#elsykkelpatruljen

Anna Sofie skulle forlate øya etter tre måneder. Nå har det gått 12 år

- Alt gikk så fort at venner og familie ikke skjønte helt hva jeg holdt på med, sier Anna Sofie Botnan (43) fra Byåsen i Trondheim.

Anna Sofie Botnan skulle ha sesongjobb på Mausundvær. 12 år senere har hun skapt sin egen arbeidsplass.   Foto: Jonas Bjørkli

Saken oppdateres.

Anna Sofie Botnan (43) hadde sommerjobb på gjestgiveriet på Mausundvær i 2003. Hun skulle egentlig vende hjem til Trondheim etter tre måneder. Nå har det gått 12 år, og hun er der fortsatt.

- Jeg hadde overhodet ingen tilknytning til stedet. Jeg hadde aldri vært her, og hadde vel egentlig ikke peiling på hvor jeg skulle. Jeg så bare en liten prikk på et kart, ler Botnan.

Hun ble betatt av stedet - og en av mausundværingene: Arild Trygve Nordvik.

Følg med i elsykkelpatruljens mikroblogg.

LES OGSÅ: Per (65) og Edmund (66) har den beste sommerjobben de kan tenke seg

Har aldri vært ei byjente

Da Botnan kom til Mausundvær var det én bil der – og mange pinnsvin.

- Det var ikke ordentlige veier på øya, men jeg trivdes svært godt. Selv om jeg kommer fra Byåsen og Trondheim har jeg nok aldri vært ei byjente, sier Botnan.

Egentlig skulle hun vende hjem igjen for å starte catering- og kantinedrift.

- Jeg måtte ha betenkningstid før jeg la planene på is, sier Botnan.

Arild Trygve Nordvik gjorde sitt for at kvinnen fra Byåsen skulle bli.

- Jeg kunne ikke annet enn å håpe på at hun valgte å bli igjen. Hun var heldigvis ikke tungbedd, sier Nordvik, som jobber med fiske.

Ville vært mer engstelig i byen

- Alt gikk så fort at venner og familieikke skjønte helt hva jeg holdt på med. Ingen trodde at jeg skulle bli her så lenge, men mange synes det er bra i dag. Jeg får ofte besøk, sier 43-åringen.

Hun og Nordvik har sønnene Sigve (8) og Trygve (10). Botnan er glad de får vokse opp nettopp på Mausundvær.

- Hadde vi bodd i Trondheim ville jeg vært langt mer engstelig for dem. Her slipper jeg dem bare ut døra og lar dem holde på for seg selv. Her er de fri, sier mammaen.

På Mausundvær er det både skole, idrettslag, fotballag i sjettedivisjonen og ny svømmehall. I sommer hadde den nyopprettede svømmeklubben sitt første stevne.

LES OGSÅ: - Jeg forelsket meg i plassen med én gang

Åpnet kafé

Etter at trondheimskvinnen tok beslutningen om å droppe Trondheim og sin planlagte karriere, er det én ting hun har savnet: Å starte egen bedrift. De siste 15 årene har hun drømt om å åpne kafé. 1. juli ble drømmen realitet, da hun åpnet dørene til Havna kafé på Mausund før første gang. I sommermånedene har hun åpnet fra ti om morgenen til 21 om kvelden.

- Jeg hadde alltid et håp om at det ville komme mange gjester, men det er blitt enda bedre enn det jeg hadde trodd, sier Botnan, som står for all matlaging selv.

Med kafédriften på plass har Botnan enda en grunn for ikke å dra tilbake til hjembyen.

- Jeg skal ikke tilbake til Trondheim, med mindre øysamfunnet dør helt ut. Og det tror jeg ikke det gjør. Vi har en rekke muligheter her, både når det gjelder fiske og det å drive noe eget, sier hun.

LES OGSÅ: Amerika møter Stadsbygd i stua til Per

Folkeaksjon

Nylig begynte de fastboende på Mausundvær å kjempe for tilflytting. Vidar Oskarson er med i folkeaksjonen.

- Vi jobber spesielt med å få barnefamilier hit. Skolen her er en viktig del av samfunnet, og den kan ikke bli lagt ned, sier Oskarson.

- Jeg savner flere fastboende i 20-40-årene, sier Anna Sofie Botnan.

- Hvorfor skal folk flytte hit?

- Her har vi tid til å slå av en prat med dem vi møter på. Det er lite stress her. Og nydelig solnedganger, sier Botnan.

Arild Trygve Nordvik overbeviste Anna Sofie om å bli værende på Mausundvær. Det har ingen av de to angret på.  
    
      (Foto: Jonas Bjørkli)

Arild Trygve Nordvik overbeviste Anna Sofie om å bli værende på Mausundvær. Det har ingen av de to angret på.   Foto: Jonas Bjørkli

#elsykkelpatruljen
 • Denne sommeren reiser Adresseavisen på elsykkel gjennom Trøndelag. Denne uken består elsykkelpatruljen av nyhetsjournalistene Kirsti Kringstad ( kirsti.kringstad@adresseavisen.no, tlf. 970 34 862) og Jonas Bjørkli ( jonas.bjorkli@adresseavisen.no, tlf. 993 50 671).
 • På adressa.no kan du hver helg bestemme hvor vi skal starte reisen neste uke. Underveis på turen kan du også påvirke vår videre reise.
 • På vår mikroblogg på adressa.no kan du også komme med tips og innspill til turen. Du kan foreslå steder vi bør stoppe, personer vi bør besøke eller arrangementer vi bør dra innom. Du kan også chatte med elsykkelpatruljen. Møter du oss langs veien kan du gjerne prate med oss. Du kan også bli med oss på turen om du vil.
 • I mikrobloggen vil vi rapportere fra turen, så du vet hvor vi er og hva vi gjør til enhver tid. Vi vil også lage reportasjer som vi legger ut på våre nettsider og/eller i papiravisa.
På forsiden nå