingen som fôrer dem. Folk aner ikke hvor mye kattene lider, sier Fosse.

Hittil har Myas tatt inn sju katter fra koloniene på Frøya.

- Nå er det fullt. Vi klarer kanskje et par til, og må prioritere de skadde og drektige kattene. Vi ønsker å samarbeide med andre organisasjoner, men så langt er det ingen som har kapasitet til å hjelpe oss. Det er veldig synd, sier Fosse.

Mangler ansvarsfordeling

Adressa.no har vært i kontakt med Frøya kommune og lensmannen. De opplyser at de ikke har kjennskap til kattekolonien ved Sistranda, og henviser videre til Mattilsynet.

Veterinær Heiko Paulenz i Mattilsynet opplyser at han ikke kan kommentere enkeltsaker, men bekrefter at viltlevende katter er et generelt problem flere steder i Trondheim og omegn.

- Bekymringsmeldinger er taushetsbelagt, men vi følger opp alle og hjelper til så godt vi kan, sier Paulenz.

Mattilsynet låner blant annet ut feller ved kontorene i Trondheim og på Hitra. Myas opplyser at de har fått låne feller av Mattilsynet, og hjelp til å sette ut disse.

Ifølge «Tilsynsveileder katt», som er et offentlig dokument på mattilsynet.no, har både Mattilsynet, politiet og kommunene ansvar for eierløse katter. Det mangler imidlertid klare rutiner for hvordan ansvaret skal fordeles.

Paulenz håper det vil bli en løsning for en klarere ansvarsfordeling mellom kommunene, politiet og Mattilsynet i fremtiden.

Trenger fosterhjem

Myas har også fått henvendelser om nok en kattekoloni på naboøya Hitra. Fosse forteller at koloniene ble oppdaget på verst tenkelige tidspunkt.

- Det kommer flere katter inn fordi det er ferie, i tillegg reiser mange som har fosterhjem bort. Vi trenger økonomisk støtte, flere fosterhjem og folk som kan adoptere kattene, sier Fosse.

Hver katt som reddes av Myas blir tatt med til dyrlege for sjekk, kastrering, vaksinering og ID-merking. Deretter plasseres katten i et fosterhjem til den kan få et permanent hjem.

Tirsdag dro Mya's omplassering for pusehjerter tilbake til Frøya i håp om å redde flere katter. Via etterlysning på Facebook har de klart å få fosterhjem til rundt sju katter til.

Katten «Perry» tatt av ørn

Kattunger dumpet på Byåsen

Åtte jegere politianmeldt for dyreplageri

Sandra Rygh (t.v.), Sunniva Fosse og Maiken Helen Johansen har tilbrakt mye av fritiden sin på Frøya de siste dagene for å hjelpe kattene. Foto: Privat
Her er én av kattene som er reddet fra kolonien på Frøya. Foto: Privat
Mya's omplassering for pusehjerter jobber i disse dager med å gi så mange katter som mulig et nytt hjem. Foto: Privat
Her forsøker Mya's omplassering for pusehjerter å fange inn en katt ved vannet på Frøya. Foto: Privat