Lærerutdanningene øker mest

NTNU og HiNT sender ut flere tilbud om studieplass, mens HiST sender ut færre.

Over 8000 tilbud om studieplass er sendt ut ved NTNU.   Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Fredag ble det sendt ut tilbud om studieplasser til 88 894 personer. Det er en økning på 4,9 prosent fra 2014 fremgår det i en pressemelding fra Samordna opptak.

Av disse er det 61,8 prosent som får tilbud på sitt førstevalg.

Den største økningen finner man hos lærerutdanningene, der 543 flere er gitt tilbud i år kontra i fjor.

NTNU øker

Ved Høyskolen i Sør-Trøndelag (HiST) har man en liten nedgang fra 3798 i 2014 til 3739 i år.

I statistikken fra Samordna opptak fremgår det at 8327 personer har fått tilbud om studieplass ved NTNU, en økning på fra 7931 i 2014.

Rekordstor søkning bidrar til at det blir enda vanskeligere å komme inn på flere av de mest populære studieprogrammene ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

– Vi er veldig godt fornøyd med årets opptak. Vi har flinke søkere også på studier hvor antallet ikke er så stort, sier Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning og læringskvalitet i en pressemelding.

Høye krav

NTNU ble tildelt 50 nye teknologiplasser i år, men noen av programmene har fremdeles svært høye opptakskrav.

Aller øverst blant teknologifagene troner Industriell økonomi og teknologiledelse, der kravet ved ordinært opptak er på hele 64,0 poeng og 60,6 for førstegangsvitnemål.

Aller vanskeligst er det å komme inn ved ordinært opptak på medisin, der kravet er 67,0 poeng. Her ligger kravet for førstegangsvitnemål på 60,4 poeng. NTNUs krav til førstegangsvitnemål er det høyeste i landet for medisin.

Rekord i Nord-Trøndelag

Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) opplyser i en pressemelding at 100 flere søkere får tilbud om plass i år enn i fjor. Med 1583 søkere har de satt ny rekord.

- Det er gledelig å se at profesjonsutdanningene innenfor både helse, oppvekst og næring er populære. Dette er vi meget godt fornøyd med. Vi tror at god og systematisk jobbing med studiekvalitet har gjort at studentene som tar utdanning hos oss i dag, er gode ambassadører for HiNT, sier rektor Steinar Nebb i pressemeldingen.

Han mener HiNT nå blir godt rustet til å bygge et eventuelt nytt universitet sammen med Universitetet i Nordland.

Foreløpig ligger det an til at HiNT kommer til å legge ut 17 studier på restetorget søndag kveld, men dette kan endre seg etter hvert som studentene svarer. Først mandag er det mulig å søke på ledige plasser.

På forsiden nå